Háztartási tippek

Kávé- és csokoládéfoltok tisztítása

A csoki finom, ezt leszögezhetjük, de tény, hogy sem a ruhánkon, sem a terítőn nem mutat jól. Nézzük, hogy tüntethetjük el a nemkívánatos kávé- és csokoládéfoltokat.

Glicerin

Glicerinnel rövid idő alatt eltüntetheted mind a kávé-, mind a csokoládéfoltokat. Ha van itatóspapírod, akkor tedd a foltra, miután a glicerint rákented az anyagra, hogy felszívja a szennyeződést. Ha szükséges, ismételd meg többször a műveletet. A legegyszerűbb módszer, ha glicerines mosószappant használsz a folttisztításra: langyos vizet csepegtess a szennyeződésre, majd a szappannal dörzsöld be, és hagyd rajta egy órán keresztül. Utána újból dörzsöld át az anyagot és mosd ki.

Kávé és csokoládéfoltok tisztítása

Ecet és só

A kávéfoltra gyorsan szórj sót, hogy felszívja a nedvességet, majd következhet az ecet: mondhatni, univerzális folttisztítóként a csokoládé- és kávéfoltok ellenszere is. Akár a mosógépbe is öntheted a mosáshoz, és nem kell attól tartanod, hogy a ruhák átveszik az ecetszagot. Vízkőoldó hatása miatt nemcsak kitűnő folttisztító, de a szövet szálai közé lerakódott vízkövet is oldja, ezáltal tűnik az anyag fehérebbnek egy ecetes mosás után.

Alkohol és hintőpor

A makacsabb, beszáradt foltokra a gyógyszertárakban kapható tiszta alkohol lehet a megoldás. Alkoholos szivaccsal dörzsöld át a nemkívánatos pecsétet, de ha nagyobb területről van szó, akkor áztathatod is a szövetet. Ha a szőnyeg látta kárát a nassolásnak vagy a reggeli kávénak, akkor szórj rá bőségesen hintőport és porszívózd ki. A fehér szőnyeget ez után alkoholos szivaccsal töröld át. Ha ez sem segít, akkor ismételd meg ugyanezt a folyamatot poralapú tisztítószerrel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top