Húsvét 2011

Az év legkiábrándítóbb húsvéti szalvétái

Gyászos az idei húsvéti szalvétakínálat: csupa-csupa sablon és értelmetlen képzettársítás, szinte kivétel nélkül. Lássuk, milyen eszméletlen őrültségek kerültek az idén piacra.

Beatrix Potter után szabadon

A XIX. század népszerű figurái a XXI. század szalvétáin. Semmi köze a húsvéthoz, ráadásul viccnek is erős. Melyik megátalkodott gyereknek jutna eszébe a tavaszi szünetben az iskola? A szalvéta első oldala még csak-csak kimagyarázható: régi kedves minták kerültek rá pasztelles babaszínekkel, a zöld lepkék is egészen mókásak, de hogyan számol el az a szülő önmagával, aki a húsvéti ebéd mellé egy olyan szalvétát tesz, amelyen a szigorú tanár éppen lekapja a tíz körméről a szertelen nyulat? Nagypénteki szalvétának lenne tökéletes, hogy mindenki átérezze a szenvedést, és elmenjen az étvágya.

 
Nagy húsvéti szalvéta mustra
 
Nagy húsvéti szalvéta mustra

A kiscsibék bosszúja

Irtózom a kis szárnyas jószágoktól, így nálam ez a szalvéta eleve vert helyzetből indul, de ha a műkritikus szemüvegén át nézem az alkotást, a helyzet még durvább. A színes főtt tojáson kiscsibék álldogálnak, mintegy siratva soha meg nem született társaikat. Ki tud ezek után jóízűen megenni egy kaszinótojást?

Nagy húsvéti szalvéta mustra

Csak a látványt tudnám feledni

Évtizedekkel ezelőtt hasonló kompozíciók keringtek a postán húsvét előtt: barka és színes tojás minden képeslapon volt. A gazdagon illusztráltakra jutott még nyúl és nárcisz is. Színtelen és ötlettelen variáció húsvéti szalvétára.

Nagy húsvéti szalvéta mustra

A nagymama kedvenc szalvétája

Népies motívumokra hajazó tojások, „virágos rét” és apró barkaág. Semmi újdonság, semmi meglepetés, semmi kreativitás. A szalvéta színes, húsvéti, vidéki kisbolt nem kockáztat sokat, ha nagyobb mennyiséget rendel belőle, nagymamák előszeretettel vásárolják majd.

Nagy húsvéti szalvéta mustra

A kendermagos esete a kékkel

Egyértelmű, hogy a húsvét sem maradhat el Avatar-őrület nélkül: itt a kék csirke. Persze legalább ennyire meglepő a kendermagos csirke értelmezése is. Ráadásul a virágok szintén egy nagyon messzi-messzi galaxisból származhatnak. A szalvéta színessége enyhíti a silány grafikai munkát.

Nagy húsvéti szalvéta mustra

Érzem a zsongást

Inkább tavaszi, mint húsvéti szalvéta, kifejezetten ajánlott azon családok számára, akik a feltámadást nem, viszont a tavasz beköszöntét egy bőséges ebéddel megünnepelnék.

Nagy húsvéti szalvéta mustra

Ebből lesz a rakott krumpli

A tojás az élet szimbóluma. A tavasz, no meg a húsvét az élet ünnepe. A színes tojásos szalvéta biztonsági választás. Nem lehet vele mellényúlni, de nem is egy wow-effekt. Húsvéti, vidám, és ha megmarad néhány, a gyerek eldekupázsolhatja a suliban.

Nagy húsvéti szalvéta mustra

Futószalagmunkás

Elfoglalt, modern nők nem érnek rá festeni, így a rengeteg szabadidővel rendelkező tyúkok vették át a feladatot. A nagy munka végét örökítette meg a festő, önarckép formájában. A színes pacák ellenére igen gagyi szalvéta. Óvatlan szalvétahajtogatók abba a hibába is eshetnek, hogy pipipopók néznek az éhes vendégseregre, pedig azt senki sem akarta tudni, honnan jön ki a tojás.

Nagy húsvéti szalvéta mustra

Naiv művészet ebéd előtt

Andy Warhol irigykedve bámulná a művészt, aki vette a bátorságot, és zöld, narancs és sárga csibékkel rajzolta tele a kockás papírt. Tipikusan az a mű, amelyet minél tovább néz az ember, annál több zöldség jut az eszébe. Szerencsére azonban a szájtörlés nem hosszú, agypróbáló feladat.

Nagy húsvéti szalvéta mustra

Ki írta ezt a mesét?

A húsvét minden elemét felhasználta a művész: ott a nyúl, a tojás, a virágok (az utóbbiak nem tavasziak, hanem nyáriak), és a szárnyas, amely egy süvegben tojást cipel, ami végképp értelmezhetetlen. Akárcsak az elgondolás, mely szerint a díszes társaság világgá megy. A szalvéta legnagyobb előnye, hogy fűzöld színe egészen sok étkészlethez passzol. A soha meg nem született mesét, aminek ez a szalvéta lehetne az egyik illusztrációja, két fogás között kitalálhatják a gyerekek.

Nagy húsvéti szalvéta mustra

Nyusziszerelem

A legcukibb szalvéta. Nyúlgyerekek a fűben, vidáman, boldogan. A róluk készült „portré” kitölti a „vásznat”. Ha van tízéves szalvétagyűjtő kislány családtag, legyen egy snassz, egyszínű szalvétánk talonban, mert minden nyulas szalvéta a gyűjteményébe kerül – ez borítékolható!

Nagy húsvéti szalvéta mustra

Csokinyúl a fűben

Az idei év legpoénosabb húsvéti szalvétája a fűben ücsörgő meztelen csokinyúl. Realista vízió. Száz százalék dizájn és száz százalék humor. Azonban a non plus ultra mégiscsak az, hogy a szalvétastósz mellett ott sorakoznak a valódi csokinyulak, sőt még zöld póló is kapható csokinyúlfotóval. A tökéletes húsvéti asztalt nem nehéz elképzelni: a villák alatt ott lapul a szalvéta, a vizespoharak mellett pedig egy igazi, viszont a szalvétán szereplővel megegyező csokinyúl áll. (Butlers)

 
Nagy húsvéti szalvéta mustra
 
Nagy húsvéti szalvéta mustra

 Lelőhelyek

 

Az év legkiábrándítóbb húsvéti szalvétái

17 nyulas kiegészítő
Körbejártuk az üzleteket, hogy megmutassuk nektek a legszebb nyuszis darabokat!

• Butlers – www.butlers.hu »
Cím: 1106 Budapest, Örs vezér tere 25., Árkád, –1. szint és MOM Park, 1123 Budapest, Alkotás u. 53., felső (Fórum) szint
Nyitva tartás: hétfő–szombat: 10.00–21.00 (a MOM-ban 20.00-ig), vasárnap: 10.00-19.00 (a MOM-ban 18.00-ig)

• Kreatív Hobby, WestEnd – www.kreativhobby.hu »
Cím: 1062, Budapest, Váci út 1–3.
Nyitva tartás: hétfő–szombat: 10.00–21.00, vasárnap: 10.00–18.00

• Hobbyművész-üzlet, Mammut – www.hobbymuvesz.hu »
Cím: 1024 Budapest, Lövőház u. 2–6., Mammut I., 3. emelet
Nyitva tartás: hétfő–szombat: 10.00–21.00, vasárnap: 10.00–18.00

Szalvéta.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top