Húsvét 2011

A tökéletes sonka párja

Ki látott már olyat, hogy sóskiflit rágcsálunk a barkás terített asztalnál? Húsvétkor kalács dukál, foszlós, illatos! Alkosd meg idén magad, és kápráztasd el a családod!

Ez egy családi recept, anyák adták tovább lányaiknak. Nem emlékszem, mikor ettem először, de azt tudom, hogy a nagymamámnál. Akkor még nem tudtam, hogy ő egy különleges recept birtokában van. Belesütötte a szívét és a lelkét is, ezért lett annyira finom, puha és foszlós a kalács. Utána bárhol ettem kalácsot, sehol nem volt ilyen állagú és ízű. Megtanulta anyukám is, ő meg megtanította nekem. Az én feladatom átvenni a stafétát, hiszen egy nap én is átadom majd a receptet a saját gyerekeimnek.

Nem 5 perces recept, de ha tényleg szívvel-lélekkel csináljuk, meglesz az eredménye, és az elismeréseket is begyűjthetjük.

Foszlós kalács és briós

 

Hozzávalók:

– 4 dl langyos tej
– 1 kávéskanál cukor (az élesztőhöz)
– 2,5 dkg friss élesztő
– 6 dkg vaj olvasztva
– 65 dkg búzafinomliszt
– 1 db biotojás
– 11 teáskanál cukor
– 1 mokkáskanál só

A hozzávalókat 1 órával a kezdés előtt tegyük szoba-hőmérsékletű helyre.

 A tökéletes sonka párjaBármilyen meglepő, de Bódi Sylvi, Liptai Claudia és Pamela Anderson sosem volt Playboy-nyuszi. Ez hogyan lehetséges? Most kiderül!
A megfejtésért katt ide! »

Az élesztőt 1 dl langyos tejben 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk. A tojást a maradék cukorral és sóval elkeverjük, közben a vajat megolvasztjuk. A tojásos keverékbe beleöntjük a felfuttatott élesztőt és a maradék 3 dl – szintén langyos – tejet. Összekeverjük, majd a liszt kétharmadát beleszitáljuk. A tésztát fakanállal kezdjük el összedolgozni. A felolvasztott vajat – amikor egy kicsit kihűlt – beledolgozzuk (még fakanállal) a tésztába. Addig tesszük ezt, amíg a tészta a táltól el nem válik, és szép fényes nem lesz (kb. 10 perc). Nem könnyű művelet a saját erőnkkel összedolgozni a tésztát, de ha elődeinknek ment, nekünk is sikerülni fog.

Ezután hozzászitálunk egy kevés lisztet, és a kezünkkel kezdjük el dagasztani a tésztát. A maradék lisztet fokozatosan adagoljuk hozzá, amíg jól kidolgozott, fényes, nem túl lágy tésztát kapunk, és teljesen elválik az edény oldalától. Meleg helyen kelesztjük fél óráig.

A tökéletes sonka párja

A tésztát deszkára/gyúrólapra borítjuk, kettévágjuk. Az egyik darabot három egyenlő részre osztjuk, és egyenként kisodorjuk, kicsit megcsavargatjuk. A három szálat megfonjuk, és kivajazott, kilisztezett tepsire helyezzük. A tészta másik felét nyolc egyenlő részre vágjuk, és brióst formálunk belőlük az alábbiak szerint: egy adagot három részre osztunk, a kalácshoz hasonlóan kisodorjuk őket, egyet azonban (az egyik szélsőt) hosszabbra hagyunk. Fonatot készítünk, amikor azonban két szál már elfogyott, a harmadik, külső szállal alul körbetekerjük, ami összefogja a briósunkat. A kalács mellé helyezzük őket a tepsire, és még negyedóráig kelesztjük.

Cikkünk szerzője gasztroblogger. További receptjeit, írásait elolvashatod a Zizi kalandjai című blogon! • Katt ide! » 

Tojással megkenjük a tetejüket, és előmelegített sütőben 180-190 fokon sütjük kb. 30-40 percig. Ellenőrizzük a sütőt, mert mindenkié más és más, és előfordulhat, hogy rövidebb vagy hosszabb idő alatt fog elkészülni. Akkor jó, amikor a fogpiszkálóra nem ragad tészta a próba alkalmával, és aranyszínű a kalács és a briósok teteje.

A tökéletes sonka párja

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top