Izzadásgátlás

Mit tehetünk az izzadás ellen?

A verejtékezés okai külső és belső tényezők egyaránt lehetnek. Ezek közül vannak olyanok, amiket megszüntethetünk, és így csökkenthetjük az izzadást, míg más okok rajtunk kívül állnak. Különféle módszerekkel azonban mérsékelhetjük ebben az esetben is a verejtékezés kellemetlen tüneteit.

Erősebben verejtékezik a túlsúlyos és dohányos ember, és fokozza az izzadást a kávé- és az alkoholfogyasztás éppúgy, mint az erősen fűszeres ételek fogyasztása. A fenti élvezeteket mi magunk is kordában tarthatjuk, és úgy csökkenthetjük a verejtékezést, hogy változtatunk életmódunkon. Szintén erősítik az izzadást a lelki feszültségek, a stressz és a pszichés betegségek.

Mit tehetünk az izzadás ellen?

A stressz mértékét szintén csökkenthetjük, de akut lelki betegségeink kezelését már inkább bízzuk szakemberre. Egyéb betegségek, például hormonális rendellenesség, cukorbetegség, fertőzés – például tuberkulózis – jele szintén lehet az izzadás, ez esetben is orvosnak kell megoldani a problémát. Ha azonban nem betegség miatt izzadunk sokat, hanem csak azért, mert ilyen az alkatunk, akkor különféle módszerekkel magunk is mérsékelni tudjuk ezt a jelenséget és kellemetlen kísérő tüneteit. A legkézenfekvőbb megoldás, ha hatékony izzadásgátló készítményt használunk, de emellett az alábbi módszerek is szóba jöhetnek.

Mit tehetünk az izzadás ellen?

Megfelelő öltözék

A laza, hónaljban, testhajlatoknál bő szabású, természetes anyagú és könnyű szövésű ruházat nem engedi befülledni, felhevülni a bőrt, így annak nem kell annyit verejtékeznie. A világos színű ruhák visszaverik a napsugarakat, így mérséklik a test és a bőrfelszín felhevülését.

Mesterséges izzadásgátló készítmények

A különféle dezodorok, izzadásgátló szerek hosszú időre, akár egész napra is képesek megakadályozni a verejtékezést. Használatukkal elkerülhetjük a nem kívánt foltokat és a testszagot is. Elérhető ennél drasztikusabb mesterséges beavatkozás is, például botoxinjekcióval, amely meggátolja a verejtékmirigyek idegi ingerlését, és hónapokra „kivonja őket a forgalomból”.

Mit tehetünk az izzadás ellen?

Természetes készítmények és módszerek

Számos természetes és népi módszer ismert a verejtékezés csökkentésére. A legegyszerűbb mind közül a szőrzeteltávolítás a testről, különösen a hónalj és az ágyék tájékáról, ahol egyébként is a legsűrűbben találhatók verejtékmirigyek. Ezen kívül áldásos hatásuk van egyes gyógynövényeknek, például a zsályának, zsurlónak, tölgyfalevélnek, bojtorjánnak, amelyeket teának lefőzve italként vagy fürdőként használhatunk fel. Szintén jót tesz izzadás ellen a szódabikarbónás, ecetes lábfürdő.

Relaxáció

A jóga és a meditáció összhangot teremt a test és lélek között, egyensúlyba hozza az embert és jótékonyan hat a lelki, szellemi békére és a szervezet működésére. Homeopátiás szerek kiegészítő használata mellett az ilyen relaxációs gyakorlatok drasztikus és pozitív változást idézhetnek elő még az izzadás terén is.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top