Alsó tagozatban a gyerekek tízóraija végtelen kreativitást kíván a szülőktől, ha nem akarnak a gyerektől olyan megjegyzéseket kapni, hogy bezzeg az osztálytársaknak milyen menő tízóraikat csomagolnak az anyukák, a miénk meg szegény meg kell elégedjen egy nyamvadt szendviccsel mindennap. Persze nem a gyerek irányítja a családot, de azért igyekszünk a kedvében járni, és ha ehhez az az út vezet, hogy kicsit átgondoljuk a tízórait iskolaidőben, ám legyen.
A szendvics – vagy bármilyen pékáru – egyébként nem annyira jó ötlet tízóraira, mert alsóban még általában kapnak reggelit is az első óra előtt a gyerekek (kenyér+feltét), aztán jön 10-11 között a tízórai a saját dobozukból, majd az ebéd 12-13 óra között (ehhez kérhetnek kenyeret) és az uzsonna 15 óra körül, ami megint csak kenyér+feltét, esetleg valami gyümölcs hozzá. A kenyérfélék tehát masszívan képviseltetik magukat az iskolai étkezésekben, és bár szerencsére most már gyakori vendég a menüben a teljes kiőrlésű változat, mégis feleslegesnek tűnik még tízóraira is kenyérrel, pékáruval tömni a gyerekeket.
Amit kerüljünk el tízóraira:
- puha gyümölcsök, amik könnyen szétkenődhetnek, mint például a banán vagy szőlő;
- olyan ételek, amikhez konyhai eszközökre (például kanálra) van szükség;
- könnyen szétmorzsolódó ételek, amik után egy nagy morzsahalom marad a gyerek dobozában;
- cukor minden formája, egyrészt azért, mert ragad utána a gyerek keze, másrészt nem egészséges, nem ad hosszabb távon telítettség érzést.
Érdemes tehát azokhoz az alapszabályokhoz ragaszkodni, hogy ne adjunk olyan tízórait, ami rendetlenséget, koszt, ragacsos nyomokat hagyhat maga után és/vagy megfekszi a gyerek gyomrát, esetleg liftezik tőle a vércukorszintje. De akkor mit lehet tízóraira adni? Szerencsére akad azért a szendvicses és ragadós lehetőségeken túl is élet.
Amit adjunk tízóraira:
Gyümölcsök
Könnyű és egészséges tízórai lehet a gyümölcsökből, amit aztán változatossá tehetünk, akár minden napra másféle gyümölcsöt is adhatunk (ha a pénztárcánk bírja). A csomagolásra persze oda kell figyelni, hogy ne kelljen este préselt gyümölcsöt takarítani a táska aljáról, de ma már remek uzsonnás dobozok kaphatók, amikben akár rekeszenként is más csemegét tehetünk úgy, hogy szállítás közben sem keverednek össze az elemek. Az alma egész télen lehet a tízóraik sztárja, olykor pedig érdemes az aszalt gyümölcsöket is bevetni a változatosság kedvéért.
Zöldségek
Bár a gyerekek nem annyira szoktak rajongani a zöldségekért, de talán akad egy-két olyan, amit hajlandók megenni. Általában sokat segít az is a fogyasztásra ösztönzésben, ha falatnyi darabokra felvágva rakjuk a tízóraihoz a sárgarépát, paprikát, vagy ha nagyon kreatívak vagyunk, formákat is kivághatunk a gyereknek a zöldségekből, hogy nagyobb kedvvel egye meg a tízórait. A sütikiszúró formákat használhatjuk ehhez nyugodt szívvel, így vidámabbá téve azt a fránya zöldségevést.
Müzliszelet, olajos magvak, kekszek
A gyümölcsök és zöldségek mellé valami kis tartalmas ételt is tegyünk, de még mindig nem kenyérfélét ajánlunk, hanem inkább egy pár darab kekszet (például zabkeksz, reggeli keksz), egy marék bármilyen olajos magot, esetleg egy müzliszeletet, amit a gyerek szeret – az még jobb, ha saját készítésű kekszet vagy granolaszeletet tudunk neki csomagolni. Az uzsonnás dobozban sokféle variációt létrehozhatunk ezekből az ételcsoportokból, hogy egészséges és változatos is legyen a gyerek tízóraija.