Háztartási tippek

Fű- és sárfoltos gyerekruhák a nyári szünetben – így tisztítsd őket

A gyerekek egyik kedvenc nyári időtöltése, hogy a nagy gonddal mosott és vasalt ruhájukat a lehető legjobban bepiszkolják édesanyjuk nagy bosszúságára. Nem érdemes emiatt zsörtölődni velük, hiszen ez a "dolguk" a vakációban, és ha visszaemlékszel, valószínűleg te is pontosan ugyanígy tettél, amikor még gyerek voltál. Ettől persze a szennyes ruhát még ki kell mosni, és a makacs fű- és sárfoltokat el kell tüntetni.
A sár még viszonylag egyszerűen kijön a ruhákból, nem kell hozzá más, csak egy alapos gépi mosás – extrém esetekben áztatás. Mosás előtt érdemes egyébként a levakargatni a földmaradványokat a ruháról, mert így azok nem kerülnek bele a mosógép szűrőjébe és nem dugítják el. A legprofibb módszer, ha kitesszük a napra a koszos gúnyát, és hagyjuk cserepesre száradni a ráragadt sarat. Így jóval hatékonyabban lekaparhatók a nagyobb darabok, egy kefével pedig a maradék nagy része is eltüntethető, a mosógépnek már alig marad tennivalója. Így a szennyes, sárfoltos ruhát jóval kevesebb mosószerrel, és kímélő, alacsonyabb hőmérsékleten is tisztára moshatjuk.
Fű- és sárfoltos gyerekruhák a nyári szünetben – így tisztítsd őket

A fű viszont már problémásabb ügy: itt rendszerint egy szimpla mosás már nem elég. Be kell vetnünk a különféle praktikákat, illetve szükség esetén egy megbízható folttisztító szert is, különben a ruha foltos marad.

A legkényesebbek természetesen a világos ruhák, amiket hosszas áztatás után lehet csak mosógépbe tenni. Az áztatáshoz egyes nép praktikák szerint a tej a legmegfelelőbb folyadék, míg mások arra esküsznek, hogy elegendő aludttejjel bedörgölni a foltos részeket, majd pár órán keresztül hagyni kell pihenni a ruhát. (A tejes áztatás hosszadalmasabb művelet: akkor igazán hatékony, ha egész éjszaka tart.) Vannak, akik a tejet inkább megisszák, a fűfoltokat pedig fogkrémmel vagy citrommal dörzsölik be, így ezután teszik bele a mosógépbe. A fehér ruhákat végszükség esetén hipós oldattal is lehet tisztítani, bár ez eléggé roncsoló hatású: a szövet meggyengül, és hamarabb fog elszakadni az amúgy is nagy igénybevételnek kitett gyerekruhákon.

Valószínűleg a leghatékonyabb és leggyorsabb módszer az, ha folttisztítóval dolgozzuk meg a fűfoltot: ilyenkor ugyanis minimális időt kell áztatással tölteni. Az igen makacs fűfoltok esetében is ezt tanácsoljuk inkább, mert legalább olyan jól tisztít, de ugyanakkor kíméletesebb a ruha anyagához. Előkezelésként elegendő, ha a foltos részt nedves papírtörlővel áttöröljük és nyomkodjuk addig, amíg a folt valamelyes halványodni kezd. Ezután a folttisztítót közvetlenül a foltra kenjük és pár percig rajta hagyjuk. Egy rövid öblítés után pedig betehetjük a többi ruha mellé a mosógépbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top