Izzadásgátlás

Lelki eredetű verejtékezés

A túlzott lelki terhek stresszt és rosszabb esetben súlyosabb betegségeket, például pánikrohamokat is kiválthatnak. Ezek kísérő jelensége az izzadás. Ha a normálistól eltérő, megnövekedett verejtékezést tapasztalunk tenyerünkön, vagy éjszaka verejtékben úszva ébredünk, gyanítható, hogy a jelenségnek pszichés okai vannak.

Az izzadás normális és egészséges velejárója a szervezetnek, ami nagy melegben vagy fizikai terhelés – például edzés, kemény munka – során intenzívebben jelentkezik. Ha azonban ezek nem állnak fenn, de a verejtékezés mégis indokolatlanul erős, akkor a probléma mögött lelki eredetű tényezők állhatnak. A felfokozott lelkiállapot hatására az egyik verejtékmirigy, az apokrin a bőr pórusain keresztül sűrűbb, tejszerű verejtéket bocsát ki.

Lelki eredetű verejtékezés

Ez a verejtékmirigy-típus hormonális és idegrendszeri szabályozás alatt áll, ezért jellemzően pszichés megterhelés alatt fejti ki működését. A másik, az ekrin izzadságmiriggyel ellentétben ez a típus meghatározott testtájakon, a talpon, tenyéren, hónalj- és ágyéktájékon van jelen és csak pubertáskortól kezdi el működését. Ha tehát tenyerünk, talpunk, hónaljunk tájékán tapasztalunk szokatlan és erőteljes izzadást, akkor vizsgáljuk meg, nincs-e környezetünkben, életünkben olyan tényező, ami túlzott lelki megterhelést jelent. Időről időre kialakulnak olyan élethelyzetek, amik a szokottnál jobban igénybe veszik az ember pszichéjét, de ha ez az igénybevétel hosszan, intenzíven tart, az óhatatlanul lelki megbetegedéshez vezet.

Az egyik jellemző, napjainkban sokakat érintő lelki betegség a pánikbetegség, amely látszólag minden ok nélkül tör az emberre és halálfélelemmel párosuló fokozott szívverést, izzadást, légszomjat, ájulást is okozhat. Gyengébb lefolyású pánikrohamokban csupán a tenyerünk, hónaljunk kezd erősen verejtékezni. Az ilyen tünetekre érdemes figyelni és orvoshoz fordulni. A pánikbetegség ma már hatékonyan kezelhető, főleg ha idejében észleljük és elkezdjük a megfelelő kúrát. A betegség elmúltával a kellemetlen izzadás és a vele járó kényelmetlenségek, a verejtékfoltok, az izzadságszag is mérséklődni fog.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top