Húsvét 2011

Pici, puha, imádnivaló, és ez csak a kezdet!

Ne légy nyúlszívű! Szembesülj nem épp nyúlfarknyi összeállításunkkal, amelyben nyúlhírességek példáival illusztráljuk, miért is gyávák, fürgék, aranyosak vagy éppen vérszomjasak ezek az elsőre ártalmatlannak tűnő, apró jószágok.

Fürge

Fürge, mint a nyúl – a jól ismert mondás alapját a vadnyulak legendás sebessége szolgáltatta, de a híres nyulak között is találunk fürge példányokat. A No, megállj csak! (Egy epizódért katt ide!) című szovjet rajzfilmsorozat annak idején az amerikai Tom és Jerry páros ellenpólusaként jött létre, és a macska-egér párharc helyett itt egy farkas próbálta elkapni szegény nyuszikát, de próbálkozásai mindig kudarcra voltak ítélve. Az amerikai Roger nyúl a Roger nyúl a pácban (Roger és Herman bébi) című 1988-as, félig élő szereplős, félig animációs moziban mutatkozhatott be, és a bajkeverő Herman bébi gondozásához nem ártott némi pluszsebesség. Rajzolt nyulunk azzal is sokaknál kiverte a biztosítékot, hogy egy szexi femme fatale-t vett el feleségül (Jessica Rabbit), aki ráadásul a hosszú fülek nélküli emberi fajhoz tartozott. A film azért is legendás, mert Spielbergék elérték, hogy egy moziban szerepeljenek a konkurens Disney cég figurái (Miki egér, Donald kacsa) a Warner Bros-os rajzfilmkarakterekkel (Tapsi Hapsi, Dodó kacsa).

Pici, puha, imádnivaló és ez csak a kezdet!

A nyulak fürgeségére (persze az sem utolsó szempont, hogy aranyosak) építette kampányát az elemeket gyártó Duracell cég is (ha meg akarod nézni, katt ide!), amelynek reklámjai annyira elhíresültek, hogy a Duracell-nyuszi kifejezést előszeretettel használjuk túl aktív embertársainkra a köznyelvben is.

Gyáva

A szólás nem nélkülözi a valóságalapot, hiszen a nyulak vészhelyzet esetén mindig felveszik a nyúlcipőt. Bár a Vissza a jövőbe trilógia eredeti változatában a gyávasággal vádolásnál a „chicken!” (csirke) kifejezéssel (az eredeti fenyegetés itt) élnek, a zseniális magyar szinkronban mindig a „nyuszi vagy, McFly?” mondat hangzik el, ami mindig érzékenyen érinti a McFly család tagjait, és még bevett válaszuk is van a kérdésre: „Engem senki nem nevezhet nyuszinak!” Fábri Zoltán Hannibál tanár urának Nyúl Bélája (Szabó Ernő alakításában) sem véletlenül kapta ezt a nevet (filmrészletért katt ide!). Az azóta már fogalommá vált név egy kicsinyes, szerencsétlen, de azért jólelkű tanárembert takar, aki akaratán kívül kerül nagy bajba egy ártalmatlannak tűnő, ám sokak szerint veszélyes ideológiát hordozó tanulmány miatt.

Milne Micimackójának Nyuszija sem az a bátor alkat. Ő az a csapattag, aki mindig túlparázza a dolgokat, és félelmében gyakran túlzásba viszi az óvintézkedéseket. A figura főleg a Disney-féle animációs filmnek és rajzfilmsorozatnak (részletért katt ide!) köszönhetően vált közkedveltté.

Pici, puha, imádnivaló és ez csak a kezdet!

 

Mindene a répa

A nyulak köztudottan kedvenc csemegéje a sárgarépa. Minden idők talán leghíresebb rajzfilmnyula, Tapsi Hapsi (itt éppen karmesterként próbálkozik) többnyire mindig répát majszolva látható, és elhíresült „what’s up, doc?” szólását is mindig réparágcsálás közben nyögi be. Tapsi képregényfiguraként kezdte, de a Warner stúdió animációs részlegének vezető alakja lett, és köré épült a híres Bolondos dallamok rajzfilmsorozat az amerikai rajzfilm aranykorából.

Pici, puha, imádnivaló és ez csak a kezdet!

A Wallace & Gromit és az elvetemült veteménylény (előzetes itt) című gyurmafilmben a két társ eleinte sima répaföldrabló tapsifülesekkel veszi fel a harcot, de a környéken valami jóval nagyobb méretű répapusztító kezd garázdálkodni. Ha léteznek vérfarkasok, miért ne léteznének vérnyulak is?

Egyszerűen zabálnivaló

Kicsik, puha szőrűek, ártalmatlanok és zabálnivalóan édesek. Hát lehet őket nem szeretni? Elsősorban erre épített a Pannónia Filmstúdió is, amikor megalkotta a huszonhat részt megért, A kockásfülű nyúl című rajzfilmsorozatot (epizódrészlet itt) is, ahol a propellerfülű, jószívű nyuszi főhős minden problémát megoldott. A nyulak aranyos természetük miatt az állatnevekkel becézgető férfiak körében is népszerűvé váltak, akik olyan megszólításokkal tették gazdagabbá szókincsünket, mint a „nyuszikám!”, a „nyulambulam!” vagy a „nyuszómuszó!”. Az utóbbit itt Magyarországon rengeteget hallhattuk a Raiffeisen Bank kampányának köszönhetően (reklámfilmért katt ide!) Magyar Attila szájából, akit valószínűleg egy életre azonosítottak a tévénézők a „nyuszómuszós papucsférj” szerepkörével. Tim Roth a Ponyvaregényben szintén nyuszimuszinak becézi kedvesét (a nem éppen kedves hangú Amanda Plummer alakításában) a gyorsétterem kirablása közben (a filmrészletért katt ide!).

Pici, puha, imádnivaló és ez csak a kezdet!

 

És van, amelyik rettenetes

Pici, puha, imádnivaló és ez csak a kezdet!Sok mindent el lehet mondani a nyulakról, de azt, hogy félelmetesek lennének, nem igazán. Pont ezt használta ki a zseniális Monty Python csoport is, amikor egy félelmetes szörnyként beharangozott rémség tartogat meglepetést: a rém nem a nyúlon túl van, hanem maga az apró fehér nyúl az (a jelenet megtekinthető itt) a Gyalog galopp című örökbecsűben.

A tinédzser Donnie Darko rémálmaiban egy óriásnyúl kísért, amely leginkább egy félresikerült plüssnyúlra emlékeztet, és Franknek hívják. A nyúl nem bántja Donnie-t, sőt elárulja neki a közelgő világvége pontos dátumát (filmrészletért katt ide!).

Egyes nem túl megalapozott vélemények szerint maga Szent Péter is nyúl volt, és Az utolsó vacsora festményen csak azért festették át emberré, hogy ne egy nyúlpápa vezesse az emberek egyházát. Ez a sületlenség természetesen csak a South Park alkotóitól származhat, az egyik epizódban (itt megnézheted) a Nyúlon Túliak Társasága védi a nyúlpápát a gonosz katolikus egyháztól.

Ha pedig a legszexisebb nyulakat szeretnéd látni, kattints ide!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top