nlc.hu
Húsvét

Húsvéti csoki drágulása

Jócskán drágult a csokinyuszi

Magasabb árakkal találkozhatnak idén a vásárlók.
csoki nyúl,

Tizenöt százalékkal drágultak átlagosan idén a húsvéti csokoládéfigurák. A boltokban már március elején megjelentek, és veszik is, sőt sokan már alapanyagokat is vesznek a süteményekhez. A legtöbben a minőségi termékeket keresik, és ha drágább, akkor inkább kevesebbet vásárolnak.

“A csokoládéfiguráknál 10-15 százalékos árdrágulás mindenképpen megfigyelhető tavalyhoz képes. A magas minőségű csokoládéfigurák azok, amelyek egyértelműen az eladási statisztikákat vezetik, tehát a tejbevonó masszából készültek mostanra már eladhatatlanná váltak. A vásárlók jelentős része megnézi azt, hogy milyen minőségű az az adott termék, és mekkora a kakaótartalma, és ez alapján hozza meg a döntését” – nyilatkozta a TényeknekFodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója.

Az édességeket már most beszerzik a vásárlók. A kereskedők szerint a sonkát és tojást viszont az ünnep előtti másfél hétben veszik meg a legtöbben.

Amúgy milliárdokat költünk húsvéti sonkára és édességre. 2021-ben a 61 milliárd forintot is meghaladta a sonka piaca, ennek a 18 százalékát adta a március–áprilisi húsvéti időszak. Az év egészében 21 ezer, a szezonban 4 ezer tonnát tett ki az eladás. Az alapanyagot tekintve kétharmados többséggel a sertésből készült sonkák állnak az élen, a második a csirke-, a harmadik a pulykasonka, az előbbire a forgalom ötöde, az utóbbira a 12 százaléka jut. Kilőtt 2021-ben a húsvéti édességek eladása is: március–áprilisban 5 milliárd forintért 800 tonna fogyott. Leginkább töltetlen húsvéti édességeket vásárolnak a magyarok, az eladás háromnegyede ezekből ered. A töltöttek közt a krémmel töltött finomságok a legkelendőbbek. Kiszerelés szerint főleg az 56–110 grammos termékeket viszik, megelőzve a 111–200, illetve a 21–55 grammos változatokat.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top