Húsvét 2011

Sonkaforgácsok és tormahab

Unjátok már a sonkát és a főtt tojást? Szeretnétek őket kissé felturbózva elkészíteni? A hagyományos húsvéti menü is lehet más egy kis fantáziával. A Sülvefőve sztárséfjei megosztották velünk az ötleteiket és a receptjeiket.
Sonkaforgácsok és tormahabEz tojás is, spárga is, és igazán látványos is!

A legtöbbünknek a húsvét a „nagy sonkázást” jelenti. Hernyák Tomi szerint a hagyományos alapanyagokból is kitűnő ételeket készíthetünk egy kis kreativitással. Ilyen például az általa megálmodott tormahabos sonkaforgácsok fehérboros hagymaágyon is. Jól hangzik, igaz? „A szifon használata egyébként is ajánlatos, mert egy egész vendégsereget el lehet vele kápráztatni, és nagyon könnyen lehet vele bánni. A minap olvastam egy hideg, narancsos répakrémlevesről. Húsvétra szívesen készíteném akár ezt is. Ráadásul tavasz van és lassan itt a spárgaszezon. Ezért egy zöldspárgás quiche-t is szívesen felszolgálnék az ünnepi asztalra (lásd sonkás-gombás változatban a receptjeim között). De a házi tojáslikőrt is fel lehet dobni valami különleges ízzel. Mondjuk ánizzsal vagy tonkababbal. Érdekes lehet…” – osztotta meg velünk ötleteit a séf.

Tormahabos sonkaforgácsok fehérboros hagymaágyon
Hozzávalók 4 főre: vöröshagyma 600 g, szeletelt sonka 300 g, tejszínhab 2 dl, torma: 100 g, fehérbor, 1 dl, babérlevél 2 db, fokhagyma, 1 gerezd, só, bors, olívaolaj, 1 dl

Elkészítés:
A vöröshagymát vágjuk vékony szeletekre, és egy felhevített serpenyőben kis olívaolajon tegyük fel pirulni. Időközben tegyük hozzá a babérleveleket, és a szeletelt fokhagymát, ízlés szerint sót borsot. Mikor már kezd pirulni, adjuk hozzá a bort, és lefedve főzzük puhára. Végezetül hűtsük ki a hagymakrémünket. Egy kör alakú pogácsaszaggató formába halmozzuk a hagymakrémet, úgy hogy az egy éremszerű alapot szolgáltasson a kis húsvéti előételünknek. Erre jön rá a forgácsokra vágott szárított sonka és a tormahab. A tetejét kevés apróra vágott snidlinggel díszíthetjük!

A tormahab elkészítési módja:
A habtejszínbe keverjük bele a tormánkat és egy kis sót. Melegítsük fel kb. 40 fokosra, és addig tartsuk benne a tormát, amíg kellően nem érezzük ki a tejszínből. Ezután szűrjük le. A leszűrt tejszínt öntsük bele egy habszifonba, és mintha hagyományos tejszínhabot nyomnánk, fújjuk ki belőle!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top