Igaz vagy hamis?
Szponzorált tartalom

Az energiaital pozitív drogtesztet eredményez

A hasonló összetételű energiaitalok fals eredményeket hozhatnak a drogteszten, ezzel kellemetlen helyzetbe hozva a fogyasztókat.

Egy Facebookra felkerült poszt szerint az egyik népszerű energiaital a fogyasztást követően megjelent egy beteg drogtesztjén: a falspozitív minta szerint az illető metamfetamint vagy ópiáttartalmú szereket fogyasztott. A posztoló saját állítása szerint valamilyen egészségügyi intézményben vagy laborban dolgozik, és szerinte egy másik márkájú energiaital pedig az ecstasy-teszteken mutat fals eredményeket.

Tény, hogy a drogteszteken más, nem kábítószernek minősülő anyagok okozhatnak falspozitív jelzést. Arra azonban semmiféle tudományos bizonyíték nincs, hogy bármelyik energiaital esetén regisztráltak volna hibás drogteszteket. Gyanakvásra ad okot az is, hogy a metamfetamin, illetve az ópiátok más hatóanyagot jelentenek, így minimum különös, hogy egyfajta ital többféle szerre ad falspozitív eredményt.

A Snopes legendavadász oldal által megkérdezett szakértők rámutattak, hogy a vizeletből vett minták – amelyek az eredeti Facebook-poszthoz mellékelt képen is láthatók – ilyen szempontból nem tekinthetők megbízhatónak, hiszen ezek a páciens vizeletében mutatják ki a drogokat, nem pedig az egyes energiaitalokban. A fotókon látható tesztcsíkok szintén negatív eredményt mutatnak.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top