Háztartási tippek

Módszerek a legmakacsabb ételfoltok ellen

Elég egy óvatlan mozdulat, és könnyen a ruhánkon landolhatnak a legélénkebb színű ételek, italok. Ha csak szóban szeretnénk mesélni gasztronómiai élményeinkről, és nem a ruhánkkal kívánjuk hirdetni, hogy mi szerepelt az aznapi menüben, a következő módszerek lehetnek a segítségünkre.

Vörösbor

Ha nemcsak a gyomrunkban, de a ruhánkon is landolt a vacsorához elfogyasztott vörösborból, akkor első lépésként itassuk fel papírtörlővel, majd szórjuk be sóval, hogy felszívja a maradék folyadékot. Ezután csepegtessünk a foltra citromlével elkevert fehérbort. Ha nincs fehérbor, a citromlé is megteszi egymagában. Ez a sav feloldja az anyagba beivódott vörösbort, így pár perc áztatás után a langyos vízzel történő öblítés során nagy eséllyel a folt eltűnik.

Cékla

A cékla kitűnő köret nyáron akár a grillezett húsok mellé is, de erős színanyaga miatt a ruhánk ádáz ellenségévé is válhat. A foltot azonnal langyos vízzel öblítsük le, majd 5%-os szalmiákszeszt tegyünk az anyagra, és hagyjuk rajta körülbelül 3-4 percig. A színes ruhákon hígított szalmiákszeszt használjunk, hogy a szín ne fakuljon. A selymet 1/4 rész hidrogén-peroxidos vízben hagyjuk ázni 4-5 órán keresztül, majd langyos vízzel öblítsük ki.

Módszerek a legmakacsabb ételfoltok ellen

Ketchup

A sült krumpli elmaradhatatlan társa okozta foltot nem olyan nehéz eltávolítani, mint amennyire látványos nyomot tud maga után hagyni. Az első és legfontosabb itt is, hogy langyos vízzel öblítsük ki a foltot. Ezután ecetes, citromsavas vízben áztassuk az anyagot. Ha nem friss, hanem beszáradt folttal gyűlt meg a bajunk, akkor ajánlatos 20%-os ecetet használni kevés vízzel hígítva, majd mosószappannal bedörzsölni és kimosni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top