Háztartási tippek

Befőzés után sok a szennyes – így mosd a gyümölcsfoltokat!

Nincs jobb, mint a nyár ízeit télen is élvezni, de ha a nagy befőzésnek a ruháid látták a kárát, íme, néhány tipp a foltok eltüntetésére!

Nem kell a szekrény mélyére rejtened vagy kidobnod kedvenc otthoni pólódat, ha meggyfoltos lett. Megmutatjuk, miként tudod megmenteni ruháidat az enyészettől.

Befőzési után sok a szennyes – így mosd a gyümölcsfoltokat!

Ablaktisztító

Nemcsak az ablakodra, hanem a ruháidra is teheted, ugyanis ammóniatartalma miatt hatékonyan távolítja el a makacsabb foltokat is. Spriccelj a foltra néhány adagnyit, és hagyd hatni 20 percig. Dörzsöld meg a ruhát, ha nem jött ki a folt, ismételt meg még egyszer, majd mosd ki.

Borotvahab

Akár a ruhád, akár a kárpit vagy a szőnyeg látta kárát a befőzésnek, vagy egy jól sikerült gyümölcslevesnek, irány a fürdőszoba, és vedd elő a borotvahabot! Először óvatosan itasd fel a foltot, de vigyázz ne dörzsöld bele az anyagba, majd fújj rá borotvahabot. Hagyd állni 30 percet, majd itasd fel, és mosd ki.

Citromos-ecetes áztatás

Gyümölccsel, azaz a citrommal is támadhatsz a foltok ellen. Ha makacs a szennyeződés, akkor először cseppents pár csepp citromlevet az érintett területre, és hagyd állni 10 percig. Ezután áztasd forró, citromos, ecetes vízben a ruhát, de előtte dörzsöld át. Vigyázz, élénk színű ruhák áztatóvizébe ne önts 20 százalékos ecetet!

Ezek mellett a praktikák mellett fontos kihangsúlyozni, hogy amilyen hamar csak lehet, áztasd be a ruhát forró vízbe, és ha van otthon folttisztítód, tégy a foltra egy keveset: a még friss foltot könnyebb kiszedni, és a legtöbb tisztítószer koncentráltan tartalmazza a házpraktikák során használatos hatóanyagok mindegyikét.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top