Húsvét 2011

Töltött tojás Harmath-módra

Unjátok már a sonkát és a főtt tojást? Szeretnétek őket kissé felturbózva elkészíteni? A hagyományos húsvéti menü is lehet más egy kis fantáziával. A Sülvefőve sztárséfjei megosztották velünk az ötleteiket és a receptjeiket.
Tradícióból újdonság: Húsvéti ételek a Sülvefőve séfjeinek tálalásábanHol vegyünk bárányt és mennyiért? Itt találtok megoldást!

Harmath Csaba kevésbé kedveli az ünnepeket, de ettől függetlenül arra ő is odafigyel, hogy ne az unásig ismert ételek kerüljenek az asztalra. „Nem nagyon szeretem a megszokottat, épp ezért a rántott báránybordát imádom sok erőteljes salátával tálalni! – mesélte a Sülvefőve gasztroguruja. – Például nagy csokor rukkolával, melybe néha keveredik egy-két szem félig sült koktélparadicsom is. Néha pedig citromlé vagy balzsamecet helyett az éretlenebb paradicsomok levét préselem a salátára, persze jóféle olívaolaj társaságában. Nagyon szeretem a gyömbérszörpöt, ünnepek előtt mindig készítek frisset házilag. Nem nagy kunszt, viszont jólesik egy-egy nagy trakta után. Furcsa, mert a gyerekek is szeretik! Miután nálunk a trakta igen gyakori, sokáig jó hasznát veszem. Többnapos ünnepkor, amikor esély van arra is, hogy beesnek váratlan vendégek, szoktam csinálni még egy nagy lábasnyi hideg tejbegrízt is. Némi friss gyümölcs, lekvár vagy tejszínhab hozzáadásával ez kiváló alap lehet egy mindenki által szeretett desszert elkészítéséhez.”

Kaszinótojás Harmath-módra
Húsvéti hagyományos kedvencünk a családban a töltött tojás. Kaszinótojásnak is nevezik, de édesanyám módszerét kevés helyen láttam étteremben. Az ő töltött tojása évente egyszer készül, és minden évben változatlan formában. Először is Mami készít egy nagy adag tört burgonyát, simán, tisztán csak krumpliíze legyen. Sok-sok tojást szokott ilyenkor megfőzni, régebben egyébként a sonka mellett. Kihűti a tojásokat, hosszában félbevágja, a sárgájukat belekeveri a hideg tört burgonyába, ad hozzá nagy adag vajat, sót, frissen őrölt borsot, nagy csokor petrezselymet. Ezt a masszát tölti vissza a fél tojásokba, azokat kiegészítve egésszé. Mi ilyenkor talapzatot szoktunk készíteni a maradék töltelékből, erre ültetjük a tojásokat, és ezt öntjük le finom házi tartármártással. Persze a dolog eddig elég tradicionális, ugye? Na ekkor jönnek a kis svédcsavarok! Mami olyat is szokott csinálni, hogy az utóbbi időben már kizárólag az általam szállított mangalica füstölt sonkát még velem leszeleteli, mert az én szeletelőm elbírja a nagy szeleteket is. Én ilyenkor a nekik szánt sonkát leszeletelem, vákuumozom, mert így sokáig el tudják tartani. Mami tehát ilyenkor a tányér alját beborítja a főtt sonkával, arra ülteti a tojásokat, és az egészet beborítja a mártással!
Én igazából másképp szeretem: hajszálvékonyra vágott daikon retek szeleteket készítek, bepácolom egy kevés verjus-be vagy citromlébe, ezt töltöm meg az apróra összevágott füstölt sonkával, melybe belekevertem egy kis wasabis majonézt. Én ezt kínálom a töltött tojás mellé. Higgyétek el, így sem rossz!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top