Húsvét 2011

A fórumozók húsvétja

Készülünk a húsvétra! Meglepően sok topikon folyik a szó a tavaszi ünnepről. Fórumozóink számtalan ragyogó ötletéből, illetve húsvéti hozzászólásából válogattunk.

marvika

Kedves készülődők!

Én szeretek kézimunkázni, ezért hungarocell tojásokat vonokbe anyagokkal, elosztom egyenlő részekre, és beletűrőm, majd szalagot kötök rá, és fűzfa ágakat tezsek egy köcsögbe, és nagyon jól mutat az asztalon, idén az udvarra is teszek díszt, igaz oda a lehetséges eső miatt műanyag tojásokat teszek. tojást hagyma héjjal festek, az olyan hagyományos.

Hpiros

A párom családja húsvétra mindig nyulat esznek. Ez olyan kicsit furi, mondtam én szeretem a nyulat de nem húsvétra, ha megeszük a nyulat ki hozza a tojásokat?
Már alig várom a húsvéti sonkát. Meg a tojást meg a retket, meg a majonézestormát.
Ha nem esik a hó piknikezünk. meg állatkertezünk. Tavaly tuti idönk volt.

Carnation79

Megkérdezhetem, hogy kinél mi a sorsa a húsvéti, díszített tojásoknak?
Nálunk állandóan vita kerekedik ebből a színes tojást még csak-csak megesszük reggelire, de a párom azt mondja, a mindenféle rátétes-matricás-filctollas tojást már ne együk meg, akkor viszont ünnep után sajnáljuk szimplán a kukába dobni… egyet minden évben megtartunk, ami a legjobban sikerült, egy 5-10 darab elajándékozásra kerül, de aki 100 tojást fest, mindet elajándékozza, vagy mi lesz velük?…

Cicamic

Mi (mármint a lányom) ezért tért rá a kifújt tojás festésére. Még a színeset sem volt gusztája senkinek megenni. Régebben a cicák kaptak belőle, de a mostaniak már konzervet kajolnak…
Igy van festett, dekorált tojás. Igaz, hogy 1 hétig bundáskenyeret és rántottát esznek

f-ici

sziasztok
én is becsatlakoznék a húsvéti készülődésbe.
Nálunk sem a vallási tudat miatt tartjuk a húsvétot, hanem azért mert ez egy szép ünnep, így boldgabbá teszi a hétköznapokat.

Mi minden évben festünk rengeteg tojást (kb 100db-ot) főzünk sonkát és szerzünk rengeteg friss zöldséget (póréhagymát ) . Így a húsvét vasárnai reggeli és ebéd már meg is van.
Én személy szerint nagyon szeretem ezeket, és ilyenkor az egész család együtt reggelizik(ez nem gyakori)
Fészket minden évben csinálunk és éjszaka odacsempésszük az édességeket, ezek a szokások még kiskoromból maradtak meg, de én nem szeretnék megválni tőlük. Amíg kicsik voltunk (3 tesóm van) egy csomó “népi” tojásos játékot játszottunk. A kedvenc az volt amikor 10 és 20 Ft-osokkat kellett beledobni 1 méterről a főtt tojásba.
Általában van nálunk egy tojásfa, barkából vagy aranyesőből esetleg babarózsából és a rengeteg hímestojással díszítjuk az előszobai asztalt

m.aca

Sziasztok!
Tavaly a folyosói konyhaablakomba úgy csináltam dekorációt, hogy a Luca napról megmaradt búzámat elvetettem egy balkonládába.
Még bent a meleg szobában hamar megnőtt és beleszurkáltam hurkapálcára szúrt színes tojásokat.
Nagyon mutatós volt!
Gyorsan kihajt és szép zöld lesz, ha zsázsát vetünk cserépbe-néhány nap alatt kizöldül.
Üdv
Emese

Margo1958

Nálunk most lett újra jelentősége a húsvétnak mivel az unokám már kétéves lesz. Tavaly is csináltunk nagy felhajtást neki pedig akkor még kicsi volt és mégis nagyon élvezte.
Az udvart “feldíszítettük” az ő kedvéért. A bokrokra tojásokat akasztgattunk, a virágok közé nyuszikat,csibéket,báránykát… mindent kitettünk ami évek alatt összegyűlt. Tündérien topogott egyiktől a másikhoz, gyűjtötte egy kosárba, nem is gondoltuk hogy ennyire fogja élvezni.
Nagyon megéri egy kis energiát fektetni bele, mi magunk is nagyon élveztük a menyemmel már a díszítgetést is.
A locsolkodást én sem szeretem,de a lakást feldíszíteni imádom.

Kalibabe

Mi nem keresgélünk, hanem megcsináljuk a fészket, és oda rakja az ajándékot a Tapsifüles.
Egyébként a Húsvétot megelőző napon az egyik tesómmal egész nap tojást festünk, mindenféle hobbys cuccokkal, de a lényeg itt az, hogy egész nap dumálhatunk egymással, mert erre csak ünnepeken van lehetőség, mikor összejön a Család.
ÁÁÁÁÁÁÁ, SZERESD a HÚSVÉTOOOOOOOT!!!!!!!!!!!!!!

bojti 33

Még divat egyáltalán locsolkodás?
Nem hiszem, hogy most annyira “fűben szaladgálós” idő lesz! Elég korán lesz húsvét. Vagy ki tudja?

l

Zaza07

Nem igazán készülünk mi se… a díszítés friss virágból, meg a csokitojásokból fog állni az asztalon. Ja és beszerzünk egy-két alkoholos italt, meg kólát, ennyi szokott lenni.

Nem igazán szeretem a locsolkodókat én se. Soha nem is szerettem, pedig próbálom magam rávenni, hogy ez milyen szép szokás, csak sajnos nem igazán megy.

Gyerekkoromba viszont isteni volt keresni a fűben az elrejtett színes tojásokat, nagy élmény! Mamámnál 3 hasonló korú unokatestvéremmel szaladgáltunk abba a hatalmas kertbe, és mindenhol lapult egy kis színes tojás. Régi szép idők…. ha gyerekem lesz, akkor tuti én is így fogom csinálni.

Judy22

Sajna ez a húsvét dolog már nagyon nem arról szól ami volt.
Már kislánykoromban is menekültem a tök részeg szomszéd bácsi locsolásától.Van a csoportosan járkáló fiu bandáktól akiknél az volt a cél hogy minnél több pénzt szedjenek össze és a lány minnél nedvesebb legyen!

Mykee

Éppen ezért, mielőtt még teljesen elsorvadna ez az ünnepünk, kéne a gyerekek nevelésével visszaszoktatni magunkat. Mind szülői oldalon példát mutatni, mind a gyereket nem a pénzre nevelni.
Apropó, bemásolok ide egy ma kapott szöveget, vannak benne jó tippek.

“Hát igen…

Valahogy az ember ezzel is úgy van mint minden ünneppel. Készülődik,
süt meg főz meg minden.

Van aki bezárkózik a részeg locsolók elől, vidékre mennek, vagy
“akárki keres nem vagyok itthon” csatakiáltással rohannak végig a ház
női tagjai.
“be ne engedd! engem az a részeg disznó nem fog meglocsolni, hogy még én
is piát adjak neki”….

Meg aztán vannak akik semmibeveszik azt, hogy anyuszi hozza vagy éppen
tojja a tojásokat…nem …ők egésznap (hölgyekről beszélek) egész
nap festetik szegény férfiakkal azokat a rohadt tojásokat, és mivel
nagyon nincs kedved hozzá, összekensz mindent amiért persze jól le
leszel “szidva” “ennyit sem lehet rádbízni?…menj és főzd meg a
sonkát…NEEEE inkább ne..hagyj dolgozni”
Estére a sok festéktől amit magadra kentél úgy nézel ki mint akit
összevertek! És akkor jössz rá hogy neked nem is áll olyan rosszul a
piros szín!

…azt szeretem amikor azt sem tudod ki de csönget a kapuban, és csak
amiatt hogy pénzt szeretne locsolni jön. Na az ilyen embereket egyszerűen
csak el kell küldeni “NEM VESZÜNK SEMMIT!”.

Tehát mindenkinek kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!”

Gaabee

De a fiúk-férfiak többsége nem is jár locsolni.
Én 33 éves korom ellenére otthon ülök a nővéremmel és anyukámmal, jönnek is a locsolók, mert tudják, hogy otthon vagyunk. Még szegény apukám legénykori barátai közül is jön 1-2… meg sok rokon kisfiú.
De más ismerőseink elhúznak kirándulni. Alig ismerek valakit, aki otthon maradna, sőt, sütne, tojást festene.. én büszke vagyok rá, s igenis maradok, s őrzöm a hagyományt.
A pénzért locsolás meg.. hát igen… mi keveset adunk, így hozzánk senki nem az ezresekért jár… mi inkább apróságokat osztogatunk
Elfelejtettem megirni, hogy örzöm a hagyományokat, de szigorú vagyok. Szigorúan 8-12-ig. Korábban nem vagyok hajlandó felkelni, 12-kor meg megyek hajat mosni. s utána… na utána kegyelmezzen annak, aki meg akar locsolni. Ezt persze minden ismerősöm tudja.

kiskacsa

Kár, hogy így megváltozott a világ. A párom unokája is arra büszke, hogy egy-egy húsvétkor több tízezer (!) forintot összelocsol, és 13 éves. Milyen világ ez? Az én fiatalkoromban az 50-60-as években, még hímes tojás és csokinyuszi járta. És hogy vártuk a fiúkat…

Nyuszedli

Háát, ciki-nem ciki, én közöltem, hogy aki hétfőn be mer hozzám csengetni, azt lelövöm.
De a házból a gyerekek biztos bróbálkoznak majd. Nem nyitok ajtót. Ha kinyitnám, tényleg lőnék.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top