Húsvét 2011

Válogatott programok a húsvéti hétvégére

Akinek az ünnepek többnapos folyamatos evésről szólnak, az is kerekedjen fel, mert enni mindenhol lehet, nem is akármilyen különlegességeket!
Válogatott programok Húsvét hétvégreŐrületes húsvéti cuccok

1. Voltatok már báránykiállításon? És ködmönujját ettetek már? Tényleg nem? Akkor hétvégén irány Noszvaj, ahol mindkét hiányosságot pótolhatjátok, ezenkívül belakmározhattok a palócföldi, kemencében sült ünnepi mazsolás, diós és mákos kalácsból is, miközben népzenészek és táncosok szórakoztatnak benneteket. Ha kicsit aktívabbak vagytok, akkor vegyetek részt vasárnap a tojáskereső versenyben. Nevezési díj 500 Ft/csapat.

2. Unatkozna? Úgysem hagyja / Víg tücsök és szorgos hangya,
Mert Szalókon arra vár / Egy remekelt fesztivál.
Belépő? Hisz nem is szednek! Csak kifelé nem engednek…
Kilépőnek pedig díja… Ki-ki, ahogy zsebe bírja!
  Ezzel a kis versikével hívogatnak a szervezők Egerszalókra, a Tücsök és Hangya Fesztiválra, amelyen hagyományőrzők, férfi- és asszonykórusok, valamint a Babszem Jankó Gyermekszínház művészei szórakoztatják a nagyérdeműt.

Hollókő
Hollókőn számtalan kézműves programon
vehettek részt

3. Hollókő a világörökség része és a népi hagyományok őrzője. Jézus feltámadására emlékezve a falu apraja-nagyja magára ölti díszes népviseletét, az asszonyok hímes tojás készítenek, a legények kútvízzel locsolják a lányokat, a látogatók pedig megismerkedhetnek a papírmerítés, vesszőfonás, csipkeverés, gyertyamártás, szalmafonás, gyöngyfűzés, mézeskalács és persze a hímestojás-készítés fortélyaival.

4. Rügyfakasztó Vasárnap és Vízbevető Hétfőn életre kel Ópusztaszeren a skanzen. Korhű ruhákba öltözött menyecskék, legények elevenítik meg a hagyományos tevékenységeket, illetve az ünnepi szokásokat. Határbejárás, ételszentelés, tojásfestés, régimódi locsolás, muzsikaszó, meglepetések és nyeremények várják az ünneplőket.

5. Siófokon, a Húsvéti Fesztivál idején kedvezményes áron hajókázhattok. A parton a kicsiket tojásfestés, tojásírás, légvár, arcfestés, pantomimművész várja, valamint nyuszikat, pónikat és kisbárányokat simogathatnak, a felnőtteket népzenei együttesek és Kökény Attila szórakoztatják. Korgó gyomrotoknak sajt- és sonkakülönlegességek, mangalicatermékek, csülök, egészben sült bárány, kürtőskalács a kínálat.

Szigligeten kipróbálhatod az íjászkodást is.
Szigligeten kipróbálhatod az íjászkodást is

6. A Balaton túlsó végén, Szigligeten a Várkapunyitón visszarepülhettek az időben, mert reneszánsz zene dallamaira zászlódobálás, íjászkodás, solymászbemutató, vásári vigadalom vár rátok. A gyerekek udvari bolonddal és apródavatással kerülhetnek közelebb egy rég letűnt korhoz. A gasztronómiai kínálatban a számtalan hús- és tésztaétel mellé a környék kitűnő borait kortyolhatjátok.

7. Fürdőruhás és estélyis felvonulás ugyan nem lesz, mégis érdekesnek ígérkezik az állattartó tanya racka bárányainak szépségversenye a szentendrei Skanzenben. A győztes hasonmását később elkészíthetitek különféle természetes alapanyagokból is. Ha inkább a batikolás, karcolás, patkolás és berzselés rejtelmeivel ismerkednétek, akkor rátok várnak az ügyes kezű népművészek. Játszhattok tojáskapkodást, tojásgurítást és tojásütést, és kipróbálhattok feledésbe merült népi ügyességi játékokat is.

8. Lépten-nyomon programokba botlotok majd Budapesten is. A Millenárison a Kolompos együttes táncházában rophatják a gyerekek, a Mezőgazdasági Múzeumban húsvéti és természetismereti játékra invitálnak, az Újbudai Húsvéti és Pálinkafesztivál könnyűzenei és gyermekelőadásokkal csábít, a Néprajzi Múzeumban kirakodóvásári portékák és míves szendvicsek között válogathattok, hogy csak néhányat említsünk a számtalan lehetőség közül.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top