Húsvét

Hogy válasszunk pálinkát? (x)

A húsvéti asztal és a vendégvárás elengedhetetlen tartozéka a jó pálinka. Ahogy a boroknál, úgy a pálinkák világában is nagyon komoly minőségi különbségek lehetnek, de kevesebbet beszélünk róla. Vértes Tiborral, az idén 20 éves Agárdi főzőmesterével épp ezért azt jártuk körbe, hogy mi alapján érdemes pálinkát választani, és mitől lesz jó egy pálinka.

Az első és legfontosabb szempont ebben az esetben is, hogy a saját ízlésünk szerint válasszunk. Akik még csak ismerkednek a pálinkák világával, azok számára a könnyedebb, légiesebb, gyümölcsösebb pálinkákat javasolja kezdésképp a szakember. Ilyen pálinkák például az Irsai Olivér szőlőből készült, vagy a kajszibarackból készült pálinkák.

A karakteresebb ízek szerelmesei bátran kísérletezhetnek a markánsabb, egyedi ízvilággal rendelkező pálinkákkal, mint például a feketeribizlivel vagy az aszútörköllyel. Ezeknek a pálinkáknak kifejezetten jellegzetes az aromaviláguk, ezért legtöbbször meg is osztja a fogyasztókat. Gasztronómiai szempontból is nagyon izgalmas és különleges hatást lehet elérni egy ilyen karakteresebb pálinka párosításával egy-egy fogás mellé.

Hogy válasszunk pálinkát? (x)

A hordós érlelés füstös-vaníliás jegyei új dimenziót hoznak a pálinkák karakterisztikájába, egy még komplexebb ízvilágot, amely azonban nem minden gyümölcsnek áll jól. Ha érlelt pálinkákkal, párlatokkal kísérleteznénk, akkor érdemes az alma, szilva vonalon kezdeni az ismerkedést, és elmehetünk velük egészen az érlelt törkölyök és borpárlatok világáig.

Hogy válasszunk pálinkát? (x)

A főzőmester azt is elárulta, hogy a magas minőség a tökéletesen érett és egészséges gyümölcsöknél kezdődik, amelynél nem szabad kompromisszumot kötni, hiszen a pálinkák esetében a legfontosabb a tiszta, jellegzetes és felismerhető gyümölcsösség, amely egy harmonikus és hosszú, gyümölcsös jegyekben gazdag lecsengésben teljesedik ki. Az Agárdi esetében ezt Tibor szakértelme mellett egy nagyon komoly, fenntartható szemléletű termelői hálózat is biztosítja immár 20 éve.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top