Izzadásgátlás

A 10 legizzadósabb munkakör

Téged is megizzaszt a munkahelyed? Bemutatjuk azokat a tevékenységeket, amelyek után biztosan jólesik egy hideg zuhany!

1. Országúti versenykerékpáros

Valamennyi sportoló közül a legnagyobb, wattban is mérhető teljesítményt az országúti kerékpárosok adják le, és ennek megfelelően ők izzadnak legtöbbet. Teljesítményük gyakran emberfeletti: órákon át képesek olyan koncentrált és nagymértékű fizikai erőkifejtésre, amelyet a hétköznapi ember egy percig sem tudna teljesíteni. Biztosak lehetünk benne tehát, hogy a Tour de France szakasz győztesének járó sárga pólót a verseny végén nem az illata miatt tartják olyan nagy becsben a versenyzők. 

A 10 legizzadósabb munkakör

 

2. Kürtöskalácssütő

A kürtöskalácssütés és -fogyasztás jellemzően a nyári szezonban jut a csúcsra, amikor az amúgy is izzasztó kánikulában izzó parázs felett forognak az illatos sütemények. Egy sütő egyszerre akár nyolc-tíz kalácsot is kezel egyszerre, ami alatt a hőmérséklet legkevesebb 250 Celsius-fok. Nem elég, hogy szerencsétlen vállalkozó fejét a nap sugarai támadják felülről, még alulról is kénytelen elviselni a felé áramló forróságot. Legjobb, ha ehhez a munkához a szakácskötény alatt nem viselünk semmit.

A 10 legizzadósabb munkakör

 

3. Bányász

A bányászat ma már egyre kevésbé kétkezi munka, de még mindig akadnak olyan lelőhelyek, ahol gépekkel nem lehet megoldani a kitermelést. Jellemzően ezek az igen nagy mélységben rejtőző gyémántlelőhelyek Dél- és a Nyugat-Afrikában, ahol bizony kézi szerszámokkal törik a kemény kőzetet a rosszul fizetett munkások a drága kristályok után. A szűk, levegőtlen járatokban görnyedten dolgozó emberek szemét a homlokukról csurgó verejték homályosítja el, míg a bányatulajdonosé a várható profit miatt lábad örömteli könnyekbe.

 

4. Kovács

Sokan azt gondolják, ez a mesterség már kihalt, de éppen ellenkezőleg: a szakma éppen reneszánszát éli, és mind nagyobb számban állítanak elő az igényes vásárlóközönség számára kézműves kovácsoltvas tárgyakat. A kovács ma már luxustermékeket állít elő magas áron, munkájának körülményei azonban mit sem változtak. Nyílt tűz, kemény fém és súlyos kalapács a társa a mindennapokban, s ezek bizony keményen megizzasztják.

A 10 legizzadósabb munkakör

 

5. Szőlőmunkás

A mezőgazdasági munkák – ha kézzel végzik őket – rendszerint igen megterhelőek. A szőlő kapálásának ideje például általában a legforróbb nyári napokra esik, így a szőlőmunkásról egész nap szó szerint folyik a víz. Az egyetlen ellenszere ennek a sorok végére letett vizeskorsó, amiből az óránként akár félliternyi vízveszteséget pótolni lehet. Egyes szakértők szerint a víznél csak a gyenge fröccs hatásosabb.

 

6. Különleges taktikai egység specialistája (SWAT, TEK, aknamentesítő)

Ha van szakma, ahol a fizikai megterhelés és a pszichés feszültség mellé még kényelmetlen munkakörülmények is társulnak, az a katonáké és azoké a specialistáké, akik különleges taktikai egység tagjaként dolgoznak. Egy aknakereső például a legforróbb kánikulában is súlyos, több tízkilós védőöltözetben tevékenykedik, amit egyáltalán nem arra találtak ki, hogy alatta kényelmesen szellőzzön a bőr. Emellett a halálos veszélyből adódó stressz sem hat kedvezően a verejtékmirigyek működésére.

A 10 legizzadósabb munkakör

 

7. Szakács

A szakácsmesterség egy jó és felkapott étterem konyhájában igen nehéz munka, amely fegyelmet, gyorsaságot és jó szervezőkészséget igényel minden nap. Ráadásul a munkaidő 10-12 óra is lehet a  magukból a hőséget ontó tűzhelyek mellett. Jó szolgálatot tesz ebben a helyzetben a klasszikus séfsapka, ami nemcsak a rangot jelöli a konyhán, hanem felszívja a halántékról csordogáló verejtéket.

 

8. Fitnesztréner a strandon

Lábemelés egy és kettő és egy és kettő… harsogja a mikrofonba a strandon a fitneszedző a mozdulni vágyó nyaralóknak. A tűző napon ez a fizikai munka a látszat ellenére – az edző vidáman, könnyedén és mosolyogva mutatja be a gyakorlatokat – nem gyerekjáték, csak valóban edzett és jó kondíciójú ember tudja rosszullét nélkül végigdolgozni ilyen feltételek mellett a napot. Az egyetlen vigasz számára, hogy csupán néhány lépésnyire van tőle a víz, ahol időnként lehűtheti túlhevült testét.

A 10 legizzadósabb munkakör

 

9. Call center munkatárs

Az izzadás kiváltó oka többek között lehet fizikai megterhelés vagy lelki stressz. Ez utóbbi hatására éppen olyan mértékben izzadunk, mintha kétkezi munkát végeznénk a nyári nap hevében. A különféle call centerek munkatársai percenként szembesülnek elégedetlen, ingerült ügyfelek panaszaival és reklamációival, ami akarva-akaratlanul is hat a nyugalmukra, és a felgyülemlett feszültség verejtékezés formájában mutatkozik meg. Egy-egy stresszes napon a légkondicionált irodában ezek a dolgozók éppen annyit izzadnak, mint a fizikai munkások.

 

10. Szaunamester

Ha van szakma, aminek fő és kellemes velejárója az izzadás, az a szaunamesteré. Más inkább elkerülné, hogy verejtékezzen a munkája során, a szaunamester viszont kifejezetten arra utazik, hogy ő és „ügyfelei” minél nagyobb mennyiséget izzadjanak ki magukból. Ez a fajta izzadás nemcsak kifizetődő és kellemes, de még egészséges is, hiszen nem kemény fizikai munka vagy a stressz, hanem éppen az ellazulás és pihenés alatt kerül rá sor. A szaunamester csak a tizedik a legtöbbet izzadó szakemberek sorában, de nem a verejtékezés mennyisége miatt, hanem azért, mert a többiek szívesen cserélnék el vele ezt az élvezetet.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top