Húsvét 2011

Tojásfestés csalánnal és mályvarózsával

Ha beledobom, fehér, ha kiveszem, aranysárga, mi az? Naná, hogy a húsvétra szánt tojás, amely a vöröshagyma héjától lesz gyönyörű árnyalatú. De ne szaladjunk nyúlvágtában előre! Sorba vesszük a legegyszerűbb és legtermészetesebb tojásfestési módszereket.

A tojás előkészítése

Még mielőtt belevágnánk a festésbe, készítsük elő a tojásokat főzéssel vagy kifújással. Ez utóbbi módszer csak mostanában jellemző, és elsősorban praktikus okai vannak. Lyukasszuk ki a tojás tetejét és az alját, majd fújjuk ki a tojás belsejét. Az egyszerűnek hangzó, de nagy tüdőkapacitást igénylő művelet után mossuk le alaposan őket, majd szárítsuk meg. A kifújt tojások előnye, hogy sokkal könnyebb barkás ágakra felakasztani, mint nehezebb, főtt társaikat.
Ha csemeténk is szeretne segíteni, akkor inkább főtt tojásokat használjunk, mert a kifújt tojás pillanatok alatt ripityára törhet a kicsik kezében. Gombosi Beatrix etnográfus, népi iparművész, a szentendrei skanzen munkatársa megkeresésünkre elmesélte, hogy sokáig csak a főtt tojások festése volt jellemző, mert a festett tojásokat nemcsak a locsolóknak kínálták, hanem a sonkával, tormával, kaláccsal és pálinkával együtt megszenteltették a templomban, és utána elfogyasztották.

növényi festés minták
Növényi festés – minták

Tojásfestés természetesen

A kertben vagy a kamrában – végszükség esetén pedig a szupermarketek polcain – megtalálható anyagokkal számtalan gyönyörű árnyalatot érhetünk el. A legtöbb festőnövényt célszerű a tojásfestés napja előtt forró vízben kiáztatni, majd ebben a lében lassú tűzön, jó 20-30 percig főzni a tojásokat. Érdekesség, hogy ha a tojást még ennél is hosszabb ideig főzzük, akkor néhány hét múlva nem fog megzápulni, hanem elkezd kiszáradni a belseje, és kotyogós lesz. „Ha a vízbe sót és ecetet teszünk, akkor ezek mélyítik és rögzítik a festőnövényektől kapott színt – tanácsolja néprajzos szakértőnk. – Régen a megszáradt, színes tojásokat szalonnabőrrel dörzsölték át, hogy még fényesebbek és étvágygerjesztőbbek legyenek.”

Színek és növények

Piros
„Korábban piros tojásnak nevezték a pirosassárga, bordó, lila vagy aranysárga színűre festett tojásokat is. A mesterséges színezőktől kapott intenzív piros színt festőnövényekkel nem lehet előállítani” – mondja Gombosi Beatrix, aki számtalan lehetőséget sorol fel őseink piros tojásainak eléréséhez. A piroshoz legközelebbi árnyalatot akkor kapjuk, ha a vöröshagyma héjához teszünk egy keveset a lila hagymáéból is. Az eredmény bordó árnyalat lesz. Érdekesség, hogy korábban az Alföldön honos, ma már védett növénnyel, a báránypirosítóval, és a külföldről behozott berzsenyfa kérgével is színezték a tojásokat. Ezeket ma már nem használhatjuk.

Berzselt tojások, festőnövényekkel színezve
Berzselt tojások festőnövényekkel színezve

Lila/rózsaszín
A vörös káposzta levele és a bodza termése vagy a festőmályva virága szép élénk, lilás színt eredményez. Szakértőnk elmondta, hogy a festőnövények színének intenzitása sok mindenen múlik, használatukhoz tapasztalat kell, ezért is nehéz megmondani, hogy fél liter vízhez körülbelül mennyi hagyma héját kell hozzáadni. Az viszont biztos, hogy minél tovább van a főzőlében a tojás, annál sötétebb lesz a színe.

Zöld
A gyógynövényboltokban is kapható szárított csalánt főzzük fel vízzel, és hagyjuk lassú tűzön fél óráig főni. Ezután tegyük hozzá a tojásokat, és főzzük további 15-20 percig. Szép sárgás-barnás színt kapunk eredményül. Ha ezt friss csalánnal követjük el, akkor zöldek lesznek a tojások.

Sárga/narancssárga
Sárgás színű tojásokat úgy kaphatunk, ha a vöröshagyma héját a tojásokkal együtt jó félóráig főzzük. Ha szeretnénk utána megenni a tojásokat, akkor a hagymalé különösen finom ízt ad nekik. Ugyanezt az eredményt kapjuk, ha friss nyírfalevelekkel próbálkozunk – bár a tojások fogyasztása ekkor nem ajánlott.

Barna
Barna színt kapunk akkor, ha kávés vízbe áztatjuk a tojást. Egyes források szerint az összegyűjtött nyír-, bükk- vagy almafa kérge is megfesti a tojást, ha a fa héjat napokig áztatjuk előtte. Ebben a lében főzzük a tojásokat jó harminc percig.

+1 tipp: Érdekes mintákat kapunk a tojás felületén, ha felelevenítjük az általános iskolából ismerős berzselés technikáját. Ilyenkor szép rajzú petrezselyemlevelet, cickafarkat vagy gyermekláncfű levelét helyezzük a tojásra. Tekerjük körbe szorosan gézzel, vagy kössük nejlonzokniba úgy, hogy a levélke ne tudjon elmozdulni. Ha a tojást így tesszük a festőlébe, akkor a kitakart részen ott marad a finom minta.

Hagymahéjjal és festőmályvarózsával festett, viasszal írókázott tojások
Hagymahéjjal és festőmályvarózsával festett, viasszal írókázott tojások


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top