Háztartási tippek

Tudom, mit ettél idén nyáron! – Így tisztítsd a grillparti foltokat!

A ketchup, a mustár és társai egy grillpartiról sem hiányozhatnak, hiszen elengedhetetlen kiegészítői a finom sülteknek, hot dogoknak és hamburgereknek. Ám a ruhára kerülve hamar hangulatgyilkossá válhatnak. Megmutatjuk, mit tegyél, ha az egyik kedvenc nyáresti szetted esik áldozatául az éktelenkedő foltoknak.
Tudom, mit ettél idén nyáron! – Így tisztítsd a grillparti foltokat

Szaft és szósz

A paprikás szaft és a különféle szószok okozta foltok tulajdonképpen színes zsírfoltok. Cseppents rájuk egy kevés mosogatószert vagy áztasd be őket szappanos meleg vízbe, és csak ezután mosd ki őket folyékony mosószerrel. Amennyiben nincs módod azonnal kezelésbe venni őket, mosás előtt készíts pempőt folyékony mosogatószer és ecet elegyéből, majd ujjbeggyel finoman ütögesd be a foltba, és ezzel együtt tedd a mosógépbe. Ne hagyd rajta megszáradni! Örök klasszikus a hintőporos vagy lisztes előkezelés, ezt is kipróbálhatod: vastagon szórd rá a két por valamelyikét a foltra, várj, míg beivódik, aztán rázd ki az anyagból, majd gépben mosd ki a ruhát. Szaftos, szószos, azaz sűrű állagú szennyeződés esetén célszerű elkülönítve mosni a foltkezelt anyagokat, különösen ha fehér darabokról van szó, mivel a szennyeződés átkerülhet a többi ruhára is.

Mustár

Amilyen látványos a folt, olyan gyorsan meg is szabadulhatsz tőle. Amennyiben még friss a szennyeződés, itasd fel egy papírtörlővel vagy papír zsebkendővel. Áztasd egy kis időre szappanos vagy mosogatószeres meleg vízbe, és már mehet is a mosógépbe. Régi, beszáradt folt esetén készíts keveréket három rész folyékony szappanból és egy rész sósborszeszből. Öntsd rá a keveréket a foltra (tegyél alá egy olyan anyagot, ami felszívja a felesleget), és hagyd állni 10 percig. Öblítsd le forró vízzel és a szokásos módon mosd ki. Jó hír, hogy a mustárfoltok bátran fehéríthetőek.

Ketchup

Szerencsére a könnyen eltávolítható foltok közé tartozik. Tégy rá egy kis folyékony mosószert, mielőtt a gépbe dobnád, és már le is tudtad a foltkezelést. Ha ennél is biztosabbra szeretnél menni, szalmiákszeszes vagy sima szappanos langyos vízben mosd át még a gépi mosás előtt. A ketchupfoltok a mustárhoz hasonlóan szintén fehéríthetőek is.

Majonéz

A majonézfolt esetében is perdöntő lehet, hogy hogyan kezdjük el tisztítani. A legjobb, ha először langyos vizet cseppentesz a foltra, majd egy kés segítségével lekaparod a ruhád felületéről. Ezt még a grillpartin is könnyen megteheted. Otthon vedd kezelésbe a folt maradékát egy kis glicerinnel, és mosd ki. Ha első mosás után még látható a pecsét, érdemes professzionális folttisztítót használni, amely régi, beszáradt foltokon is hatásos. Ám, ha mégsem hagyott alább a kísérletező kedved, hígított szalmiákszesszel is próbálkozhatsz.

Korom

A korom apró, száraz szemcséi megülnek a ruha szálainak felszínén. Ügyelj rá, hogy ott is maradjanak, és akkor nem lesz semmi baj! Ne kezdd el tenyérrel söpörni, ujjal vagy nedves ruhával dörzsölni a foltot, mert így csak még mélyebbre dolgozod a kormot az anyagban. Gyengéden fújd le, majd rázogasd ki az anyagból. Ezt követően szórj rá burgonyalisztet, vagy fehér pamut anyagok esetében sót. Amennyiben még mosás után sem teljes a siker, második alkalommal egy kevés alkohollal is kezelésbe veheted. Persze a legritkább esetben fordul elő, hogy pont van kéznél ilyesmi, amikor a baleset történik, mert mondjuk vendégségben vagy és a szituáció nem engedi meg, hogy a vendéglátó a te foltod eltávolításával foglalatoskodjon, netán nincs is otthon burgonyalisztje. Ekkor sincs ok az aggodalomra! A koromfolt nem tartozik a háziasszonyok mumusának számító “beszáradó” foltok közé, és akár egy erősebb mosószerrel és egy közepes hosszúságú mosóprogrammal is kitűnően tisztítható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top