A hentesnél kisebb combot veszek kezdi a házigazda a fentieknél konkrétabban legendás házi füstölt sonkájának receptjét , mert azt jobban átjárják az ízek, porhanyósabb, omlósabb lesz. (A legjobb rész az úgynevezett slussza, ezt jó tudni.) Még arra is megkérem a hentest, hogy a csontját vágja ki. De még azt a darabot is háromba vágom itthon, aztán besózom. Teszek hozzá fokhagymát, mustármagot,
A páclébe literenként három-négy deka sót teszek, erre kell csak vigyázni, mert a fűszereket úgy adagolja az ember, ahogy szereti, de a sóból nem szabad túl sokat tenni! Babérlevél, fokhagyma, egyéb fűszerek kerülnek mellé és cukor is, abból összesen úgy öt deka. A páclevet (körülbelül négy-öt liter kell, a lényeg, hogy ellepje a húst) felforralom, majd kihűtöm, és felöntöm vele a ledörgölt sonkát. Megint csak hűvös helyen tartom inkább három, de lehet négy napig is, és néha megforgatom. Kiveszem, kilógatom, hogy kiszikkadjon, és mehet a füstre.
A füstölésnek titkai vannak, ezeket Körmendi Imre csak részben kapta készen, a többségét saját maga fejtette meg. Nem jó például nagy hidegben füstölni, mert a hús olyankor inkább csak bekormozódik, ahelyett, hogy átjárná a jótékony anyag. |
Bükkfa vagy cseresznye a legjobb hozzá, én a fűrészport is, amit a parázsra rakok, már nyáron megveszem, és alaposan kiszárítom a padláson. A fűrészporra teszek azért egy-két darab fát is, és negyvenpercenként odamegyek, megnézem, hogy ne égjen, csak füstöljön. Hét-nyolc óra kell neki, majd másnap megint ugyanennyi. Vigyázni kell, hogy fagyosan ne kerüljön a füstre.
Körmendi Imre elolvasott jó néhány könyvet is, az egyikben találta azt receptet, melynek alapján feleségével, Rózsikával emlékezetes sonka-ebédre hívták a családot.
Sonka után szóba kerülnek még a régi disznótorok, ahol is Poldi bácsinak, az öreg sváb hentesnek elég volt csupán ránézni a kolbászhúsra, hogy eldöntse, kell-e hozzá még egy kis paprika vagy só. Megtudom, hogy a svábos hurkába rizs helyett zsemle kerül, egy disznóhoz akár negyven darab, melyeket abalével kell meglocsolni, mielőtt ledarálva a töltelékbe kerülnének.
Most tavasz van, közeleg a húsvét, örüljünk a sonkának, és egyelőre emlékezzünk meg a disznótorosról
Fűszeres sült sonka A füstölt sonkát megkenjük 2 ek. mézzel, melyhez a következőket kevertük: 1,5 kk. szegfűszeg, 4 babérlevél, 1 kk. majoránna, 1 kk. őrölt fekete bors, kevés mustár és 1 tojássárgája. Alufóliába tekerjük, és tepsiben puhára pároljuk, sütjük. Mikor megpuhult, kivesszük, megforgatjuk zsemlemorzsában, és pirítani visszatesszük. |