Húsvét

3 különös húsvéti szokás külföldről – így ünnepelnek mások

A húsvéti ünnepkör rendkívül gazdag hivatalos egyházi rítusokban és népi szokásokban egyaránt. Némelyik hagyomány egészen furcsára sikeredett, és a mi szemünkkel nézve meghökkentő – bár nyilván külföldről a mi ádáz locsolkodásaink értelme is nehezen felfogható.

Bármilyen különös is egy idegen kultúra tradíciója, ha kicsit közelebb megyünk és beleéljük magunkat, a szimbólumok mögött hamar felfedezhetjük az általános, mindenki számára érthető jelentéseket. Így van ez az alábbi három húsvéti népszokással is – az utolsót leszámítva.

Tojáskoccintás a görögöknél

A régi görög hagyomány szerint a húsvéti tojás csakis piros lehet, mivel ez a szín szimbolizálja Jézus Krisztusnak az emberiségért kiontott vérét. Ez még nem is annyira különös dolog, az viszont már tényleg szokatlan, hogy ezzel a tojással húsvét vasárnapján a görögök úgy “koccintanak”, ahogy mások ezt például a borospoharakkal teszik. A mozdulat célja, hogy a tojások héja feltörjön, hiszen a tojás a Megváltó sírját jelképezi, amely a feltámadás napján megnyílt, ezért aztán a tojások is feltörettetnek ebben a hagyományos húsvéti köszöntésben, amit a görögök tsougrismának hívnak.

3 különös húsvéti szokás külföldről – így ünnepelnek mások

Égbe repített sárkányok a Bermuda-szigeteken

A Bermuda-szigeteken a feltámadást különös játékkal ünneplik meg: amiképpen Jézus mennybe szállt, úgy repülnek az ég felé a szigetlakók színes, nagy papírsárkányai is ezen a napon. Mindenki saját kezűleg készíti el ezeket a játékszereket, amiket az ünnep végén szétszednek és eldobnak, mert a következő évben a szokás szerint újat kell készíteni. A hagyomány része természetesen az is, hogy jutalomban részesül az, aki a sárkányát a legmagasabbra reptette.

3 különös húsvéti szokás külföldről – így ünnepelnek mások

Fekete ünnep Norvégiában

Habár a húsvét központi gondolata a keresztény kultúrkörben a feltámadás, amely által az ember lehetőséget kap egy új élet kezdetére, és a pogány gyökerű népszokások is az élet újrakezdését, a természet újjászületését üdvözlik ekkor, Norvégiában egy fura hagyomány inkább a halálra összpontosít az élet helyett: a skandináv országban azzal szokás ugyanis ilyenkor elütni az időt esténként, hogy véres bűnügyi történeketek olvasnak. A szokás annyira általános, hogy még a tejesdobozok oldalára is komor, sötét hangulatú novellákat nyomtatnak, a norvég televízió pedig szinte kizárólag gyilkosságokkal tarkított krimiket sugároz. Hogy ez mitől jó egy színpompás tavaszköszöntő ünnepen, azt nem tudjuk, de a norvégok kitartóan ragaszkodnak ehhez az élvezethez.

3 különös húsvéti szokás külföldről – így ünnepelnek mások

Locsolkodás és húsvéti szokások az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top