Vitaminpirulák helyett: 3 pompás saláta tavaszi fáradtság ellen

Haranghy Orsi | 2024. Március 31.
Egy nagy adag vitamin ennyire finom is lehet!

A naptár szerint már tavasz van, de az idei friss termények még váratnak magukra. Ki ne érezné ilyenkor, hogy a testének-lelkének jót tenne egy kis immunerősítés?

Akár szedünk táplálékkiegészítőket, akár nem, a vitaminokban gazdag élelmiszerekkel csak jót tehetünk magunknak. Kétségtelen, hogy a hűvös időben jobban esik egy lekváros bukta vagy bármilyen gyorsan laktató étel, de hosszabb távon meghálálja a testünk, ha olyan üzemanyaggal tápláljuk, ami javít a közérzetünkön és kajakóma helyett energikusabbnak érezzük magunkat tőle.

Citrusfélék szeletelése máshogyan / Fotó: Claudia Totir, Getty Images

Három olyan koratavaszi saláta következik, amiben szerepet kapnak a citrusfélék. A déli gyümölcsök nálunk az év ezen időszakában a legolcsóbbak, és a vitamintartalmukon túl azért is értékesek, mert a fanyarkás-édes, vagy éppen kesernyés ízükkel több dimenziót adnak a saláták ízvilágának.

nlc. tipp:

Az alábbi receptekhez nem feltétlenül szükséges a drágább, nagy és vastag héjú narancsokat vennünk. A kisebb, olcsó, vékony héjú gyümölcsöket a fenti képen látható módon pucoljuk meg, késsel eltávolítva a héjukat. Általában ugyanolyan ízletesek!

Fetasaláta céklával és vérnaranccsal

Ebben az igazi tél végi-koratavaszi salátában koncentrálódnak az ízek, a színek, az ásványi anyagok, a vitaminok. Meglocsolhatjuk egy kis olívaolajjal, balzsamecettel vagy vinaigrette-tel, de mint látjuk, nem feltétlenül igényli a salátaöntetet. Céklából használhatunk nyers és savanyított gumókat is, a csicseriborsóhoz pedig szükség lesz egy konzervre vagy üvegre, mert ilyen kis mennyiséghez teljesen felesleges hosszan áztatni és főzni a csicseriborsókat.

Szem-szájnak ingere / Fotó: Anastasia Dobrusina, Getty Images

Hozzávalók 4 személyre:

Elkészítése:

Gránátalmás-narancsos quinoasaláta

A három saláta közül ez a leginkább laktató. Ez divatos szóval élve egy bowl, amiben az avokádó és a Dél-Amerikából származó álgabona, a quinoa igazán laktató. Így is bőséges saláta, de ha igazán teljes értékű fogást szeretnénk az asztalra tenni, grillezett vagy konzervhallal is kiegészíthetjük a tálat. A quinoa helyett egészen nyugodtan használhatunk rizst is.

Változatos színek, textúrák, ízek / Fotó: Westend61, Getty Images

Hozzávalók 4 személyre:

Elkészítése:

Grapefruitos-narancsos kacsamellsaláta

Narancs és kacsamell két jóbarát, és egy kis grapefruittal még több ízt, izgalmas aromát vihetünk ebbe az egyszerű salátába. Kisebb adagban előétel, nagyobb adagban önálló saláta is lehet. Egy kis trükkel is élhetünk, ha sietünk. Ha van otthon citruslekvárunk vagy -dzsemünk, egy kis meleg vízzel keverjük ki, hogy folyósabb (szószosabb) állagú legyen. A házi narancsszósz helyett ezt is csorgathatjuk a salátára.

Egy kis ünnepi hangulat a hétköznapokban / Fotó: RevalentCrimea, Getty Images

Hozzávalók 4 személyre:

Elkészítése:

Exit mobile version