nlc.hu
Iskolakezdés
HÖOK nyílt levél a gólyatáborok szervezőinek

A botrányos gólyatáborok után nyílt levelet írt a HÖOK a szervezőknek

Le is írták a gólyatábor szervezőknek azt, ami eddig is egyértelmű volt.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) Választmány nyílt levelet írt a hallgatói képviselőknek, gólyatábor-szervezőknek. Pontokba szedték, hogy egy gólyatábor szervezése során mit kell észben tartani. Az emberi méltóság, a tiszteletteljes bánásmód alapértékei legalább is semmilyen körülmények között nem sérülhetnek.

A HÖOK Választmány szerint a gólyatáborok fontosak

a hallgatói közösségek kialakulásában,

nélkülük egyenesen „sérülne” az elsőéves hallgatók egyetemi beilleszkedése.

A közösségszervező munka egyik legfontosabb része viszont a gólyatáborban és az egész egyetemi lét során mindenki számára biztosítani a biztonságos, tiszteletteljes és támogató légkört.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

Ezért HÖOK Választmánya az alábbiakat írta a gólyatáborok szervezőinek:

  • Kijelentjük, hogy az emberi méltóság, a tiszteletteljes bánásmód olyan alapértékek, amelyek semmilyen körülmények között sem sérülhetnek az egyetemi élet, különösen a gólyatáborok során. Elvárjuk, hogy az elsőéves hallgatók beilleszkedését célzó rendezvények szervezése során minden intézmény olyan környezetet biztosítson, amely garantálja a résztvevők biztonságát és méltóságának megőrzését, továbbá elvárjuk, hogy az ezzel ellentétes intézményi szokások haladéktalanul kerüljenek kivezetésre.
  • Elítéljük azokat az eseteket, amelyek szembe mennek az előző pontban foglalt értékekkel, és elvárjuk a hallgatói képviselet valamennyi tisztségviselőjétől, hogy amennyiben ilyen eset tudomásukra jut, úgy haladéktalanul járjanak el az emberi méltóságot sértő gyakorlat megszüntetésének érdekében, a hasonló esetek megelőzéséért.
  • Elvárjuk, hogy a gólyatáborok és egyéb hallgatói rendezvények lebonyolításakor a szervezők tegyenek meg mindent, hogy a gólyák és a résztvevők pozitív élményekkel gazdagodjanak. A gólyatáborok szervezői kiemelt figyelemmel ügyeljenek arra, hogy biztosítsák annak a lehetőségét, hogy bármely programon, amely a résztvevő megítélése szerint nem komfortos, ne legyen kötelező a részvétel, valamint erre a lehetőségre kifejezetten hívják fel a figyelmüket a rendezvény lebonyolítása során.
  • Elvárjuk, hogy a rendezvény résztvevői, gólyatábor esetén a gólyák, megfelelően tájékoztatva legyenek arról, hogy kihez tudnak fordulni, amennyiben nem megfelelő bánásmódban van részük továbbá, hogy az illető, akihez fordulnak, a felmerülő problémákat megfelelő módon kezelje, feladatát pedig felelősségteljesen lássa el.
  • Emlékeztetünk továbbá valamennyi hallgatói képviselőt arra, hogy a HÖOK Alapszabály részét képező Etikai Chartában foglaltak ismerete és betartása valamennyi hallgatói képviselőre nézve kötelező érvényű.

Felhívják a tagintézmény figyelmét, hogy a fentieket szigorúan tartsák be, folyamatosan értékeljék és felügyeljék a gólyatáborok és egyéb hallgatói rendezvények szervezését-lebonyolítását. A HÖOK Választmánya felülvizsgálja az Etikai Chartát is és országos egyeztetést indít annak fejlesztése céljából.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top