nlc.hu
Húsvét (archiv)
Húsvéti kontyalávaló: a likõr

Húsvéti kontyalávaló: a likõr

Húsvét idején a friss parfümillatban tocsogó háziasszony mindig büszkén kínálja süteményeit, házi készítésû likõrjeit vendégeinek. Ilyenkor az ember szívesen rukkol elõ valami egyedivel, amit más háztartásban nem tudnak elkészíteni.

Évszázadok óta ismerünk olyan elixírt, amelynek egykoron csodatevő, vágykeltő, serkentő hatást tulajdonítottak, és amelynek elkészítését titkok övezték: a tudás anyáról leányra, „boszorkányról borszorkányra”, javasasszonytól füvesasszonyig terjedt. Ez a legendás ital a likőr, amely tulajdonképpen különböző fűszeres-gyümölcsös-édeskés alkoholos italok összefoglaló elnevezése.


Az elixír története

Még a középkorban, a kolostorok falai mögött a derék szerzetesek idejük nagy részét nemcsak elmélkedéssel, tanulással, kódex-másolással töltötték, hanem a böjti időszakban, a száraz táplálék pótlására komlóból sört készítettek, gyógyítására pedig különböző alkoholba áztatott gyógynövényekből folyékony gyógyszert kísérleteztek ki, és liquere-nek, azaz folyadéknak nevezték el. Az így nyert keserű itókát különböző gyökerekkel, magvakkal ízesítették és mézzel, nádcukorral tették elviselhetőbb ízűvé.

A nagy földrajzi felfedezések és a gyarmatosítás időszaka újabb kapukat nyitott meg a likőr fejlődésének útjába, és a kesernyésebb gyógynövénylikőrök mellett megjelentek az édeskés ízesítésű fűszer és gyümölcs likőrök. A hajókereskedelem útján egzotikus indiai és távol-keleti fűszerek és gyümölcsök sora zúdult Európára. A fahéj, szegfűszeg, vanília, szerecsendió szállítmányokért súlyos aranyakat kellett fizetni és lelőhelyeik, szállítási útvonalaik megszerzéséért nemegyszer háborúkat is vívtak.

A titok

A szerzetesek és alkimisták zárt világában féltve őrzött receptek azonban a cukor iparosodása révén, a 18-19 századra bekerültek a hétköznapokba, a patikáriusok üzleteibe és a háziasszonyok konyhájába.
A gyártó cégek azonban, akárcsak egykoron a szerzetesek mindig is nagy gondot fordítottak a receptek titkosságára. A külföldről behozatott fűszereket különböző kódszámmal megjelölve rendelték meg, nehogy pontos nevük, összetételük kitudódjon és gondot fordítottak arra is, hogy a likőrgyárban dolgozók többsége csak egy-egy részterületen tevékenykedhessen.

Modern boszorkányok

A 20. század elején a házi befőzés mellett a házi likőrkészítés a gondos háziasszony ismérve volt: a modern boszorkányok a gyümölcslikőrtől kezdve a fűszeres italig szinte mindent el tudtak otthon készíteni.
A likőrkészítés fortélya elsősorban nem a konyhai tapasztalaton, hanem a türelmen alapszik. A legtöbb és legjobb receptek lényege az ízesítés, fűszerezés, félreeső helyen több napig –néha hetekig – érlelés.
Aki most belevág húsvétra meglepheti vendégeit néhány különleges zamatú elixírrel.

Tojáslikőr

Hozzávalók:
• 6 tojás sárgája,
• 2 csomag vaníliás cukor,
• 25 dkg porcukor,
• 7 dl tej,
• 2,5 dl tiszta alkohol (minimum 70 %-os),
• 2 dl 12%-os kávétejszín

Elkészítés:
A tejet forrald fel és hűtsd le. A tojássárgákat keverd össze a porcukorral, add hozzá a tejet és az alkoholt felváltva, apránként adagolva, legvégül pedig öntsd bele a kávétejszínt. Töltsd át egy literes üvegbe és hűvös helyen (hűtőszekrényben) tárold.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top