Húsvét 2011

Vermutos sonka? Bizony ám!

Szeretnétek kissé felturbózva elkészíteni a sonkát és a főtt tojást? A hagyományos húsvéti menü is lehet más egy kis fantáziával. A Sülvefőve sztárséfjei megosztották velünk az ötleteiket és a receptjeiket.
Vermutos sonka? Bizony ám!Jani sörös marharaguban is erős. Kipróbáltuk, nektek is tetszeni fog!

Újragondolt húsvéti fogásaink közül ezúttal Szőke Jani pikáns receptjét ismerhetitek meg. Rafinált, pikáns és tuti, hogy nem minden nap jön veled szembe!

Füstölt sonka tejszínes póréhagymamártással
Hozzávalók: 1 db egész sonka (1–1,1 kg), 1 kg póréhagyma, apróra vágva, 100 g hideg vaj, 3 ek liszt, 600 ml meleg tej, 225 ml felmelegített száraz vermut, só, bors ízlés szerint, 2,5 dl tejszín, 50 g reszelt cheddar sajt

Beáztatom a sonkát 12 órára, közben néha vizet cserélek rajta. Ezután feltöltöm friss hideg vízzel, hogy ellepje. Lassan felforralom, gyöngyöztetem másfél–két óráig. Aztán Lezárom a gázt, a fazekat félrehúzom, pihentetem egy jó félórát. Kiveszem a sonkát és lehúzom a bőrét.
A mártás:
Egy nagy lábasban megolvasztom a vajat, és puhára párolom rajta a pórét. Hozzáadom a lisztet, alaposan összekeverem. Lassan hozzáöntöm a vermutot, összekeverem a meleg tejjel és folyamatos kevergetés mellett szép, sima mártást kapok. Só, bors ízlés szerint, lassan, úgy 20–30 perc alatt készre főzöm. Ekkor hozzáadom a tejszínt meg a sajtot, és addig kavargatom, amíg a sajt elolvad. A sonkát középvastag szeletekre vágom, egy cseréptálba rakom, ráöntöm a mártást, és forró sütőbe dobom 10–15 percre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top