Húsvét 2011

Egyszerű torta húsvétra

Egy igazi gazdaasszonyos könyvvel még a húsvéti készülődés is érdekesebb! Tippek, ötletek, illatok, ízek minden évszakra.

A nagyböjt felénél szokás volt húsvéti tortát készíteni, amelyet húsvét napján hoztak elő a kamrából az ünnepléshez és amely a böjt végét szimbolizálta. A hagyományos csemegét nem nehéz elkészíteni.

Hozzávalók:

– 225 g finomliszt
– csipetnyi só
– 115 g mazsola
– 50 g felaprított mandula
– 50 g felaprított dió
– 40 g kandírozott gyümölcshéj
– fél citrom lereszelt héja
– 75 g kristályosított gyömbér felaprítva
– 175 g cukrozott cseresznye negyedelt
– 200 g vaj
– 175 g porcukor
– 4 tojás
– 5 ml / 1 teáskanál vanilia esszencia
– 30 ml /2 evőkanál konyak
– sárgabarack dzsem a kenéshez
– 500 g marcipán

Melegítsük elő a sütőt 160 C fokra! Szitáljuk át a lisztet a sóval egy nagy tálba! Adjuk hozzá a mazsolát, diót, a kandírozott héjat, a reszelt citromhéjat, a gyömbért és a cseresznyét és keverjük addig míg mindent egy vékony lisztréteg fed be.
Kavarjuk habosra a cukrot a vajjal, üssük bele egyenként a tojásokat és adjuk hozzá a vanilia esszenciát. Fokozatosan keverjük hozzá a gyümölcsös keveréket, az utolsó lisztes addaggal együtt adjuk hozzá a konyakot! Öntsük kibélelt 20 cm átmérőjű tortaformába és süssük egy órán át, majd újabb egy órán át 150 C fokon!
Hagyjuk a tortát kihűlni, majd 4-6 napig a formában állni, mielőtt díszítenénk.
A torta díszítéshez a sárgabarackdzsemmel kenjük át a formából kiemelt tortát,  kekerjük ki a marcipánt, vágjuk formára, akkorára amekkora a torta. A torta szélére marcipán fonatot tehetünk.

Ízek, illatok, fortélyok – OTTHON könyvek
Aréna 2000 Kiadó, 2006.

Őszintén reméljük, a vidéki éléskamrákról szóló fejezetek arra ösztönzik majd az olvasót, hogy a konzervek és mirelitek világában, a túlterhelt hétköznapokon is szakítsanak időt a természet szépségeire, az évszakok apró változásaira. Leld örömödet újra a süteménysütésben, a savanyításban és a befőzésben, próbáld ki az egyszerű és természetes patikaszerek, illatos szépítőszerek és potpourrik elkészítését, ünnepeld az esztendő nevezetes ünnepeit az évszakra jellemző, természetes díszekkel és ételekkel! Igazán szemet gyönyörködtető képek segítségével, rövid és célraörő magyarázatokkal bárki számára könnyen elkészíthető ötleteket kínál a kiadvány.

Bővebb információ a könyvről »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top