nlc.hu
Gasztro
Coleslaw, a saláta, ami után nem maradsz éhesen – recept

Lilakáposztával még dögösebb: coleslaw, a húsimádók kedvenc salátája

Ha diétázni akarsz, ne ezt a salátát válaszd. Minden más esetben igen!

A coleslaw-t echte amerikai salátának hihetjük, ebben az egyik hamburgerlánc híres coleslaw-ja is szerepet játszik. A KFC eredeti receptjének kikísérletezésével sokan próbálkoznak, akárcsak a Meki méltán kedvelt Big Mac-szószának lemásolásával.

A coleslaw esetében valójában egy holland recepttel van dolgunk, az 1700-as évekből. A káposzta fagytűrő, igénytelen növény, egész évben elérhető. Tökéletes alapanyag, nem véletlenül életmentő a hideg hónapokban még a messzi tundrán is. Minél zordabb az időjárás, annál inkább felértékelődik az olyan téltűrő élelmiszerek szerepe, mint a krumpli, alma vagy káposzta (gondoljunk csak az orosz népi ételekre!).

Coleslaw, a majonézes káposztasaláta

Coleslaw / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

A holland eredetű coleslaw koosla néven kezdte pályafutását, és egyszerűen csak annyit jelentett, hogy káposztasaláta. Végül a tengerentúlon futott be nagy karriert, hiszen Amerikában igen nagy keletje van az édes-zsíros ételeknek. A coleslaw egészen odáig persze egészséges, hogy a káposzta nyersen, vagyis teljes vitamin- és ásványianyag-készletében szerepel benne. Nem kell hőkezelni, így meg is tartja beltartalmi értékeit. Az egészséges címkével mégsem illethető: jó zsíros a majonéznek és tejfölnek köszönhetően – amitől nyilván szuperfinom lesz. Porcukor nélkül pedig hozzá se kezdjetek!

Nem véletlenül lett a húsimádók kedvence: a masszív húsos szendvicsekbe, hamburgerekbe remekül illik, a pulled porknak pedig egyenes kötelező kísérője. Diétás falatokat nem ígérhetünk, a világ egyik legjobb salátáját igen!

Tépett sertéshúsos pulled pork szendvics coleslaw-val

Tépett sertéshúsos pulled pork szendvics coleslaw-val / Fotó: LauriPatterson, Getty Images

Tippek coleslaw készítéséhez

  • Meglepő módon ez az egyszerű saláta is ezerféle recept szerint készül. Mit lehet variálni a gyalult káposztából, nyersen készülő majonézes salátán? Elmondjuk.
  • A legtöbb street food helyen, étteremben simán fehérkáposztából készül. Ha teszünk bele lilakáposztából is, ilyen mutatós lesz a megjelenése. Mi 2/3 arányban ajánljuk fehérből, 1/3 részben lilából készíteni. Ha csak fehérkáposztád van, úgyis finom lesz.
  • Tudd: ha több sárgarépát teszel bele, tovább fogja édesíteni.
  • A legtöbb recept nem tartalmaz almát, pedig zseniális hozzá. Könnyíti, ízesíti, egy kis természetes cukrot és savasságot is hozzáad.
  • Egyes receptek kristálycukrot vagy barnacukrot írnak. Nem a legjobb, ha a cukor nyersen ropog a fogunk alatt, ezért mi porcukorral ajánljuk.
  • Nincs otthon porcukrod? Ha van kávédarálód, egyszerűen csak tedd bele a kristálycukrot, daráld le, és kész a porcukor.
  • Még finomabb házi majonézzel! Így tudod otthon elkészíteni.
  • A saláta fontos eleme a savanyú komponens. Elbírja a lágyabb almaecet vagy fehérborecetet, de a zöldflakonos hagyományos ecetet tartsátok távol tőle! Mi a legjobban citromlével szeretjük. Elsőre csak egy fél citrom levét nyomjátok bele, kóstoljatok, és csak akkor tegyetek még hozzá citromlevet, ha igényli.
Coleslaw-előkészületek

Coleslaw-előkészületek / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Coleslaw saláta recept

Ha nem egy hamburgerpartira készültök, és nem is pulled porkhoz megy a coleslaw, akkor is számos módon fogyasztható. Egyétek húsokkal vagy sült zöldségek mellé, béleljetek vele szendvicset, vagy tunkoljatok sült krumplit vele!

Hozzávalók:

  • 1 kg fehér- és lilakáposzta vegyesen
  • 150 g sárgarépa
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 1 nagy alma
  • 250 g majonéz
  • 350 g tejföl
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál só (ízlés szerint több-kevesebb)
  • Színes, fehér vagy fekete őrölt bors ízlés szerint
  • Legalább fél citrom leve

Elkészítése:

  • Ha a káposzták külső, fedőlevelei nem szépek, dobjuk el őket. Gyaluval vagy késsel vágjuk vékonyka, néhány centis csíkokra.
  • Hámozzuk meg a sárgarépát, lilahagymát, és szintén gyaluljuk vagy vágjuk kis csíkokra őket.
  • Az almát a reszelő nagyobb lyukú oldalán reszeljük le.
  • Nem szükséges a salátát kinyomkodni, mehet máris egy nagyobb tálba. Az összes hozzávalót jól keverjétek be, különösen jól áll neki a tarja őrölt bors.
  • Néhány óra, esetleg fél nap a hűtőben jót tesz az ízeknek, szépen össze fognak érni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top