Szereted a kalácsot, de kipróbálnál valami egészen újat? Ez az almás-kéksajtos verzió a húsvéti asztal egyik sztárja lehet.
Almás-kéksajtos kalács
Ha a csokis kalács helyett különlegesebb ízekre vágysz, jó helyen jársz. Ez a kalács hozza mindazt, amit egy kalácstól elvárunk, és egy kis csavarral a megszokott ízeket is feldobhatjuk. Mindezt úgy, hogy semmilyen extra hozzávalóra nem lesz szükséged.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 13 dl 20 százalékos tej
- 9 dkg cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 25 dkg élesztő
- 25 dkg liszt
- 5 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
- 5 dkg vaj
- 1 egész tojás
- ½ mokkás kanál fahéj
- só
- 1 egész tojás és 2 dl tej a kenéshez
A töltelékhez:
- 3 db puha alma
- 10 dkg kéksajt
- ½ mokkáskanál fahéj
Elkészítés:
- Mosd meg az almákat, magozd ki őket, vágd nagyobb darabokra, bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, majd 180 fokon süsd őket félpuhára. Közben a cukrot keverd el langyos tejben, morzsold bele az élesztőt, és tedd meleg helyre, hogy felfusson.
- Egy tálba szitáld bele a lisztet, keverd el a fahéjjal, a sóval, add hozzá a felfutott élesztőt, majd jöhet a tojás és a vaj. Kezdd el dagasztani a tésztát, amíg fényes nem lesz, majd konyharuhával letakarva 30 percig hagyd kelni. Amíg a tészta kel, a megsült almákat szeleteld fel, és keverd el, pépesítsd a kéksajttal, valamint a fahéjjal.
- Ha megkelt, lisztezett vágódeszkán oszd három részre a tésztát, és sodorj belőlük körülbelül 40-50 centis rudakat. Az így kapott tésztarudakat fond egymásba, de úgy, hogy a fonási pontoknál hagyj egy kis helyet a tölteléknek – ide kanalazz a kéksajtos-almás elegyből. Ez után már csak annyi a dolgod, a tésztát kör alakban behajlítsd egy tortaformába – a forma akkora legyen, hogy a tészta közepe is összeérjen –, letakard, és adj neki újabb 30 percet a pihenésre.
- Sütés előtt kend meg a tetejét felvert tojással, tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe, és irány a 180 fokra előmelegített sütő! Körülbelül 25 perc elég lesz ahhoz, hogy megsüljön a kalácsod, amit tűvel ellenőrizhetsz.
Még több húsvéti recept!
- Zöldcitromos-mákos krémmel töltött rétesfalatok
- Spenótos rétesháromszögek fetás mártogatóval
- Medvehagymás pizza