Rumos meggyel töltött csokoládétojás, valamint barna és fehér csokikrémmel töltött, tört mandulával megszórt csokitojás (ami hagyományos húsvéti édességnek számít a finneknél és a svédeknél) – két brutál finom húsvéti desszertet mutatunk, sütés sem kell hozzá. Az egyiknél egész csokoládétojás a hozzávaló, míg a másiknál pedig éppen ez lesz az eredmény.
Rumos meggyel töltött csokitojás
Hozzávalók:
- 6 darab húsvéti csokitojás (8-10 cm hosszú, belül üreges csokitojás legyen. Lehet Kinder tojás is)
- 10 dkg marcipán
- vaníliafagylalt
- 20 dkg magozott meggy (befőtt vagy fagyasztott)
- 6 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 1 narancs leve
- fél citrom leve
- őrölt fahéj
- 2 cl rum
Vágjuk hosszában félbe egy – vízben felforrósított pengéjű késsel – a csokitojásokat. Marcipánkockákkal rögzítsük a fél tojásokat a tányéron, amiben majd tálaljuk, így nem fognak billegni.
Karamellizáljunk cukrot egy serpenyőben. Ha már aranybarna, adjunk hozzá egy kis vajat, majd szórjuk rá a meggyet. Öntsük rá a kifacsart narancs-, és citromlevet, szórjuk meg őrölt fahéjjal, majd forraljuk 1 percig. Tálalás előtt adjuk még hozzá a rumot.
Tálalásnál a fél csokitojásokba szedjük ki a meggyet. A meleg meggytől kis idő múlva olvadni kezd a csokitojás és összekeverednek az ízek. Ez a nyalánkság ízben és látványban egyaránt brutális! Adjunk mellé – a tányérra – egy gombóc vaníliafagyit is, hűsíti a meleg csokis-meggyes krémet.
(via)
Barna és fehér csokoládékrémmel töltött, tört mandulával megszórt csokitojás
Hozzávalók:
- 200 ml (20 százalékos) tejszín /a főzőtejszín is jó/
- 4-5 darab nyers tojás
- 1 tábla barna csokoládé
- 1 tábla fehér csokoládé
- darabokra vágott mandula
- tű vagy horgolótű
Mossuk meg meleg vízben a nyers tojásokat. Szúrjuk ki tűvel vagy horgolótűvel a tojások tetejét, majd öntsük ki a lyukon egy tálba a tojások belsejét. Újra mossuk át meleg vízben az immár üres tojásokat.
Osszuk el kétfelé a tejszínt és öntsük egy-egy edénybe, majd tegyük fel mindkettőt melegedni. Törjük apró darabokra a tábla csokikat. Amint felforrósodott a tejszín, dobjuk bele a csokidarabokat (egyikbe a fehéret, másikba a barnát), és addig keverjük, amíg krém állagúvá nem állnak össze. Ezután töltsük meg az üres tojáshéjakat a kétféle csokiöntettel. Mivel barna és fehér csokoládékat használunk tölteléknek, gyönyörűen szép márványos hatású lesz a csokitojásunk. Ha kész vagyunk a töltéssel, szórjuk meg a csokitojásaink tetejét tört mandulával.
(via)