Háztartási tippek

Foltos előkék, fűfoltos kisnadrágok – mosási praktikák kisgyerekes szülőknek

Ha a foltos kisruhák a mindennapjaid részét képezik, de már unod a sok dörzsölést, adunk pár tippet, hogyan varázsolhatod újjá a menthetetlennek tűnő darabokat.

Egyik-másik kicsit időigényesebb, de ha megőrzöd a hidegvéredet és kinyitod a konyhaszekrényt, máris előtted lesz a megoldás!

Foltos előkék, fűfoltos kisnadrágok - mosási praktikák kisgyerekes szülőknek

Hideg tej

Egészen makacs foltokat is kiszedhet a tej. Egy fél pohár tejet forralj fel, és öntsd rá a foltra. Ha úgy látod, a ruha egészének kell a tisztítás, akkor nagyobb mennyiséget melegíts, és dörzsölés után hagyd ázni. A tej fellazítja a szennyeződéseket, így az áztatás utáni mosás is hatékonyabb lesz.

Aludttej

Akár fűfolt, akár gyümölcs, mindegyik ellen nagy eséllyel indulsz harca az aludttejjel.
Ez a módszer kicsit időigényesebb, de megéri: áztasd a ruha foltos részét 1 éjszakán át aludttejben és reggelre a ruha nagy eséllyel tiszta lesz. A hatást fokozhatod azzal, ha pár csepp friss citromlevet is adsz az áztatóba.

Vaj

Talán meglepő, de a vajat nem csak a kenyérre kenheted, ugyanis a fűfoltok hathatós ellensége is. Tegyél 1 mokkáskanálnyi vajat a zöld foltra, és hagyd rajta 15 percen át. Ezután öblítsd le, majd mosószappannal dörzsöld be, és mosd ki. A vajat nemcsak fűfoltokra, de az olajfoltokra is használhatod.

Só és szódabikarbóna

Ha gyümölcslé tarkítja a ruhát, először szórj rá sót és szódabikarbónát! Semmiképp se kezdd el a foltot magában dörzsölni, maszatolni, mert csak nagyobb felületen lesz foltos. A só és a szódabikarbóna magába szívja a nedvességet, így nem tud beivódni az anyagba. Hagyd állni 15-20 percet, majd egy puhább kefével dörzsöld át, és jöhet a mosás!

Kréta

Ha kisgyereked van, csenj el tőle egy fehér krétát, mert a zsírfoltok ellen nagyszerű megoldás lehet. A krétával alaposan dörzsöld be a foltokkal tarkított részt, és hagyd, hogy a krétapor felszívja a szennyeződést. Száradás után seperd le a port, majd tedd be a mosógépbe és magas hőfokon mosd ki az anyagot.

Tisztítószerek és ecet

Ha biztosra akarsz menni, olyan tisztítószert válassz, amiben van ammónia, így a fűfoltokkal is megbirkózhatsz. Alaposan dörzsöld bele a nedves anyagba a szert, adj hozzá 1 evőkanál ecetet, majd hagyd állni negyed órát. Általában több időt nem igényel az áztatás, így 15 perc elteltével el is indíthatod a mosást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top