Horoszkóp

Megvan a rejtély kulcsa: ezért lesz valaki balkezes a tudomány szerint

Balkezesként nehéz nem kilógni a sorból, hiszen a Föld teljes lakosságának mindössze 10 százaléka tekint dominánsként erre a kezére. Vajon mivel magyarázza a tudomány a balkezességet? Kiderülnek az izgalmas részletek.

Hogy mitől lesz valaki jobb- vagy balkezes, arról rengeteg teória született. A legtöbben abban a hitben élnek, hogy a két agyfélteke működésével áll összefüggésben, hogy melyik kezünkre tekintünk dominánsként. Egy új tanulmány azonban egészen más magyarázattal szolgál a balkezességre.

balkezes tudományos kutatás

Magzati korban eldől a balkezesség (Thinkstockphotos)

A bochumi Ruhr Egyetem kutatói szerint már magzati korban eldől, melyik kezét használja majd a kisgyerek, méghozzá nem az agy, hanem a gerincvelő génaktivitásának köszönhetően. Magzati ultrahangos vizsgálatokon megfigyelték, hogy már a terhesség 13. hetében kiderül, az újszülött melyik hüvelykujját veszi a szájába – ez befolyásolja később, hogy jobb- vagy balkezes lesz-e a gyermek.

A kutatás jelentősége, hogy felülírja, amit eddig az agy és az aszimmetria kapcsolatáról gondoltunk, hiszen előtérbe helyezi a genetika szerepét a balkezesség kérdésében.

meowgag

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top