Évszázadok óta ismerünk olyan elixírt, amelynek egykoron csodatevő, vágykeltő, serkentő hatást tulajdonítottak, és amelynek elkészítését titkok övezték: a tudás anyáról leányra, „boszorkányról borszorkányra”, javasasszonytól füvesasszonyig terjedt. Ez a legendás ital a likőr, amely tulajdonképpen különböző fűszeres-gyümölcsös-édeskés alkoholos italok összefoglaló elnevezése.
Az elixír története
Még a középkorban, a kolostorok falai mögött a derék szerzetesek idejük nagy részét nemcsak elmélkedéssel, tanulással, kódex-másolással töltötték, hanem a böjti időszakban, a száraz táplálék pótlására komlóból sört készítettek, gyógyítására pedig különböző alkoholba áztatott gyógynövényekből folyékony gyógyszert kísérleteztek ki, és liquere-nek, azaz folyadéknak nevezték el. Az így nyert keserű itókát különböző gyökerekkel, magvakkal ízesítették és mézzel, nádcukorral tették elviselhetőbb ízűvé.
A nagy földrajzi felfedezések és a gyarmatosítás időszaka újabb kapukat nyitott meg a likőr fejlődésének útjába, és a kesernyésebb gyógynövénylikőrök mellett megjelentek az édeskés ízesítésű fűszer és gyümölcs likőrök. A hajókereskedelem útján egzotikus indiai és távol-keleti fűszerek és gyümölcsök sora zúdult Európára. A fahéj, szegfűszeg, vanília, szerecsendió szállítmányokért súlyos aranyakat kellett fizetni és lelőhelyeik, szállítási útvonalaik megszerzéséért nemegyszer háborúkat is vívtak.
A titok
A szerzetesek és alkimisták zárt világában féltve őrzött receptek azonban a cukor iparosodása révén, a 18-19 századra bekerültek a hétköznapokba, a patikáriusok üzleteibe és a háziasszonyok konyhájába.
A gyártó cégek azonban, akárcsak egykoron a szerzetesek mindig is nagy gondot fordítottak a receptek titkosságára. A külföldről behozatott fűszereket különböző kódszámmal megjelölve rendelték meg, nehogy pontos nevük, összetételük kitudódjon és gondot fordítottak arra is, hogy a likőrgyárban dolgozók többsége csak egy-egy részterületen tevékenykedhessen.
Modern boszorkányok
A 20. század elején a házi befőzés mellett a házi likőrkészítés a gondos háziasszony ismérve volt: a modern boszorkányok a gyümölcslikőrtől kezdve a fűszeres italig szinte mindent el tudtak otthon készíteni.
A likőrkészítés fortélya elsősorban nem a konyhai tapasztalaton, hanem a türelmen alapszik. A legtöbb és legjobb receptek lényege az ízesítés, fűszerezés, félreeső helyen több napig –néha hetekig – érlelés.
Aki most belevág húsvétra meglepheti vendégeit néhány különleges zamatú elixírrel.
Tojáslikőr Hozzávalók: Elkészítés: |