Húsvét 2011

A nagy csokinyúlteszt

Idén semmit nem bíztunk a véletlenre: gyerekekkel kóstoltuk végig a csokoládényúl-felhozatalt. Megtaláltuk a legfinomabbat és a legborzasztóbbat is, valamint lerántjuk a leplet egy több évtizedes tévhitről.

Csokinyulat választani nem kis felelősség. Legyen finom és legyen egészséges, na persze már amennyire egy édesség egészséges lehet. A hidrogénezett növényi zsírokkal és durva adalékanyagokkal dúsított kutyulmányok – hál’ istennek – egyre több szülőnél tiltólistára kerülnek. A gyenge minőségű nugátok, ócska kakaós tejmasszák kontra csokoládé meccs már régen eldőlt a drágább, viszont jobb csokoládék javára.

 

A nagy csokinyúlteszt

2 tündéri húsvéti papírdísz az ablakba – Töltsd le, nyomtasd ki! »

A csokinyúlnak, hogy kiérdemelhesse a csoki jelzőt, megfelelő kakaó-szárazanyagot (kakaómasszát, kakaóport és kakaóvajat) kell tartalmaznia. Az étcsokoládénak legalább 35%, a tejcsokinak legalább 25% kakaó-szárazanyagot, a fehérnek pedig legalább 20% kakaóvajat kell tartalmaznia. A minőségi csokoládék kakaószárazanyag-tartalma a minimumértékeknél jelentősen kiemelkedőbb. Nincs mese, a csokoládényúl-válogatást a címke apró betűs részével kell kezdeni, majd a kóstolással folytatni.

Kinder húsvéti nyúl (belső tejes réteggel bevont tejcsokoládé-figura)

55 g, összetevők: finom tejcsokoládé 45% (cukor, teljes tejpor, kakaóvaj, kakaómassza, emulgeálószer: szójalecitin, aroma), sovány tejpor, cukor, növényi zsírok, dehidratált vaj, emulgeálószer (szójalecitin), aroma. Kakaószárazanyag-tartalom a finom csokoládéban: legalább 30%, összes kakaó-szárazanyag: 14,5%.

A Nagy Csokinyúl Teszt
A Nagy Csokinyúl Teszt

Igen vastag, alumínium jellegű borításával a lemezárugyár egykori termékeire emlékeztet, inkább tűnik játéknak, mint csokinyúlnak. Csomagolása egyben legfőbb erénye is, a gyerekek emiatt választják előszeretettel. A belseje – gyerek és felnőtt kóstolóink szerint is – pont olyan, mint a kindertojás (tejcsokiburok fehércsoki-béléssel), csak épp nincs benne óriáskapszula meglepetés. A jól megszokott Kinder-ízt hozza: alig érződik rajta a csokoládé, inkább csak édes, krémes, pillanatok alatt elfogy, és émelyítően el is telít.
Ár: 495 Ft

After Eight húsvéti figurák (üreges, borsmentás étcsokoládé)

4×20 g/doboz, összetevők: kakaómassza, cukor, kakaóvaj, emulgeálószer: szójalecitin, borsmentaolaj, aroma. Kakaószárazanyag-tartalom az étcsokoládéban legalább 50%.

A Nagy Csokinyúl Teszt
A Nagy Csokinyúl Teszt

 

Picit csípős! Olyan, mint a rágó” – mondja Mór, pedig a csomagolás alapján igazi kincsként tekintett a zöld nyúlra, és legszívesebben hazavitte volna. Kóstolás után azonban visszaadja. Nem mondja, hogy kell a fenének, mert ennél sokkal udvariasabb, de az arcáról minden leolvasható. Leharapja a nyúl fülét, és elképzelni sem tudja, hogy valaki hogyan képes ilyen merényletet elkövetni a csokoládéval. A gyerekek egyöntetűen utálják, a felnőttek viszont imádják. Az After Eight-es csokinyúl azt hozza, amit várunk tőle: étcsokoládé kevés borsmentával, ízlelőbimbókat felpezsdítő ízvilággal. Az After Eight-lapoktól eltérően nincs benne mentás ragacstöltelék – hála az istennek, a mentaolaj a csokoládéban van, és így még finomabb.
Ár: 595 Ft

A Nagy Csokinyúl Teszt

 

Milka mosolygós csokinyuszik

3×20 g/zacskó, összetevők: cukor, kakaóvaj, kakaómassza, sovány tejpor, édes tejsavópor, tejzsír, mogyoró, emulgeálószer: szójalecitin, vaníliaaroma. Kakaó-szárazanyag legalább 30%.

A Nagy Csokinyúl Teszt
A Nagy Csokinyúl Teszt

Milkafalván húsvétkor lila tehén helyett lila nyúl dukál. A lila csomagolás „ízgarancia” is egyben – ha odavagy a sima Milka tejcsokiért, nyúl formában is csípni fogod. „A lányom szereti a Milkát, és csokiban ragaszkodik ehhez az ízhez. Neki Mikuláskor és húsvétkor is Milka-figurát kell venni” – meséli Pelle Csilla csokibolt-tulajdonos. Pedig igazán mennyei gyerekkornak tűnik, ha az ember anyukájának van egy csokoládéboltja, és jobbnál jobb csokoládék közül válogathat.
Ár: 495 Ft

Nestlé KitKat Crisp – húsvéti nyúlfigurák (mini), tejcsokoládé ropogós ostyadarabokkal

4×20 g, összetevők: cukor, kakaóvaj, teljes tejpor, kakaómassza, ropogós ostyadarabkák, savókészítmény, tejcukor, mogyorókrém, vajzsír, emulgeálószer (E322 szójával, E476), aroma. Kakaószárazanyag-tartalom: legalább 30% a tejcsokoládéban.

A Nagy Csokinyúl Teszt
A Nagy Csokinyúl Teszt

Kóstolás után Rea arcán fintor. „Olyan fura az íze… Mentolos?” A csomagolás semmi ilyesmit nem jelez, tehát második körben a felnőttek kóstolnak. És a gyereknek tényleg igaza van: furcsa az íze. A tejcsokit elnyomja a leginkább dohos búzára emlékeztető mellékíz. Megnézem a szavatossági időt. Nem, még nem járt le. Újabb próba: keresem a csokoládé ízét, de most már egy egész tábla dohos búzát érzek a számban, muszáj innom egy pohár vizet.
Ár: 595 Ft

Nestlé Smarties csörgő nyuszicsoki

100 g, összetevők: cukor, kakaóvaj, tejpor, kakaómassza, földimogyoró-paszta, búzaliszt, vajzsír, sovány tejpor, emulgeálószerek (szójalecitin, poliglicerin-poliricinoleát), tejsavókészítmény, búzakeményítő, színezékek (E101, E120, E141, E153, E160a, E171), aroma, só, fényezőanyagok (karnaubaviasz, méhviasz), céklalé-koncentrátum. Kakaó-szárazanyag legalább 30%.

A Nagy Csokinyúl Teszt
A Nagy Csokinyúl Teszt

Ez tényleg jó!” – csillan fel Mór szeme, aki az anyukája szerint nagy csokoládérajongó, és már a Kinder-nyulat is finomnak értékelte. A csokinyulak között a „zörgő” nyuszit a legfárasztóbb végigolvasni. Szerencsére nem a nyusziváz összetevőlistája a reménytelenül hosszú, hanem a benne csörgő színes csokidrazséké, bár ez sovány vigasz, mert a kölykök marokszám tömik az arcukba. Pontosan hárommaroknyit, mert ennyit rejt a nyúlbelső. A zörgés a másfél éves fiamnál is nyerő (bár megkóstolnia még nem szabad). A csörgéssel egyszerűen nem lehet versenyezni, minden gyereknek bejön, így a smartieses nyuszi azonnal esélyessé válik a legfinomabb csokinyúl elismerő címre.
Ár: 595 Ft

Lindt arany nyuszi-tejcsokoládé – üreges húsvéti figura alpesi tejcsokoládéból

50 g, összetevők: cukor, kakaóvaj, tejpor, kakaómassza, tejcukor, sovány tejpor, emulgeálószer: szójalecitin, árpamaláta-kivonat, tejzsír, aroma. Kakaó-szárazanyag legalább 30%.

A Nagy Csokinyúl Teszt
A Nagy Csokinyúl Teszt

„Megtarthatom a csengőt?” – kérdezi Virág az első kóstolás után. Nem esik transzba a csokitól, de a csengő megbabonázza, pedig jó néhány éve már, hogy a pokémonos pólóját flitteresen nőcisre cserélte. A puccos, már-már arisztokratikus, szalagos-csengettyűs csomagolás, valamint a jól csengő Lindt márka nagy reményeket ébreszt. A külcsínt azonban nem követi eszeveszett csokoládéélmény, legalábbis nem olyan, amilyet a borsos ára után remélnénk. Árazása egyértelműen minőségi csokoládéra utal, de a kóstoló során belesimul a tömegcsokoládék tucatjaiba.
Ár: 495 Ft

A Nagy Csokinyúl Teszt

 

Nesquik – tej- és fehércsokoládé- (40%) nyuszi

100 g, összetevők: cukor, zsíros tejpor, kakaóvaj, kakaómassza, növényi zsír, emulgeálószerek (szójalecitin, E476), tejzsír, tejsavópor, tejcukor, aroma. Kakaó-szárazanyag a tejcsokoládéban legalább 25%.

A Nagy Csokinyúl Teszt
A Nagy Csokinyúl Teszt

Az instant Nesquik nyúlfigura szokásos sárga pólójában feszít, ám ezúttal csokinyúl formájában ölt testet. Csak a filctollakkal nem tudunk mit kezdeni. Mit akar velük? Talán tojást színezni? De nem is a csomagolás a legnagyobb baj ezzel a nyúllal. Vetkőztetés után ugyanis reménytelen szabadulni a gondolattól, hogy romlott csokoládét vettünk. A csokibarna nyúl néhány helyen kifehéredett, mint anno a nugát az ablakban egy hónap után, és amire anyu mindig azt mondta, hogy már nem szabad megenni. A csokikóstolóra invitált gyerekek ugyancsak gyanakodva nézik a foltos nyulat, és hiába győzködjük őket, hogy amit látnak, az tej- és fehér csoki vegyesen, olyan keverékféle, nem hisznek nekünk. Kétkedve kóstolnak, mindenkinek jut, azonban a maradékra senki sem rabol rá. „Egynek jó, de felejthető, és egyáltalán nem olyan az íze, mint a nyuszis kakaónak” – ez a végső ítélet.
Ár: 449 Ft

Choco Nippon-nyúlfigura – puffasztott rizses tejcsokoládé

100 g, összetevők: cukor, kakaóvaj, teljes tejpor, kakaómassza, savókészítmény, növényi zsír, rizs, tejcukor, kukorica, maláta, búzakeményítő, emulgeálószer: szójalecitin és napraforgó-lecitin + E476, só, aroma. Kakaószárazanyag-tartalom legalább 30%.

A Nagy Csokinyúl Teszt
A Nagy Csokinyúl Teszt

Kóstolás, fintorgás. Minden gyerek húzza a száját, szóval itt nagy a baj. „Nem tudom, milyen ízű…”, „nagyon kemény, nehéz megrágni…” – ezek a leggyakoribb kommentek. Persze, hiszen ők nem olvasták az apró betűt, így váratlanul érte őket a csokoládéban rejtőző puffasztott rizs ténye. Mogyorósnak azonosítják, de ki is vetné a szemükre, hogy nem sikerült egyértelműen felismerni a némileg sós, ropogós rizsdarabokat, amelyeknek tényleg van némi sós mogyorós mellékízük. A legrosszabbnak ítélt mentás nyúl mellé azonnal becsatlakozik a puffasztott rizses is. Nagy hirtelen egyetlen olyan ember sem jutott eszükbe, akinek kiszúrásból odaadnák; ennyire senkinek sem kívánnak rosszat, jól nevelt gyerekek. A csokinyúlkészítők számára viszont elgondolkoztató tanulság, hogy a kiemelt fogyasztók csupán annyit kérnek, hogy a „csokinyúlban ne legyen mogyoró, az nem jó”.
Egyébként tipikusan nagyszülők számára készített csapda ez: ők azok, akik előszeretettel vesznek méretes nyulat az unokáiknak, a térfogatnövelő puffasztott rizs pedig ebben az esetben meg is teszi a hatását. Kétségbeesni persze akkor sem kell, ha a nagyinak éppen ez a tapsifüles akadt a horgára, mert van olyan csokiínséges idő – nagyjából húsvét után egy héttel –, amikor „nem is olyan rossz” felkiáltással még ez is elfogy.
Ár: 325 Ft

Reber húsvéti üreges csokoládényúl-figura – mogyorós tejcsokoládé

100 g, összetevők: cukor, teljes tejpor, kakaóvaj, kakaómassza, mogyoró (15%), édessavópor, emulgeálószer: szójalecitin. Kakaótartalom legalább 32%.

A Nagy Csokinyúl Teszt
A Nagy Csokinyúl Teszt

 

Megint egy nagy nyuszi, ráadásul igazi csengővel, teljesen jogos hát az izgalom. A nyúlfüleknél azonban kiderül: ez most tényleg mogyorós. „Totális csalódás, de a szalag szép, és a csengő is jobban szól, mint az előző.” Szerencsére a mogyoró egészen finomra darabolt, és nem olyan kemény, mint a puffasztott rizs, de itt sincs nagy tülekedés a következő falatért.
Ár: 945 Ft

Édeni csokinyúl

Összetevők: az étcsokoládé kakaószárazanyag-tartalma 65%; a tejcsokoládé kakaószárazanyag-tartalma 34%, valamint tejpor; a fehér csoki 27,2% kakaóvajat, tejport, természetes vaníliát tartalmaz. Mindháromféle csokoládé tartalmaz szójalecitint.

A Nagy Csokinyúl Teszt

Kézműves-, minőségi csokoládé. Nincs fényes, színes csomagolása, csak egy celofánzacskó védi a külvilág szennyeződéseitől és a tapogató kezektől. A kétféle figura – nyuszi répával és hintázó nyúl – három ízben: ét-, tej- és fehér csokis verzióban – választható.
Ár: nyuszi répával (65 g – 550 Ft) és hintás nyúl (60 g – 430 Ft)

Eredményhirdetés – meglepetésekkel

Mór ingadozik a répás és a smartieses nyuszi között, amikor arról kérdezzük, hogy melyik a legfinomabb, végül a legszebbnek a répás nyuszit minősíti, viszont a kedvence a smartieses a csokoládés drazsék miatt. Rea is rátalál a kedvenceire, azonnal kettőre. A kóstolás kavarodásában tejcsokoládés változatból csak egy tojásos-kiscsirkéset kóstolt – amelynek ugyanaz az alapanyaga, mint a nyulaknak –, és az ízlett neki a legjobban, „mert nem olyan édes, nincs benne annyi cukor”, és ugyanezért tartotta a legfinomabbnak a hintázó étcsokis nyulat is. Eddig abban az általános tévhitben éltünk, hogy a gyerekek ki nem állhatják a keserű csokit… úgy látszik, tévedtünk. A biztonság kedvéért azért még Virág is kóstol, és summáz: „Jó csokis! Örülök, hogy nem is olyan keserű. Ezek szerint menta nélkül az étcsokit is szeretem.”

Mór...
Mór…

... és Rea
…és Rea

 

Milyen a jó csokoládé?
Pelle Csilla
– csokoládé-szakértő és csokibolt-tulajdonos

– Az igazi csokoládé semmi mást nem tartalmaz, mint ami eredetileg a kakaóbabban benne volt, illetve még cukor, eredeti vanília és fűszerek kerülhetnek bele, tejcsokoládénál pedig tejpor. Megkülönböztethetünk azonban minőségi és tömegcsokoládét. A világ kakaóbab-termelésének csupán 5–8%-a felel meg azoknak a követelményeknek, amelyek a minőségi csokoládégyártáshoz szükségesek.

A legjobb csokisok saját ültetvénnyel rendelkeznek, hogy ellenőrzötté tegyék a termelést és a feldolgozást is. Tömegtermelésnél azonban gyenge minőségű kakaóbabmixből vagy a világpiacon kapható csokoládéalapanyag-folyadékból készülnek a csokoládék. Éppen ezért tömegtermelésnél egyenízzel találkozhatunk, míg a minőségi csokoládénál, attól függően, hogy honnan származik a kakaóbab – ugyanúgy, mint a bornál –, a termőhely karaktere is visszaköszön az alapízben.
A csokoládé minőségét meghatározza még a gyártási technológia, és azon belül is az, hogy milyen finomra őrölték a kakaóbabot. A nem eléggé finomra őrölt kakaóbabból készült csokoládé beleragad a fogba, rágós, alacsony az élvezeti értéke. Szintén a gyártás egyik jelentős és a csokoládét meghatározó állomása a konsírozás, az akár több napig tartó melegen keverés, amelynek során a csokoládéból eltűnnek a kellemetlen mellékízek, és selymesen simává válik.

 Nézd meg a kóstoláson készült videónkat is!


 

Húsvét.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top