Jani sörös marharaguban is erős. Kipróbáltuk, nektek is tetszeni fog! |
Újragondolt húsvéti fogásaink közül ezúttal Szőke Jani pikáns receptjét ismerhetitek meg. Rafinált, pikáns és tuti, hogy nem minden nap jön veled szembe!
Füstölt sonka tejszínes póréhagymamártással
Hozzávalók: 1 db egész sonka (1–1,1 kg), 1 kg póréhagyma, apróra vágva, 100 g hideg vaj, 3 ek liszt, 600 ml meleg tej, 225 ml felmelegített száraz vermut, só, bors ízlés szerint, 2,5 dl tejszín, 50 g reszelt cheddar sajt
Beáztatom a sonkát 12 órára, közben néha vizet cserélek rajta. Ezután feltöltöm friss hideg vízzel, hogy ellepje. Lassan felforralom, gyöngyöztetem másfél–két óráig. Aztán Lezárom a gázt, a fazekat félrehúzom, pihentetem egy jó félórát. Kiveszem a sonkát és lehúzom a bőrét.
A mártás:
Egy nagy lábasban megolvasztom a vajat, és puhára párolom rajta a pórét. Hozzáadom a lisztet, alaposan összekeverem. Lassan hozzáöntöm a vermutot, összekeverem a meleg tejjel és folyamatos kevergetés mellett szép, sima mártást kapok. Só, bors ízlés szerint, lassan, úgy 20–30 perc alatt készre főzöm. Ekkor hozzáadom a tejszínt meg a sajtot, és addig kavargatom, amíg a sajt elolvad. A sonkát középvastag szeletekre vágom, egy cseréptálba rakom, ráöntöm a mártást, és forró sütőbe dobom 10–15 percre.