Háztartási tippek

Átvernek a tisztítószerekkel

Harminc tisztítószer hatósági vizsgálata után elmondható, hogy nem mindig az van a vegyszeres flakonban, ami a címkén.

Azt gondolnád, a tisztítószerek címkéin az van, ami a palackban? Hát nem! Az Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) bevizsgált harminc háztartási tisztítószert, és most figyelmeztetni kényszerül, ugyanis a harmincból négy lebukott az ellenőrzésen.

Átvernek a tisztítószerekkel

A hatóság a leggyakrabban használt szerekhez nyúlt, így WC-, folt- és lefolyótisztítók címkéin szereplő anyagok megadott mennyiségét mérte. Ellenőrizték a felületaktív-anyagtartalmat, a sav- és lúgtartalmat is. Fizikai vizsgálatokat is végeztek, azaz valóban zár-e a kupak, és nem szivárog-e a csomagolás, mert a legtöbb tisztítószer hatóanyaga sok esetben valamilyen veszélyes anyag, sósav vagy nátrium-hidroxid.

Ezekkel vigyázz

Az NFM mérése szerint a Well Done WC-tisztítóban kevesebb a sav, mint  címkén, a Dr. Beckmann folttisztító por összes felületaktívanyag-tartalma, valamint az aktívoxigén-tartalma köszönő viszonyban sincs a címkén meghatározott értékkel. Míg a Major Domus szuper búvár lefolyócső-tisztító nátrium-hidroxid tartalma nem felelt meg a biztonsági adatlapon feltüntetett értéknek, és a Clean Pearl Aktív tisztító gélnél a felületaktív anyagtartalmat tüntették fel helytelenül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top