Húsvét 2011

A nagy maceszrejtély

A macesz nem a modern étrend egyik újdonsült terméke. Nem is a fitnesz- és müzliszeletekkel együtt látott napvilágot. Több ezer éves története van: a zsidó hagyományok szerint a pészah legfontosabb tápláléka, illetve az elkészített ételek alapanyaga.
A nagy macesz rejtélyTudjátok, honnan ered a húsvét? Ha nem, adunk egy kis segítséget!

Hagyomány ide vagy oda, a maceszt sokan egész évben bátran fogyasztjuk, nem törődve azzal, mikorra is esik pészah. Leginkább azért, mert nagyon egészséges, kizárólag lisztet és vizet tartalmaz. A candida-diéta egyik kedvelt pillére, mivel nem tartalmaz élesztőt. De tegyük félre a fitneszt és a diétát, és lássuk, milyen fogások készülhetnek belőle a napokban esedékes pészah ünnepe alatt! Megkérdeztük az érintetteket.

A nagy macesz rejtély
A nagy macesz rejtély

Gilley Jacoby, Budapesten élő izraeli üzletember
Még pizzatészta is készül maceszból!
A nagy macesz rejtélyA hagyományok szerint pészah alatt nem szabad kenyeret, csak maceszt fogyasztanunk – felelte az NLC kérdésére. – És a lisztből készülő ételeket is macesszel kell helyettesítenünk. Ezt meg is szenvedem, mert nem nagyon bírom a maceszt. Se szaga, se bűze! Ilyenkor le is dobok néhány kilót és kitartóan számolom a napokat, hogy mikor ehetek újra vajas kiflit. Idén április 18-án, hétfő este kezdődik a pészah. A feleségem már beszerezte a Dob utcai kóser boltból a maceszt, én pedig testben és lélekben is felkészültem a 8 napos, kenyér nélküli életre. Ezekben az ínséges napokban a fényt az alagútban számomra a maceszos rántotta nyújtja. Ez annyiban tér el a hagyományostól, hogy a felkevert tojásba felaprított maceszt szórok, és kb. 5 percig állni hagyom. Utána pedig kevés vajon sóval megsütöm. Hihetetlen, de annak ellenére, hogy maceszt tartalmaz, azért finom. A maceszgombócleves és macesztorta a pészahi vacsora nélkülözhetetlen eleme, de jó tudni, hogy ilyenkor Izraelben még a pizzatészta is maceszból készül. Én híve vagyok a modern gasztronómiának, de a maceszos pizza ebbe a kategóriába semmilyen szempontból nem fér bele, mivel szerintem ehetetlen. Aki szereti a hasát, javaslom, hogy pészah ideje alatt ne látogasson Izraelbe, mert csak maceszt fog kapni. De azt dosztig!

Kati, 62 éves, nyugdíjas
Krumpli, a felüdülés

Hagyományosan minden évben nálam van a családi pészahi vacsora. Ilyenkor maceszt eszünk előételnek a szédertálról, majd maceszgombóclevest. Főételként pedig libacombot krumplival, majd macesztortát. A főétel ugyan egy kis fellélegzést nyújt, de nincs menekvés: másnap reggel maceszos kávé a reggeli, és csak ebédre főzök nem maceszosat. Én nem tartom meg a nyolcnapos maceszünnepet, egy nap is elég belőle! A lányomék viszont igen, de látom rajtuk, hogy sok ez a nyolc nap. Év közben is szoktam maceszgombóclevest főzni, mert a család nagyon szereti: öt deka maceszt morzsává török, és öt dekát vízbe áztatok, majd kicsavarok. Öt deka libazsírt két tojássárgájával habosra keverek, majd hozzáadom az áztatott maceszt, a finomra aprított gyömbért és petrezselymet. Sózom, borsozom, majd hozzáteszem a maceszmorzsát és a kemény habbá vert tojásfehérjét. Nedves kézzel gombócokat formálok a masszából, és a forrásban levő húslevesbe főzöm.

A nagy macesz rejtélyGalambos Éva, a Mazel Tov zsidó kávéház tulajdonosa
Macesztorta az asztalon

Néhány hete nyitottunk. A konyhánk nem kóser, de azért a zsidó hagyományokat követjük. Így pészahkor kóser macesztortát is választhatnak a betérők. A pészah nyolc napja alatt az asztalokra macesz lesz kikészítve, így egy-egy kávé mellé (vagy a kávéban) el lehet ropogtatni ezt a hagyományos és szerintem egyben finom pészahi kenyeret. A kávéház zsidó identitású, de természetesen mindenki előtt nyitva áll, aki szívesen megismerkedne a macesztortával vagy más, hagyományosan zsidó süteménnyel.

A tuti macesztorta receptjét is eláruljuk, ha kedved lenne kipróbálni. Mást nem is kell tenned, csak ide kattintani!

 

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top