Horoszkóp

Vissza a suliba! Nagy Iskolakezdõ horoszkóp – szülõknek!

Már iskolát jól ismerõ diákoknál is megfigyelhetõ, hogy a suli közeledtével, majd indulásával milyen pozitív vagy negatív változásokon mennek át. Ez fokozódik, ha gyermeked most megy elõször suliba!

Cikkünk arra mutat rá, mit tegyünk, vagy ne tegyünk gyermekünkkel, ha épp iskolába jár…


KOS


Ilyen a Kos diák: Nagy izgalommal vág bele az új iskolaévbe. Rajong azokért a tantárgyakért és lehetőségekért, amelyek esetében nem kell 45 percig egy helyben ülnie. Nehezen bár, de elviseli a kudarcot, mindezt úgy, hogy újra és újra nekifut egy feladatnak, mindaddig, amíg nem képes azt befejezni. Nem fél szembenézni iskolatársaival vagy tanáraival, ha úgy érzi, neki van igaza.


Mit tegyen a szülő: a Kosnak, tűz jellege miatt szüksége van arra, hogy felesleges energiáit kiadhassa magából. Írassuk be őt valamilyen erőt felemésztő sportklubba. Tanulás szintjén segítsük őt, de ha egyedül akar megbirkózni a feladattal, ne erőltessük rá magunkat!






BIKA


Ilyen a Bika diák: Úgy kezdődik az iskolaév, mintha nem is lett volna nyár. Semmi izgalom, fő a nyugalom! A Bika, – föld jellege miatt, – képes bármilyen szituációban feltalálni magát, neki mindegy milyen tanórán ül, ha lekötik a figyelmét, képes a hosszú távú koncentrációra. Ha viszont diáktársa vagy tanára felől – érzése szerint – jogtalanság éri, azon nehezen teszi túl magát ezen.


Mit tegyen a szülő: Fontos, hogy érdeklődjünk gyermekünk tanulmányai iránt, hisz bár kissé zárkózott fajta, mégis, ha sikeres az iskolában, arról szívesen beszél. Hosszú távon az a célravezető, ha akár minden este leülünk mellé, és együtt tanulunk vele, – ameddig ezt igényli!


IKREK


Ilyen az Ikrek diák: Ez a kettősséget sugárzó Napjegy az iskolában sokszor kiszámíthatatlan. Egyik pillanatban mintadiák, a következőben már igazi kis energiabomba, robbanásra készen. Előfordul, hogy a reál tárgyakkal nehezen boldogul, hisz csak akkor tud igazán megérteni valamit, ha az kézzel foghatóvá válik számára. Ha valami nem megy neki, azt ne erőltessük.


Mit tegyen a szülő: Kérdezzük meg gyermekünket arról, mi a kedvenc tárgya, mit szeretne mélyebben elsajátítani. „Erőltessük” azt, amihez Ő is ragaszkodik. Így nem lesz nehéz dolgunk, s az Ő helyzetét is megkönnyítjük. Mindig kérdezzük meg, mi újság az iskolában, magától nem nagyon fog nyilatkozni
erről.






RÁK


Ilyen a Rák diák: Erős önbizalomhiánnyal, és sok kétséggel indul az iskolába. „Hogy fogom megállni a helyem? Lesznek barátaim?” Óriási érzékenysége miatt az első hetek és hónapok nehezen telhetnek, s könnyen megeshet, hogy a gyermek a lelki sérüléseket sem ússza meg! Mégis az iskola lehet élete sarkalatos pontja, mert, ha képes lesz megállni a helyét itt, akkor az életben is feltalálja majd magát.


Mit tegyen a szülő: Viseljük gondját gyermekünknek, jobban, mint máskor. Sokkal több figyelemre és odaadásra lesz szüksége, hogy átvészelje az iskola által okozott nehézségeket. Igyekezzünk erősíteni önbizalmát, figyeljünk tanulmányaira, legyünk vele gyengédek és érzelmesek.


OROSZLÁN






Ilyen az Oroszlán diák: Egyik pillanatban magabiztos és fenn hordja az orrát, máskor pedig kételkedik saját képességeiben. Még egy tanári fejmosás után is képes derűlátó maradni, hajtja az optimizmus, be szeretné bizonyítani, hogy kiváló egy-egy tantárgyban. Képes megküzdeni az iskolai problémákkal, bár beleeshet abba a hibába, hogy több barátot gyűjt, mint jó jegyet.


Mit tegyen a szülő: az Oroszlán kölyköknek nagy szükségük van állandó ösztönzésre. Ha szükséges, hát mércét kell felállítani, és jutalmazási rendszert kidolgozni. Ha tudja a gyermek, hogy miért is kell pontosan megküzdenie, akkor könnyebben ül le tanulni.


SZŰZ


Ilyen a Szűz diák: Nem túl erőteljes jegy, de nem is gyenge! Diáknak éppen kiváló! Az eredményességet fogja képviselni a suliban, a legtöbb Szűzből lesznek az osztályelsők. Föld jegye miatt nagyon gyakorlatias, általában már picinek is pontos elképzelése van arról, mi is lesz Ő nagykorában. A sulikezdéskor még jelenlévő kis önbizalomhiány néhány hónap alatt teljesen eltűnik.


Mit tegyen a szülő: Legyen büszke gyermeke eredményeire, még akkor is, ha úgy tűnik, eleinte nem lesz minden zökkenőmentes. Nagy szüksége van a bíztatásra, a megerősítésre. Ne terheljük meg jobban és több feladattal, mint, amit biztosan el is tud végezni.


MÉRLEG


Ilyen a Mérleg diák: Az örök változó. Mindig más érdekli. Ez sokban függ attól, hogy mi érdekli az iskolatársakat, vagy éppen melyik tanár szimpatikus neki. Ugyanakkor nagyon terhelhető, akár különórákkal, sporttal is. Egy rossz jegy nem veszi el a kedvét. Levegő jellegűként biztos, hogy fontos szerepet fog betölteni az osztályban, akár szószólóként vagy valamilyen vezetőként.


Mit tegyen a szülő: Csak akkor tud jól és könnyen megbirkózni a suli adta nehézségekkel, ha stabil otthoni háttérrel rendelkezik. Jutalmazzuk a Mérleg gyerekeket, mindig érdeklődjünk, mi újság a suliban, és adjunk neki lehetőséget új dolgok megismerésére.


SKORPIÓ


Ilyen a Skorpió diák: Egy Skorpiót nehéz kiismerni, ez gondot okozhat tanárainak és diáktársainak egyaránt. Könnyen megesik, hogy Ő lesz a „meg nem értett ember” az osztályban. És mégis élvezni fogja ezt a helyzetet, hisz éppen ettől állandóan képes lesz a megújulásra! Határozott elképzelése van képességiről és jövőjéről, hibáit nehezen ismeri be.


Mit tegyen a szülő: ne akarjuk a gyereket befolyásolni és „jobb” útra téríteni, ettől csak még nagyobb ellenállásba ütközhetünk. Saját magának kell szembetalálkoznia a kétséggel, vajon jól cselekszik-e. Hatalmas ésszel és egyedülálló képességekkel rendelkezik, de nem mi, hanem csakis Ő egyedül tudja ezeket igazán a felszínre hozni.






NYILAS


Ilyen a Nyilas diák: Már az iskolakezdés első napjaiban hatalmas intenzitással veti bele magát az osztályéletbe, azonnal vezetővé akar válni, ez már kevésbé igaz a tanulmányi eredményeire. Azonban Jupiter folyamatosan gondoskodik arról, hogy még a galibákat is megússza épp bőrrel. Kevés időt tölt tanulással, a házi-feladatot gond nélkül lemásolja másról. Mégis Ő lesz az, aki könnyen fog boldogulni az életben.


Mit tegyen a szülő: hosszú pórázt kell a gyereknek hagyni, szüksége van arra, hogy érezhesse, független és szabad. Valójában ez azért van, mert fél a kötöttségektől, nehezen szánja rá magát bármilyen elköteleződésre, mégis sportban, kézműves-tanfolyamon vagy zenetanulásban megtalálhatja a hosszú távú érdeklődést a maga számára.


BAK


Ilyen a Bak diák: látszólag tele van könnyedséggel és jó kedéllyel, belül azonban halálosan komolyan veszi az iskolát és az ezzel járó kötelezettségeket. Néha már-már átesik a ló túloldalára, hisz dupla annyi időt képes tanulással tölteni, mint amennyire valóban szüksége lenne. Úgy érzi, jobb, ha felkészül minden eshetőségre. Emberi kapcsolatok szintjén kevés barátra tesz szert az iskolában, de ezek a kötelékek egy életre szólnak.


Mit tegyen a szülő: a családi kapcsolatok, a stabil háttér alapvető fontosságú minden Bak lurkó számára. Ösztönözzük a tanulásra, ne beszéljük bele, hogy „ennyi elég lesz mára”. Ő ezt másképp látja, s az Önmagába vetett hite inoghat meg, ha a szülő nem ismeri el tudását és képességeit.


VIZÖNTŐ






Ilyen a Vízöntő diák: Önbizalma óriási, ötletei már az első napokban elkápráztathatják tanárait és társait. Alig ismeri a félelmet és a kétséget, épp ezért az egyik legtökéletesebb jegy arra, hogy versenyeken induljon, netán még nyerjen is. Néha elhamarkodottan mondja ki a következőket: „megtanultam, kész vagyok”. De miután megtapasztal néhány kudarcot ennek eredményeképpen, még nagyobb intenzitással fog tanulni.


Mit tegyen a szülő: Semmit! Ha van asztrológiai jegy, ahol nem szabad beleszólni a gyerek dolgaiba, nos az a Vízöntő! Persze figyeljünk rá, bíztassuk, de soha ne kérjük rajta számon a házi-feladatot. Pontosan tudja a lurkó, hogy mi a dolga, ha viszont felesleges kérdésekkel zaklatjuk, konfliktusba keveredhetünk vele!



HALAK


Ilyen a Halak diák: önbizalma változékony, felelősségtudata azonban óriási! Mindig a legjobbra törekszik, keresi a módját, hogy tökéleteset tudjon az iskolában alkotni, legyen szó felelésről, dolgozatról, vagy akár baráti kapcsolatokról. Lehet, hogy nem hipp-hopp, de minden nehézséggel megbirkózik. Előfordulhat, hogy kihasználják jóindulatát, pl. lemásolják a házi-feladatát, amellyel Ő sokat dolgozott, ez nyomot hagy a lelkén.


Mit tegyen a szülő: Minden nap kérdezzük és bíztassuk! Nagy szüksége van a dicséretre, s ha ezt megkapja, még jobban fog tudni teljesíteni! Lehet, hogy nem úgy tűnik, de jól tesszük, ha útbaigazítjuk, segítünk neki megtalálni azokat a tantárgyakat, vagy épp iskolákat, amelyekben jól fog boldogulni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top