Ha felborul az egyensúly - Egyensúlyban önmagaddal
Szponzorált tartalom

Ilyen az egészséges vagina

A nők hüvelyének védelme az egyik legfontosabb feladat antibiotikumkúra után. A megfelelő mennyiségű tejsav biztosítása hozzájárul a szerv egyensúlyának fenntartásához.

Az orvostudomány egyik legnagyobb áttörése az antibiotikumok bevezetése volt, hiszen a betegségeket okozó baktériumok elpusztításával életeket menthetnek meg az orvosok. Ám az antibiotikumok szedésekor sajnos nemcsak a káros baktériumok pusztulnak el, hanem azok a jótékonyak is, amelyek a szervezet egyensúlyának fenntartásáért felelősek. Ezért olyan esetekben, amikor nem segít semmi más, csak az antibiotikum, fel kell készülnünk olyan hatásokra, amelyek kéretlen hozadékai a gyógyulásnak. A kellemetlen tünetek érinthetik az emésztőrendszert, hiszen ott is számos, a megfelelő bélműködés kapcsán fontos baktérium él, a másik terület pedig, amelyre negatívan hat a baktériumok pusztulása, az a hüvely. Az ott megtelepedett lactobacillusok ugyanis a szerv élőflóráját tartják fenn, ami ha felborul, fertőzések alakulhatnak – és jó eséllyel alakulnak is – ki. 

Ezért olyan esetekben, amikor a nők antibiotikumos kezelésre szorulnak, érdemes segíteni a szervezetet, és olyan hatékony készítményekkel támogatni a hüvelyflórát, amelyek hozzájárulnak az érzékeny egyensúly megtartásához vagy visszaállításához. Az egészséges hüvely nyálkahártyáján ugyanis tejsavtermelő baktériumok élnek, azok alapozzák meg az élettani védelmet, ami a szerv megfelelő pH-ja esetén jól működő biológiai rendszerként észrevétlenül óvja az egészségünket. Ám antibiotikum szedésekor ezek a jó baktériumok is elpusztulnak, vagy számuk jelentős mértékben lecsökken, ezáltal pedig megszűnik a védelem, és teret nyernek azok a káros baktériumok vagy gombák, amelyek olyan kellemetlen tünetek kialakulásáért felelősek, mint a színes, szagos folyás, a viszketés vagy égő érzés.

hüvely antibiotikum hüvelyflóra

A hüvely természetes védelmének elvesztésével a savas környezet egyensúlya felborul, és nő a hüvelygyulladás kialakulásának kockázata. A szakemberek ezért is javasolják, hogy az antibiotikumkúrával egy időben érdemes megkezdeni a hüvely helyi kezelését. A cél ekkor az, hogy megfelelő mennyiségű tejsavbaktériumot juttassunk vissza a szervezetbe, és a hüvely normál pH-ját gyorsan és hatékonyan állítsuk helyre speciális készítményekkel, gélekkel. Ha ez nem sikerül, vagy egyéb külső tényezők hatására a hüvely elveszti védelmét, és fertőzésekre utaló jeleket tapasztalunk, forduljunk orvoshoz, hiszen pontos diagnózis után, a megfelelő kezelés mellett elérhető a gyógyulás.

Mikor érdemes figyelni a hüvelyflóra egyensúlyára?

  • antibiotikumkúra esetében
  • intim fertőzés kezelése kapcsán
  • menstruációs időszakban
  • menopauza idején
  • egyes hormontartalmú gyógyszerek szedésekor
  • hüvelyi eszközök használatakor
  • gyakori uszodahasználatkor
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top