nlc.hu
Húsvét
Csokitojás-desszertek

2 különleges csokitojás desszert – mennyei nyalánkság!

Nagyon kreatív édességek és remekül mutatnak a tányéron.

Rumos meggyel töltött csokoládétojás, valamint barna és fehér csokikrémmel töltött, tört mandulával megszórt csokitojás (ami hagyományos húsvéti édességnek számít a finneknél és a svédeknél) – két brutál finom húsvéti desszertet mutatunk, sütés sem kell hozzá. Az egyiknél egész csokoládétojás a hozzávaló, míg a másiknál pedig éppen ez lesz az eredmény.

csokitojás

Így is finom a csokitojás, de még finomabbá és különlegesebbé is tehetjük (Fotó: illusztráció, iStock)

Rumos meggyel töltött csokitojás 

Hozzávalók: 

  • 6 darab húsvéti csokitojás (8-10 cm hosszú, belül üreges csokitojás legyen. Lehet Kinder tojás is)
  • 10 dkg marcipán
  • vaníliafagylalt
  • 20 dkg magozott meggy (befőtt vagy fagyasztott)
  • 6 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 narancs leve
  • fél citrom leve
  • őrölt fahéj
  • 2 cl rum

Vágjuk hosszában félbe egy – vízben felforrósított pengéjű késsel – a csokitojásokat. Marcipánkockákkal rögzítsük a fél tojásokat a tányéron, amiben majd tálaljuk, így nem fognak billegni. 

Karamellizáljunk cukrot egy serpenyőben. Ha már aranybarna, adjunk hozzá egy kis vajat, majd szórjuk rá a meggyet. Öntsük rá a kifacsart narancs-, és citromlevet, szórjuk meg őrölt fahéjjal, majd forraljuk 1 percig. Tálalás előtt adjuk még hozzá a rumot. 

csokitojás

Fotó: illusztráció, iStock

Tálalásnál a fél csokitojásokba szedjük ki a meggyet. A meleg meggytől kis idő múlva olvadni kezd a csokitojás és összekeverednek az ízek. Ez a nyalánkság ízben és látványban egyaránt brutális! Adjunk mellé – a tányérra – egy gombóc vaníliafagyit is, hűsíti a meleg csokis-meggyes krémet.

(via)

 

Barna és fehér csokoládékrémmel töltött, tört mandulával megszórt csokitojás 

Hozzávalók:

  • 200 ml (20 százalékos) tejszín /a főzőtejszín is jó/
  • 4-5 darab nyers tojás
  • 1 tábla barna csokoládé
  • 1 tábla fehér csokoládé
  • darabokra vágott mandula
  • tű vagy horgolótű 

Mossuk meg meleg vízben a nyers tojásokat. Szúrjuk ki tűvel vagy horgolótűvel a tojások tetejét, majd öntsük ki a lyukon egy tálba a tojások belsejét. Újra mossuk át meleg vízben az immár üres tojásokat.

Osszuk el kétfelé a tejszínt és öntsük egy-egy edénybe, majd tegyük fel mindkettőt melegedni. Törjük apró darabokra a tábla csokikat. Amint felforrósodott a tejszín, dobjuk bele a csokidarabokat (egyikbe a fehéret, másikba a barnát), és addig keverjük, amíg krém állagúvá nem állnak össze. Ezután töltsük meg az üres tojáshéjakat a kétféle csokiöntettel. Mivel barna és fehér csokoládékat használunk tölteléknek, gyönyörűen szép márványos hatású lesz a csokitojásunk. Ha kész vagyunk a töltéssel, szórjuk meg a csokitojásaink tetejét tört mandulával.

csokitojás

Fotó: illusztráció, iiStock

(via)

Még több húsvéti desszert az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top