Húsvét 2011

5 titok, amit eddig nem tudtál a piros tojásról

Ha húsvét, akkor piros tojás. De tudod-e, miért eszünk, és pláne miért festünk tojást ilyenkor? Íme, az 5 legfontosabb ezoterikus tény a tojásról!

5 titok, amit eddig nem tudtál a piros tojásrólMiért eszünk húsvétkor piros tojást?
A középkorban a nagyböjt ideje alatt tilos volt a tojásfogyasztás, ugyanis a hiedelem szerint a tojás a feltámadás, az újjászületés és a világ teremtésének a jelképe – tehát csak a böjti időszak után, húsvétkor kerülhetett az asztalra.

Miért festjük pirosra?
A vörös festék Krisztus vérének, valamint az életnek és a születésnek a szimbóluma. A festéssel tehát megerősítjük a tojás szimbolikus, újjászületésre utaló jelentőségét, ezzel válik hétköznapi reggeliből ünnepi varázsétellé.

Mióta színezzük vörösre?
A tojások rituális célú megfestése valószínűleg egyidős az emberiséggel. A legrégebbi piros tojás, amit a régészek találtak, 3000 éves, az ősi Perzsiában készült, és a kutatók szerint ugyanúgy a tavaszi időszakban ajándékozták meg vele az emberek egymást, mint ahogy még most is elajándékozzuk a hímes tojásokat.

5 titok, amit eddig nem tudtál a piros tojásrólMiért gyűjtik a fiúk?
Ma már inkább pénzért szeretnek locsolni a fiúk, de régen szokás volt, hogy a locsolásért kapott hímeseket összegyűjtötték és eltették, méghozzá úgy, hogy tudják, melyiket kitől kapták. A hiedelem szerint az a lány szerette a legjobban a locsolóját, akinek a festése a legtovább maradt meg. Egyes vidékeken ez azt is előrejelezte, hogy érdemes lenne megkérni a lány kezét..

Miért vigyázzunk a héjára?
A hiedelem szerint, miután megettünk egy tojást, annak a héjával könnyedén megronthatnának bennünket. Épp ezért a piros tojás lefejtett héját mindig össze kell törni, és úgy eltenni, hogy soha senki ne találhassa meg azt.

Tojásbabonák
– Ha leejtesz egy tojást és összetörik, jó hírt hallasz majd. Ha sértetlen marad, rosszat!
– Ha a tojás héját összetörjük és elégetjük, a tyúk nem fog tojni többé…
– Ha a menyasszony a vőlegény házának küszöbére tett tojásra lép, termékeny lesz és könnyű szülésre számíthat.
– Ha a csecsemő első fürdővizébe tojást ütnek, a gyermek szép és egészséges lesz.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top