nlc.hu
Húsvét

Húsvéti programok

6 szuper húsvéti program

Tartalmas családi programok a húsvéti hétvégére.

Tojásírás, locsolkodás, húsvéti ínyencségek kóstolása – ezen az ünnepi, hosszú hétvégén minden a húsvétról szól. Válogass programajánlónkból!

1. Nyuszisimogató az Állatkertben

A nagypéntektől húsvéthétfőig tartó időszakban a gyerekeket nyuszisimogatóval, szombaton és vasárnap kézműves foglalkozásokkal várják a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A húsvéti programok között merüléses cápaetetés, cápatréning, sörényes hangyász látványetetés, bonsai bemutató, trópusi növényszemle, oroszlánfóka tréning és elefántiskola is szerepel. A nemrég született kecskegidákat, kisbárányokat és az Ella nevű kisbocit a háziállatokat bemutató Majorságban, a veszélyeztetett fajnak számító arany oroszlánmajom-kölyköket a Pálmaházban tekintheti meg a közönség. Továbbra is látható a csaknem egyéves kiselefánt, két párduckölyök és az óriásvidra-kölykök is.

nyúl

Nyuszisimogatás az Állatkertben (Fotó: MTI / Kovács Attila)

Pénteken a húsvéti programok mellett egy születésnapot is ünnepel az állatkert. Liesel, a kert legidősebb gorillája ugyanis ezen a napon tölti be 45. életévét. Az ünnepeltet délelőtt 10 órakor köszöntik fel, ezt követően pedig egészen délután 4-ig a Jane Goodall Intézet várja a természetvédelem és az emberszabásúak iránt érdeklődő közönséget a gorilláknak is otthont adó Emberszabásúak Házában.

2. Húsvéti fesztivál Hollókőn

Két év szünet után rendezik meg újra az idén négy napig tartó, pénteken kezdődő Hollókői Húsvéti Fesztivált. Folklórprogram, palóc gasztronómia, népszokások, koncertek, családi és gyermekprogramok várják a Nógrád megyei világörökségi faluba látogatókat. Hollókő egyik legismertebb és leglátványosabb húsvéti népszokása a locsolkodás, itt a fiatalok a régi hagyomány szerint vízzel locsolkodnak, a Hollókői Locsolóvizet idén már csatos üvegbe zárva haza is lehet vinni.

Hollókő

Locsolkodás Hollókőn (Fotó: MTI/Komka Péter)

A vendégek kóstolót kaphatnak a környék legjobb palóc gasztronómiájából, kiváló borokból és pálinkákból, a kicsiket gyermekprogramok, a nagyokat nép- és világzenei koncertek várják.

  • Nagypénteken kezdődik a húsvéti készülődés, a kézműves kirakodóvásár és a tojásfestés mellett a hollókői böjti szokásokat és a torinói lepel történetét is felelevenítik a Látogatóházban.
  • Nagyszombaton gasztronómiai és hagyományőrző programok lesznek az ófalu udvaraiban, bemutatják a kereplőzést, a népi életet, népviseletbe lehet öltözni, szilvásgombócot főzni, valamint táncokat tanulni.
  • Vasárnap 9.30-kor kezdődik a húsvéti szentmise, amit feltámadási körmenet követ, hétfőn reggel 8 órától tartják a szentmisét.
  • Hétfőn mindenki részese lehet a Nagy Húsvéti Locsolkodásnak a templomnál és az alsó kútnál.

3. Tojásírás és locsolkodás a Szentendrei Skanzenben

Két év kihagyás után ismét megrendezi a falusi húsvéti népszokásokat életre keltő programsorozatát a Szentendrei Skanzen, amely április 17-én és 18-án locsolkodással, hímes tojással, tavaszváró mulatsággal is várja az érdeklődőket. A locsolkodás hangulatát a mosonmagyaróvári Lajta Néptáncegyüttes tagjai elevenítik meg, de moldvai csángó és bezenyei horvát húsvéti hagyományokkal is megismerkedhet a közönség, lesz kézműves vásár, vándormuzsikusok előadása és táncház is.

skanzen

Írókázás a Skanzenben (Fotó: MTI / Marjai János)

A kézműves foglalkozásokon írókázni (forró viasszal tojást díszíteni), tojást berzselni lehet, de bemutatják az aprólékos műgonddal készülő patkolt tojásokat is. Bemutatkozik a tojásírás élő hagyománya: gyergyói, gyimesi, háromszéki, kárpátaljai tojásdíszítési motívumokat láthat a közönség. Kicsik és nagyok készíthetnek gyapjú- vagy agyagbárányt, fonalcsibét, textiltojást, tavaszi ajtódíszt, és hímezhetnek könyvjelzőt, de lesznek különféle játékok is.

A Skanzen felszentelt templomaiban húsvétvasárnap és -hétfőn katolikus misén és református istentiszteleten, a görög katolikus templomban pászkaszentelésen vehetnek részt a látogatók.

4. Palóc Húsvét a Füleki Várban

Húsvét hétfőjén immár 15. alkalommal nyitja meg kapuit a Palóc Húsvét a Füleki Várban című hagyományos rendezvény. A látogatók a várudvart birtokba vevő kézműveseknél kipróbálhatják a tojásdíszítés különböző technikáit, elsajátíthatják a mézeskalács-díszítés alapjait, illetve gyékényből húsvéti figurákat készíthetnek. A gyermekekre mesekuckó, kézzel hajtott körhinta, különféle ügyességi versenyjátékok, lovagoltatás és íjászat vár.

Fülek

A Füleki Vár is várja a látogatókat húsvétkor (Fotó: MTI / Komka Péter)

A várudvarban és a Várfelső utcában kirakodóvásár, a rendezvény helyszínén helyi ételek kóstolója és ételszentelés, valamint húsvéti locsolkodás gazdagítja a programot. A vár tövében felállított szabadtéri színpadon népművészeti műsor várja a látogatókat, számos folklóregyüttes szereplésével.

5. Húsvéti hagyományok Ópusztaszeren

Változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban „rügyfakasztó vasárnap” és „vízbevető hétfőn”. Az ország egyik legnagyobb húsvéti rendezvénye kicsiknek és nagyoknak is kellemes kikapcsolódást ígér, felejthetetlen környezetben.

A skanzen utcáján sétálva, a portákra betérve a látogatók megismerhetik a húsvéti tojásfestés praktikáit, és kiderül, miként kell a legfinomabb húsvéti kalácsot sütni. A malom mellett Paprikajancsi csúzlizdája és Kádár Ferkó fotószínháza fogadja az arra járókat. A Szeri Gyógynövényházban teakóstoló és gyógynövény-kvíz várja a látogatókat. A Nomád Parkban pedig 10. századi tevékenységeket próbálhatnak ki a vendégek: lőhetnek íjjal, emellett lesz nemezelés és szalagszövés is. A lovaspályán megismerhetik a nomádok félelmetes harcmodorát, fegyvergyakorlatait és lovasjátékait.

húsvét

Húsvéti locsolkodás Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark skanzenjében (Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely)

Húsvéthétfő délelőttjén tojást kereshetnek a gyerekek a skanzenben, ahol a déli harangszó után az Ányási kápolnánál Antal Imre plébános a hagyományoknak megfelelően megszenteli a kalácsot, a sonkát és a tojást. Ezt az ünnep leglátványosabb eleme, a húsvéti locsolkodás követi, a viseletbe öltözött legények vizes vödröket ragadnak, és felkeresik a skanzen házainál a lányokat.

6. Húsvéti hétvége a Tavaszi Vásárban

Húsvéti faluvá változik a budapesti Városháza Park, ahol tojásvadászat, kézműves programok, térzene és húsvéti gasztronómiai különlegességek várják a családokat április 15-18. között. Aki még nem járt a Tavaszi Vásárban, a záró hétvégén még válogathat az egyedi kézműves termékekből, kipróbálhatja a nosztalgia körhintát és gyönyörködhet a Míves Tojás Múzeum gyűjteményében. A különböző technikákkal készült, változatos népművészeti motívumokkal díszített apró csodák vitrinekben várják a nézelődőket. Húsvéthétfőn pedig akár ki is próbálhatjuk magunkat a tojásdíszítés aprólékos munkájában!

húsvét

Érdemes kipróbálni a húsvéti finomságokat a Tavaszi Vásárban (Forrrás: budapestbrand.hu)

A Vásárban a a hagyományos vásári ételek és italok mellett húsvéti ínyencségek is várják látogatókat, többek között mézben sült sonka, húsvéti kalács, bárány és szárnyas nyárs tojásos almaecetes burgonyasalátával, húsvéti füstölt csülkös grill szendvics, rozmaringos báránycsülök puliszkával, valamint mákos-mazsolás kalács fehércsokoládé-habbal.

Kiemelt kép: MTI Fotó: Balázs Attila 

Készülj a húsvétra az nlc-vel!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top