nlc.hu
Iskolakezdés
Bagdy Emőke az iskolai telefonhasználat korlátozásáról

Ezt gondolja Bagdy Emőke az iskolai mobilhasználat korlátozásáról

Reagált a klinikai szakpszichológus a kormány legújabb rendeletére, mely szerint a diákok az iskolaidő alatt nem tarthatnak maguknál mobilt.

Mint ismert, szeptember 1-jétől idehaza is egységes, országos szabályozás fogja tiltani, hogy a gyerekek a szükséges feladatokon kívül mobilozással tölthessék az idejüket az iskolákban. Az általános iskolás és gimnáziumi diákoknak a nap elején, a tanítási órák megkezdése előtt le kell adniuk a telekommunikációs eszközeiket, – különösen a mobiltelefonokat –, a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközöket, valamint az internetelérésre alkalmas okoseszközöket, melyeket a nap végén kapnak majd vissza. Mindezt azzal indokolják, hogy az okoseszközök használata jelentősen korlátozza a fiatalok koncentrációs képességeit, és hátráltatja az iskolai teljesítményüket.

A telefonhasználat iskolai korlátozásával kapcsolatban Bagdy Emőke is megszólalt. “Gyakorlatilag már kármentésben vagyunk, hiszen miután felmérték, kutatták ennek a folyamatnak a romboló hatásait, most kapkodunk, hogy csináljunk valamit. Tudom, hogy a korlátozás valóban az egyedüli lehetőség”fejtette ki a véleményét a Mandinernek a klinikai szakpszichológus, aki szerint a szabályozás későn követte a mobiltelefonok elterjedését. 

“Ne várjuk, hogy ennek túlságosan pozitív következményei lesznek! Mivel rázuhant most az iskolákra, a mondhatni fáziskéséssel kiadott rendelkezés, ennek nagyon komoly következményei lesznek”  – jelentette ki. Úgy véli, akkor lesz igazán eredménye a korlátozásnak, ha a gyermek, a tanuló maga is megérti és akarja a szabály betartását, bármi is a vesztesége ezért. “De még mindig jobb ha elkezdjük, mert akik már kicsiként ebbe belenőnek, tudják, hogy ez a szabály, ez a természetes, ezt szokják meg” – tette hozzá Bagdy Emőke.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top