Így szeretlek…
Szponzorált tartalom

Az anyukád a legjobb barátnőd?

Remélem, hogy nem, hiszen én a lányom anyukája szeretnék lenni elsősorban, és csak másodsorban a barátnője. Sustorgunk, szeretjük egymást nagyon, de nem én vagyok a legjobb barátnője, és ez így is van rendjén, hiszen szüksége van egy hasonló korú bizalmasra.

„Panka, te mindent elmondasz nekem?”

„Jézus, anya, dehogy. Vannak dolgok, amik nem tartoznak rád, nekem is vannak titkaim. De azokat a dolgokat, amit megkérdezel tőlem, és szerintem is fontos, hogy tudj, azokat elmondom neked, meg sok minden mást is. Szerintem én sokkal többet megbeszélek veled, mint az osztálytársaim az anyukájukkal, és tökéletesen megbízom abban, ha megígéred, hogy nem mondod el a rád bízott titkokat. Azt azonban neked is meg kell értened, hogy vannak dolgok, amik nem tartoznak rád, és nem kell mindent tudnod. Mivel kicsi korom óta sokszor elmondtad, hogy hazudni nem szabad, ezért nem szoktam neked kamuzni, és azt is tudom, hogy muszáj elmondanom mondjuk egy barátom titkát, akkor, ha azzal ő veszélybe sodorhatja magát, hogy a felnőttek tudjanak segíteni rajta, és ez nem árulkodás.”

Szerintem mindenkinek kell legalább egy olyan barát, akire rábízhatja a legféltettebb titkait is, és bármikor tudja, hogy számíthat rá. Alapesetben a gyerekek mindkét szülője olyan ember, aki azonnal segít és maximálisan odafigyel a gyerekére, de ez közel sem jelenti azt, hogy nem szükséges egy hasonló korú bizalmas barát a szülők mellé. Az egyik legjobb barátnőmnek például annyira jó fej a mamája, hogy szinte mindent elmond neki a felnőtt lánya, de vannak bizonyos dolgok, amiket csak én tudok, és ez egy csöppet sem fura, miközben tényleg baráti a kapcsolatuk.

Szívesen csinál velem programot a lányom, és bárhová eljön velem, ha hívom, de a barátaival is jár moziba, átjönnek hozzá csak úgy, beszélgetni, elmennek sétálni, és én ennek nagyon örülök. A hasonló korúakkal való társaság nagyon fontos, nemcsak a gyerekeknek, de a felnőtteknek is. Így tudják megbeszélni velük azokat a mindennapi dolgokat, ami foglalkoztatja őket. Az már más kérdés, hogy ideális esetben ebből sokat elmesélnek az anyukájuknak is, és azokat a dolgokat, amit fontosnak, viccesnek tartanak, elmondják, faggatás nélkül. Persze, ez attól is függ, hogy mennyire beszédes az illető kislány, és mennyire érdeklődő a szülő… Szerintem a szeretet alapja a bizalom. Ha nem bízol meg az anyukádban, akkor az egész nem ér sokat, és a bizalommal nem elegáns visszaélni. A lányok és anyák között egészen másfajta kapcsolat alakul ki, mint a lányok és az apák között. A kamaszlányok egy csomó mindent nem beszélnek meg az apjukkal, mert cikinek tartják, és egyébként is a gyerekek úgy általában sokkal jobban vonzódnak az azonos nemű szülőhöz. Ráadásul a lányok ebben a korban lesznek szerelmesek, a testükben megindul egy csomó olyan változás, amiről az apjukkal biztosan nem beszélnek, és a barátnőiken kívül az édesanyjukkal osztják meg ezeket.

anya-lánya, gyerek, lány, szeretet

A szeretet és a bizalom a legfontosabb egy szülő-gyerek kapcsolatban (fotó: Thinkstock)

Ha rendben van a kapcsolatod a lányoddal, odafigyelsz rá, neveled, törődsz vele és érzi, hogy szereted, akkor gyorsan megtanulják, hogy a jó szülő nem arra való, hogy mindent ráhagyjon a gyerekére, hanem, hogy megtanítsa értelmesen kezelni a mindennapokat, és az is világos lesz a gyerekek számára nagyon gyorsan, hogy mikor kell kiállniuk magukért és mikor érdemes inkább hallgatni, mert az anyjuk jót akar és igaza van. Kamaszodnak, lázadnak, sokszor nem könnyű velük, de egy 14 éves lánnyal meg kell, hogy tudjon értetni mindent az anyukája. És a szeretetnek óriási szerepe van mindebben, mert annak, akit szeretünk, szinte bármit megteszünk, kölcsönösen.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top