Húsvét

Tojásfestés természetesen

Ha lemaradtál a bolti tojásfestékekről, mert kifogyott a készlet a húsvét előtti vásárlási lázban, akkor sincs semmi veszve, hiszen megpróbálkozhatsz a hagyományos tojásfestési módszerekkel. Ezek sem bonyolultabbak, és nagyon szép színeket keverhetsz ki velük az alábbi "receptek" alapján.

Nagyszüleid még valószínűleg ezeket a technikákat és alapanyagokat használták tojásfestéshez, és ha nekik sikerült, akkor neked is fog! Jó sok edény, ecetes, sós víz, és némi természetes alapanyag kell csak hozzájuk, na meg persze maga a tojás … Ha lehet, használj fehér héjú tojásokat, ezeken élénkebben kijönnek majd az színek. Az alaprecept általában az, hogy egy liter vízhez két evőkanál ecetet, egy evőkanál sót raksz, és ebbe teszed a festőanyagokat, majd az egészet felforralod, és fél órán át főzöd. A “levest” leszűröd, hűlni hagyod, és beleteszed a már előtte keményre főzött tojásokat. Minél tovább hagyod a lében őket, annál teltebbek lesznek a színek. A céklával, lila hagymával és vöröshagymával történő festéskor viszont a tojásokat nyersen tedd a lébe, és így főzd 10-12 percig, amíg a tojások kemények lesznek.

Tojásfestés természetesen

Kék – vörös káposzta

Vágd fel apróra a vörös káposztát (legalább negyed kilót), tedd fazékba, öntsd fel sós, ecetes vízzel és főzd fél órát. A főtt tojásokat a kihűlt lében áztasd, amíg fel nem veszik kékes színüket.

Sárga – kurkuma, őrölt pirospaprika, citrom- és narancshéj

Tegyél 15-20 dkg kurkumát sós-ecetes vízbe és főzd fel. Ha ez megvan, tedd bele a tojásokat, és főzd még tovább vagy fél órán át. Ha halványabb sárgát szeretnél, kurkuma helyett használj citrom- vagy narancshéjat, narancssárgához pedig nyolc evőkanál pirospaprikát fél liter vízhez.
Ha halványabb sárga árnyalatra vágysz, akkor citrom- vagy narancshéjat használj. Három-négy narancs héját főzd egy liter vízben negyed órát, majd helyezd bele a tojásokat, és addig főzd, amíg megfesti őket a lé.

Rózsaszín

A csipkebogyóval szép rózsaszínű tojásokat festhetsz. Készíts belőle nagyon sűrű főzetet, és a kihűlt lébe tedd a főtt tojásokat ázni. Hasonló színt érhetsz el céklával is: ebben az esetben 4 csésze darabolt céklára lesz szükséged, amit ecetes-sós vízben felforralsz és fél órán át főzöl. Ebbe a vízbe tedd a nyers tojásokat és még további 10-12 percen át főzd! Ezután hagyd hűlni 20 percig, és közben néha kevergesd meg.

Zöld

A legjobb és legtermészetesebb alapanyag a zöld színhez a spenót. Ebből nem kell feltétlenül friss áru, a mélyhűtött is megfelel a célnak. Vágd apróra a zöldséget, öntsd fel sós-ecetes vízzel, főzd fél órán át, majd a kihűlt lébe tedd a főtt tojásokat, és áztasd addig, amíg elnyeri a számodra megfelelő árnyalatot.

Tojásfestés természetesen

Lila

Szerezz be lilahagyma-héjat – a szárazabbak a jók a festéshez –, főzd fel ecetes-sós vízben, és forrald fél órán át. Ezután tedd bele a nyers tojásokat, és főzd addig, amíg felveszik a neked tetsző árnyalatot. Egyszerűbb, de drágább megoldás, ha jó erős vörösbort használsz, olyat, amelynek mély lila színe van. Ebbe egyszerűen csak beleáztatod a tojásokat, és fél óra alatt elnyerik sötétlilás színüket.

Vörösbarna

A vörösbarna színhez a vöröshagyma a legjobb alapanyag. Az eljárás ugyanaz ennél is, mint a lila hagymánál.

Sötétbarna

Sötétbarna tojásokat festhetsz fekete teával és kávéval is. Készíts ezekből erős főzetet, hűtsd le, és ezekben áztasd a főtt tojásokat.

Fényesítés

Ha már hagyományos módszerekkel dolgozol, akkor csináld végig úgy, ahogy a régiek tették, és a főtt, megfestett tojásokat dörzsöld be szalonnával vagy napraforgóolajjal. Töröld át ezután puha ronggyal, így szép fényesek lesznek, és nem is ragadnak. A régi hagyomány szerint a húsvéti tojásokat a sonka levében főzték meg, de ügyelj, mert ha ezt a szokást követed, a tojásokat már nem tudod megfesteni, hiszen a sonkától olyan zsírréteg fedi be a héját, hogy azon semmiféle színezőanyag nem tapad meg.

Még több húsvéti ötlet az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top