Háztartási tippek

Így tisztítsd az alkalmi ruhák foltjait 

Pillanatok alatt tönkreteheti a legjobban sikerült estét is a ruhádon ejtett folt. Ne ess pánikba, mert most megmutatjuk, hogyan orvosold helyben a problémát!

Hogy ne kelljen egész este feszengened, indulás előtt érdemes átgondolni, mit teszel a kistáskádba! Ha megtörtént a baj, őrizd meg a hidegvéred, és irány a mosdó!

Így tisztítsd az alkalmi ruhák foltjait 

Még az indulás előtt készülj fel!

Fogj egy kis műanyag dobozt – a legjobb erre a célra egy kiürült szájfrissítős cukorkákat tartalmazó dobozka –, és tegyél bele szódabikarbónát, vagy por alapú folttisztítót. Ezzel az egy mozdulattal garantálhatod magadnak a nyugodt szórakozást, mert az ideges fel-alá rohangászás helyett elegendő lesz csak a kistáskádba nyúlnod a megoldásért.

Használj hideg vizet

Ha megtörtént a baj, először is figyelj a víz hőfokára: annak érdekében, hogy ne konzerváld a foltot, használj hideg vizet! A forró vizet és az eszement dörzsölést felejtsd el, ugyanis sokkal jobban beivódhat a szennyeződés az anyagba, így pont az ellenkezőjét éred el annak, amit szeretnél. A forró vizes szabály alól az egyetlen kivételt a zsíros, olajos foltok képezik.

Zsíros foltra mosogatószer

Ha piros pörköltszafttal sikerült mintát rajzolnod a fehér ruhádra, akkor szerezz gyorsan mosogatószert! Remekül oldja a zsírt, és a menthetetlennek tűnő zsíros foltokat. Rakj egy keveset a szennyeződésre és óvatosan dolgozd bele az anyagba. Hagyd egy kicsit hatni, majd folyó víz alatt óvatosan dörzsöld át!

Ásványvíz és szódabikarbóna

A friss foltra önts azonnal ásványvizet! A szénsavas víz nem engedi beivódni a textil szálai közé a szennyeződést, így könnyebb lesz kiszedni a foltot, legyen az vörösbor, vagy bármilyen, olajos alapú szennyeződés. Ne sajnáld a vizet, hagyd, hogy kipezsegje magát, majd vedd elő a szódabikarbónát, és szórd rá a ruha foltos részére és hagyd rajta pár percet. Vigyázz: ha a ruhád selyem, ne használd ezt a módszert!

Tej és folttisztító

Tejet nagy valószínűséggel találni fogsz, bármilyen rendezvényen is vagy. A tej felét öntsd a foltra, vedd elő a kistáskádból a folttisztítót, és szórd rá. Hagyd hatni pár percig, és óvatosan dörzsöld meg, majd öblítsd ki. A tej és a folttisztító együttes használatával sok időt nem kell majd a mosdóban töltened, mert feloldják még a makacsabb foltokat is, és kis idő elteltével, jó eséllyel mosollyal az arcodon térhetsz vissza a társaságba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top