Aszalt gyümölcsös répakenyér citrommázzal
Hozzávalók kb. 10 szelethez:
• 17 dkg reszelt sárgarépa
• 7 dkg barna cukor
• 5 dkg kristálycukor
• 10 dkg liszt + a formához
• 1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
• csipet fahéj
• csipet só
• 5 dkg aszalt sárgabarack
• 5 dkg aszalt szilva
• 1 dl étolaj
• 2 tojás
• 1 kisebb alma reszelve
• néhány csepp vaníliaeszencia
A citrommázhoz:
• 10 dkg porcukor
• 1 citrom reszelt héja és leve
• 10 dkg puha margarin
A díszítéshez:
• 10-15 darab mini marcipánrépa
A reszelt répát elkeverjük a barna cukorral, összenyomkodjuk, hogy kissé levet engedjen. A kristálycukrot, a lisztet, a szódabikarbónát, a fahéjat és a sót elkeverjük egy tálban. Az aszalt gyümölcsöket vízben megáztathatjuk, igény szerint feldaraboljuk (nem szükséges), és a lisztes keverékhez adjuk. Az olajat, a tojást, a reszelt almát, a vaníliaeszenciát és a cukros répát lazán elkeverjük, majd beleforgatjuk a lisztes keveréket. A kenyérformát margarinnal kikenjük, liszttel kiszórjuk, majd maximum félig töltjük a masszával. Először 180 °C-on 20 percig sütjük, ezalatt szépen megemelkedik, majd 160 °C-ra mérsékeljük a hőmérsékletet, és készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük). Ha langyosra hűlt, kiborítjuk a formából.
A mázhoz a porcukrot a citrom levével és héjával elkeverjük, majd a puha margarint hozzáadva kihabosítjuk. A gyümölcskenyér külsejét bekenjük a citrommázzal, majd megdíszítjük a marcipánrépákkal.
Húsvéti kuglóf
Hozzávalók 12-14 szelethez:
• 25 dkg sütőmargarin
• 25 dkg porcukor
• 4 tojás
• 36 dkg liszt
• fél csomag sütőpor
• csipet só
• 1 dl tej
• 25 dkg vegyes aszalt gyümölcs (barack, szilva, meggy stb.)
• 1 narancs reszelt héja
A díszítéshez:
• 25 dkg sárgabaracklekvár
• 12 dkg fehér csokoládé
A margarint a porcukorral kihabosítjuk, a tojásokat apránként hozzáadjuk. Belekeverjük a sütőporral, sóval és reszelt narancshéjjal elegyített lisztet, végül a tejet is. Hozzáadjuk az apróra vágott gyümölcsöket. A formát kikenjük margarinnal, kilisztezzük, majd félig megtöltjük a masszával. 170 °C fokos sütőben 45-50 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Langyosra hűtjük, majd kiborítjuk a formából, hogy teljesen kihűljön.
A baracklekvárt felmelegítjük, majd körbekenjük vele a kuglófot. A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, és megcsurgatjuk vele a kuglófot. Tálalásig hűvös helyre tesszük dermedni.
A receptek a Nők Lapja Konyhában jelentek meg! Fizess rá elő te is!