Töltött tojás |
A töltött tojás igazi klasszikus. Épp ezért hajlamosak vagyunk enyhén lenézően állni hozzá, pedig ha jól van ízesítve, akkor igen finom előétel. Szintén a „kezdők is elkezdhetik” kategória tagja, tökeletes megoldás a hegyekben álló húsvéti kemény tojások felhasználására.
- 10 tojás
- 5 dkg vaj
- 2 dl főzőtejszín
- snidling
- só
- 2 kk. currypor
- 1 kk. őrölt szerecsendió
- frissen őrölt bors
A tojásokat igen óvatosan a forrásban lévő vízbe teszem, és pont 9 percig főzöm. Ezután az egész fazekat a mosogatóba teszem, és hideg vízzel alaposan felöntöm. Hagyom, hogy a tojások jól áthűljenek.
Miután óvatosan megpucoltam őket, egy jó éles késsel félbevágom, majd a sárgájukat kiszedem, és egy tálba teszem. Hozzádarabolom a vajat, villával alaposan összetöröm, majd a masszát némi tejszínnel fellazítom, fűszerezem, és a snidlinget is hozzáadom. Kóstolom, és ha kell, még fűszerezek rajta, majd a tojáskelyhekbe visszakanalazom a tölteléket, és tálalom.
Lazaccal töltött palacsinta |
Könnyen és előre elkészíthető, látványos előétel. Kezdő háziasszonyok is nyugodtan nekiveselkedhetnek.
Tészta:
- 4 tojás
- finomliszt
- só
- tej
Töltelék:
- 20 dkg nyers, füstölt lazacszelet
- 2 dl főzőtejszín
- 2 kk. kapor
- 2 kk. rózsabors
- 4 kk. méz
- 1 bő ek. mustár
- só
A tojásokat elkeverem a kellő mennyiségű liszttel és tejjel (direkt nem írok mennyiségeket, ez az az étel, amelyre mindenkinek saját, külön bejáratú receptje van), kicsit sózom és fél órára a hűtőbe teszem a tésztát. Ezalatt elkészítem a mártást. A rózsaborsot megtöröm egy kis sóval. A tejszínt kikeverem a mustárral, hozzáadom a borsos sót, mézet csurgatok rá, kaporral ízesítem, és sózom. Az egészet alaposan kidolgozom, majd a hűtőbe dugom. A fél óra letelte után tésztát késznek ítélem, és nem túl vékony palacsintákat sütök belőle. Amikor langyosra hűlt a palacsinta, megkenem a tejszínes krémmel, úgy a felét befedem lazacszelettel, és jó szorosan feltekerem.
Lehet azonnal is tálalni, de hűtve is nagyon finom. Ebben az esetben valami jól záródó edénybe teszem, hogy a palacsinta meg ne kérgesedjen.
Grissini |
Könnyű ropogtatnivaló, egy kis extra sonkával. Tökéletes választás lehet egy baráti borozgatáshoz is.
- 40 dkg finomliszt
- 1,5 dl víz
- 1 dl tej
- 2 bő csipet só
- 2 dkg friss élesztő
- 1 bő tk. cukor
A tejbe belemorzsolom az élesztőt, hozzáadom a cukrot, és felfuttatom. A többi hozzávalót beleöntöm egy nagyobb keverőtálba, hozzáadom az élesztős tejet, és alaposan kidolgozom (ilyenkor lehet hasznát venni egy jó dagasztókaros mixernek, kenyérsütő gépnek vagy egy tisztes konyhai robotgépnek).
A kész tésztát legalább egy órát hagyom kelni. Utána lisztes deszkára borítom, és alaposan kidolgozom. Ujjnyi vékonyra nyújtom, és késsel hosszú csíkokra metélem. A csíkokat vagy megsodrom deszkán, vagy a két végét ellentétes irányba csavarva megpödröm.
Sütőpapíros tepsire fektetem a csíkjaimat, és negyedórát pihentetem. Ezalatt felfűtöm a sütőt 180-200 fokra. A grissiniket tejjel lekenem, majd a tepsit a sütőbe teszem. Addig sütöm őket, amíg szép egyenletesen aranybarnák nem lesznek.