Húsvét 2011

Húsvéti sonka? Főzd kólában!

Itt az ideje, hogy másképp gondolkodj az unalomig ismert tormás sonkáról! Elképesztő ötletek, izgalmas variációk az ünnepi asztalra.

Áfonyás mázas: Átlósan vagdald be a sonka bőrét, locsold meg 1-2 evőkanállal, és lefedve kezdd el puhára sütni. Locsolj rá 1-2 evőkanál vörösbort. Néhány evőkanál áfonyalekvárt keverj össze fél deci vörösborral, 1-1 kiskanál mustárral, mézzel, fahéjjal, csipetnyi sóval, borssal. A sütés vége felé kend meg ezzel a mázzal, és hagyd, hogy rákaramellizálódjon a sonkára.

 

Mézes-mustáros mázban: Vagdald be a sonka bőrét, és lefedve kezdd el puhára sütni. Ha szükséges, önts alá egy kevés vizet. 1 deci mézet keverj össze fél deci ketchuppal, és a sütés vége felé kend meg vele a sonkát. Ezután fedő nélkül főzd legalább 20 percig, amíg szép pirosas színt kap.

Narancsmázzal kenegetve: Átlósan vagdald be a sonka bőrét, és locsold meg egy narancs kifacsart levével. Sütőben 1-2 óra alatt, alufóliával betakarva párold puhára.

Húsvéti sonka? Főzd kólában!

A mázhoz keverj össze egy bögre (2,5 decis) barna cukrot, 3 evőkanál mézet, egy narancs levét, fél deci fehér bort, 1 evőkanál mustárt. Forrald össze, és 1 óra sütés után negyedóránként locsold meg vele a húst. Ha marad a mártásból, tálalhatod szószként a hús mellé.

Húsvéti sonka? Főzd kólában!Nincsen húsvét hímes tojás nélkül! Igazi hímes tojásokat készíthetsz, megmutatjuk, hogyan!
2 álomszép népi tojásfestő technika »

Kólában főzve: A meglepő ötlet Nigellától, az angolok konyhatündérétől ered. A kóla nem annyira a sonka ízvilágát befolyásolja, hanem sokkal inkább porhanyóssá puhítja a húst. Egy kisebb (kb. 1,5 kilós) sonkát főzz puhára 2 liter Coca-Colában. Úgy 2 órányi főzés után vedd ki a sonkát a főzőléből, kend meg a mustár és a méz egyenlő arányú keverékével, majd sütőben fél óra alatt süsd készre.

Kínai stílusban: Keverj össze 1 deci rizsbort (esetleg fehérbort) ugyanannyi mézzel, fél deci szójaszósszal és 1 kiskanálnyi reszelt gyömbérrel. A sütőben sült sonkát félóránként kenegesd ezzel a mázzal. A sütés kétharmadáig alufóliával letakarva süsd, nehogy kiszáradjon a hús.

Kenyérbe burkolva: Nagyjából 30 deka megmaradt főtt sonkát vágj fel apróra (lehet robotgéppel vagy darálóval is). Morzsolj el fél csomag (25 g) élesztőt 0,5 dl langyos tejben, 1 evőkanál cukorral, és hagyd felfutni. Ezután dolgozd össze 0,5 kg liszttel, 2-3 evőkanál olajjal, 2 kiskanál sóval, 2,5 deci langyos vízzel. Gyúrd össze közepesen lágy tésztává. Tedd félre, és meleg helyen hagyd a duplájára kelni. Gyúrd át, dolgozd bele a darált sonkát, és kerek formában süsd készre.

Húsvéti sonka? Főzd kólában!Sörrel kenegetve: Egy kisebb (kb. 1,5 kilós) sonka oldalát alaposan dörzsöld be fűszerekkel, sóval, őrölt köménnyel, rozmaringgal, és késhegy segítségével dugdoss el benne néhány gerezd fokhagymát. Ezután alufóliával lefedve kezdd el sütni, és negyedóránként locsolj rá néhány evőkanál barna sört. Félóránként forgasd meg, hogy mindegyik oldala jól átsüljön. Az utolsó fél órára vedd le a tetejét, hogy jobban piruljon. 

Zöldfűszeres kéregben: Egy lábos vízhez önts 1 deci fehérbort, tegyél bele feldarabolt vöröshagymát, és 1-2 óra alatt főzd benne puhára a sonkát. Egy csokor petrezselymet vágj apróra, keverd össze 2 evőkanál kakukkfűvel, 2-3 gerezd összepréselt fokhagymával, 1 evőkanál olívaolajjal, és masszírozd be a megfőtt sonka bőrébe. Sütőben 15-20 perc alatt összeérlelődik az íze.

Sonka meggyes kéregben: A sonkát a szokásos módon, zöldséges vízben néhány óra alatt főzd puhára. Forralj össze 4 evőkanál meggylekvárt 1 kiskanál vörösborecettel, csipetnyi fahéjjal, fél kiskanálnyi csilikrémmel vagy paprikakrémmel, és ezzel kend be a megfőtt sonkát. Forró sütőben 15 perc alatt szép kérget kap a máztól.

Hawaii burokban: Néhány szelet konzervananászt pürésíts össze 1 vagy 2 evőkanál ananászlével és 2 kiskanál mézzel. A megfőtt sonkát kend meg ezzel a mázzal, és 15 percre tedd be a forró sütőbe, hogy rákérgesedjen a máz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top