20 perc + 3 óra pihentetés 110 kcal/459 kJ |
A zselatint hideg vízben megpuhítjuk, majd az almalé felét felmelegítjük, a cukrot a zselatint benne feloldjuk, és a maradék almalevet is hozzáöntjük. 6 ek. zselatint a formába öntünk, és 10 percre hűtőbe tesszük. Az epret gerezdekre vágjuk. A formába egy réteg epret rakunk, rá újabb zselatint öntünk, és 10 percre a hűtőbe rakjuk, majd még egy ilyen, utolsó réteget készítünk, és a formát 3 órára hűtőbe rakjuk. A formát 2-3 másodpercre forró vízbe mártjuk, a zselét tányérra borítjuk, és felszeleteljük. A joghurtot a mézzel összekeverjük, és tálaláskor a zselé mellé dekorációként friss epret, illetve minden tányérra 1-1 kávéskanálnyi mézes joghurtot teszünk.
Tipp: Az almalé fele is elég, hogy a cukrot és a zselatint felolvasszuk így csak az egyik felét melegítjük, s a másik fele teljesen megőrzi aromáját. Mikor a kettőt összekeverjük, langyos zselét kapunk, tehát kevesebbet kell várni, míg kihűl. Fontos, hogy mikor öntjük, ne legyen túl forró a lé, különben az eprek összeesnek! Almalé helyett használhatunk más gyümölcslevet is, például szőlőlevet. Eper helyett más gyümölccsel is kipróbálhatjuk, például banánnal, málnával, szőlővel, sárgabarackkal. Azonban ne használjunk kivit vagy ananászt, mert ezek olyan enzimeket tartalmaznak, melyek megakadályozzák, hogy a zselatin megkössön! |