Horoszkóp

Így a legvalószínűbb, hogy kísértettel találkozol

A paraszociológia szerint.

Nem mindenki találkozik élete során kísértettel, mutatjuk viszont a körülményeket, amelyek a legvalószínűbbek, ha sor kerül egy természetfeletti találkozásra.

1976-ban Greeley kutatása azt mutatta meg, hogy az amerikaiak 31%-a lépett már kapcsolatba elhunyt szerettével – 1991-ben ez az arány Európában valamivel kevesebb, de még így is 25% volt.

Erlendur Haraldsson néhány évvel ezelőtt végzett ezzel kapcsolatban egy újabb kutatást, melyben 450 emberrel készített interjút, akik állításuk szerint találkoztak már kísértettel. Az álmokat kizárva a következő, a kísértetirodalom hagyományos toposzait részben megcáfoló megfigyeléseket tette:

1.       A paranormális találkozások leggyakrabban nappal történnek.

Míg a filmekből úgy tudhatjuk, hogy a természetfölötti jelenések főleg éjjelente történnek, a statisztika azt mutatja, hogy a kísértetek 54%-a inkább nappal jelenik meg.

2.       A kísértetek sokszor rokonaink.

Az esetek ötven százalékában számoltak be a szemtanúk arról, hogy a szellem a rokonuk volt. Ez azért is fontos, mert sok film fenyegető, idegen jelenlétként reprezentálja őket, holott úgy tűnik, nem mindig ez a helyzet.

Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

3.       A jelenések általában férfiak

A kísértettörténetek egyik hagyományos toposza a fehér ruhás asszony formájában megjelenő szellem, valójában a jelenések 69,4%-a férfi volt!

4.       A természetfölötti találkozások sokszor hirtelen halál vagy öngyilkosság után történnek

Míg az összes halálnak mindössze 8%-át teszik ki az öngyilkosságok, a jelenések 28%-a ilyen esetekben történt. A beszámolók és hagyományos értelmezések szerint ez egyrészt azért lehet, mert az ilyen lelkeknek maradt még valami elintézetlen ügyük, vagy az is lehetséges, hogy ők maguk sem tudják, hogy meghaltak.

Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

5.       A szellemek legtöbbször fontos üzenetet hoznak

A kommunikációs célzat igen gyakran megjelenik a kísértetekről szóló beszámolókban – míg a válaszadók 28%-a számolt be hanghatásokról, további 20% állította, hogy látta és hallotta is a kísértetet. Az így átadott üzenetek az esetek túlnyomó többségében pozitívak: bátorítanak, vigasztalnak, segítő tanácsot adnak a jövőre nézve.

Forrás: Gostica

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top