Izzadásgátlás

Foltmentes nyári ruhák

Gyakran előfordul, hogy a praktikum, a hordhatóság szempontjai ruházkodásunkban háttérbe szorulnak, és inkább arra koncentrálunk, hogy minél szebb legyen a külsőnk. Ez egy forró, izzasztó nyári napon könnyen megbosszulhatja magát, például nem kívánt verejtékfoltok képében. Mit tehetünk annak érdekében, hogy csinosan, mégis praktikusan öltözzünk az év legmelegebb időszakában, és elkerüljük az izzadással járó kellemetlenségeket?

Három alapvető tulajdonságra kell nyáron figyelnünk a ruha kiválasztásakor: a ruházat anyagára, színére és szabására. A kelme legyen könnyű és jó nedvszívó, természetes anyag, például pamut vagy vászon. Ezek közül is ritka szövésűt válasszunk, és mindenképpen kerüljük a műszállal kevert textíliákat, mert az ilyenek gátolják a test egészséges párologtatását, nem szívják fel a nedvességet és alattuk befülled a bőr, ami gombás fertőzésekhez, kiütésekhez, irritációhoz vezet.

Foltmentes nyári ruhák

 

A színek tekintetében az izzadságfoltokat jobban elrejtik a sötét színek, de ezeket csak akkor ajánljuk, ha a ruhát nem közvetlen napfényben hordjuk. A sötét anyagok fényvisszaverő képessége – albedója – ugyanis alacsony, így áteresztik a napsugarakat és a test gyorsabban és intenzívebben melegszik alattuk, ami fokozottabb verejtékezést vált ki. Ezért sötét ruhát nyáron legfeljebb csak késő délután, este vagy zárt helyen tartott eseményre, irodai munkára vegyünk fel. A fehér és világos anyagok nappali, utcai viseletre alkalmasabbak.

A szabás tekintetében mindenképpen a laza esésű, bő fazonokat részesítsük előnyben. A nők lehetőleg ujjatlan, pántos ruhát hordjanak, vállukat eltakarhatja egy könnyű kendő. Ez a viselet az illendőségnek is megfelel, de közben a hónalj is szabadon lélegezhet. A férfiak kerüljék a szűk pólók, ingek viselését még akkor is, ha az kihangsúlyozza pompásan kidolgozott kar- és vállizmaikat. Helyette sokkal praktikusabb a bő ujjú és nyakú, világos ing.

Foltmentes nyári ruhák

 

Sokan hordanak nagy melegben nagyon rövid ruhákat, falatnyi szoknyát, tenyérnyi felsőrészt. Ezek a darabok csak még inkább fokozzák az izzadást, ugyanis a nap sugarai közvetlenül érik és hevítik ilyenkor a bőrt, ami erőteljes verejtékezéssel reagál. Nagy melegben és tűző napon sokkal praktikusabb a test minél nagyobb felületét beborító bő szabású, könnyű, fehér ruházat, mert ez árnyékban tartja a testünket és visszaveri a rá eső napsugarak jó részét. Nem véletlen, hogy az igencsak forró éghajlatú, napsütötte arab országokban a férfiak és nők ezt a viseletet részesítik előnyben.

Végezetül a ruházat mellett az izzadás ellen bevethetünk különféle kozmetikumokat, dezodorokat is. Ezek nagy hatékonysággal képesek csökkenteni a kipárologtatott folyadék mennyiségét a bőrön, és így elejét veszik az ízléstelen izzadságfoltoknak ruhánkon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top